ГоловнаНовиниОлександр Абраменко - історичний медаліст України

Олександр Абраменко – історичний медаліст України

Український фристайліст став першим атлетом нашої держави, який зумів здобути медалі на двох різних Зимових Олімпіадах. Після “золота” Пйончангу-2018 Олександр Абраменко виборов “срібло” у Пекіні! Ця нагорода стала першою для олімпійської команди України на теперішніх Іграх.

Чотири стрибки за два дні

За два дні змагань лижних акробатів у Пекіні Абраменко виконав чотири стрибки. Під час кваліфікації Олександр уже першим із двох можливих стрибків гарантував собі місце у фінальній дванадцятці. Потрійне сальто з чотирма гвинтами у його виконанні рефері оцінили у 120,36 бали. Разом з Олександром вийшов до фіналу й дебютант Олімпіади 23-річний Олександр Окіпнюк, який після помилки у першому кваліфікаційному стрибку, вразив ефектним виконанням потрійного сальто з п’ятьма піруетами. Чітке приземлення гарантувало найвищий бал у другому кваліфікаційному стрибку – 125,0 балів! Єдиний, хто не зумів пробитися до фінального дня змагань – інший дебютант, 20-річний Дмитро Котовський, котрий посів 15-те місце.

Стрибок Олександра Абраменка у кваліфікації

Впевнений початок фіналів

16 лютого, у день фіналів, Олександр Абраменко знову не став відкладати справу на потім і вже у першій з двох попередніх спроб (знову ж, таки за потрійне сальто з чотирма гвинтами) отримав 123,53 бали, що дозволило йому, із п’ятим результатом вийти до Великого фіналу (ТОП-6), в якому й розігрувалися нагороди.

І в Олександра Окіпнюка події розгорталися за таким же сценарієм, як і напередодні: помилка на приземленні у першому стрибку і класне виконання потрійного сальто з п’ятьма гвинтами у другому. Щоправда, цього разу суддівська оцінка у 122.01 бали дозволила посісти лише 9-те місце у другому фінальному раунді: надто високою була конкуренція і висококласними стрибки.  

Фото члена АСЖУ Лі Ріні, Kyiv Post

Перший п’ятигвинтовий у змагальній кар’єрі

Коли прийшов час вирішального стрибка у Великому фіналі, олімпійський чемпіон Пйончангу зрозумів, що медаль у такій компанії конкурентів може принести лише найскладніший стрибок – із коефіцієнтом «5». Саме таку складність заявили п’ятеро із шести фіналістів. А це означало виконання потрійного сальто з п’ятьма гвинтами, чого Абраменко ще жодного разу не виконував на змаганнях. І досвічдений чемпіон наважився.

“Для Олександра це був десь шостий-сьомий раз, коли він виконкував цей стрибок, – розповів головний тренер збірної України з лижної акробатики Енвер Аблаєв, – і вперше йому вдалося стати на ноги після потрійного сальто з п’ятьма гвинтами сьогодні, на тренуванні».

Головний тренер Збірної Енвер Аблаєв зі своєю знаменитою синьо-жовтою лопатою

У Великому фіналі Олександр класно виконав форму стрибка, отримавши за неї 13 балів (лише на 0,3 балу менше, ніж у китайця Ці Гуанпу). Дещо підвело приземлення, однак, що найважливіше, Абраменко зумів втриматися, а, отже, «встав на ноги», що й забезпечило оцінку у 116,50 балу.

“Я дуже радий, що зробив все-таки ці п’ять гвинтів. Це дуже складний стрибок для мене, я його, певно, робив разів десять. Трішечки не вистачило чіткості на приземленні, але дуже тішуся, що цього виявилося достатньо, щоби здобути срібну нагороду. Я дуже радий”, – не приховував емоцій віце-чемпіон Пекіна.

Є стрибок!

Фінал був дуже нервовим: помилялися всі атлети. Єдиний, кому вдався фактично бездоганний стрибок – згаданий китаєць Ці Гуанпу. Відтак срібна нагорода Олександра Абраменка – цілком заслужена його високим класом, психологічною врівноваженістю та витримкою у найбільш складні з емоційного боку хвилини. Сам Олександр після змагань зізнався, що коїлося в його голові перед виконанням:

“Що було перед фінальним стрибком? Це було жахіття. Неможливо передати свої відчуття перед стартом. До голови лізуть різні думки, ти розумієш, що ти можеш. І ти водночас розумієш, що можеш помилитися і не буде ніякої медалі. Фільм жахів можна зняти”

Олександр Абраменко здобув медаль на своїй другій поспіль Олімпіаді. Взагалі ж, Ігри у Пекіні – уже п’яті олімпійські у кар’єрі атлета. Разом з біатлоністкою Вітою Семеренко Абраменко ділить статус найуспішнішого олімпійського мультимедаліста України. Віта здобула “золото” й “бронзу” на Іграх 2014-го року, а Олександр “золото” й “срібло” 2018-го і 2022-го.

Олександр Гливинський, член АСЖУ та AIPS

Технічні результати:  

Олімпійські Ігри. Фристайл. Лижна акробатика

1. Ці Гуанпу (Китай) – 129.00

2. Олександр Абраменко (Україна) – 116.50

3. Ілля Буров (ОКР) – 114.93

4. Пірмін Вернен (Швейцарія) – 111.50

5. Джастін Шьонефельд (США) – 106.50

6. Крістофер Лілліс (США) – 103.00

… 9. Олександр Окіпнюк (Україна)

…15. Дмитро Котовський (Україна)

Популярні новини