ГоловнаНовини7 головних героїв Олімпійських ігор у Пекіні

7 головних героїв Олімпійських ігор у Пекіні

Напередодні в Пекіні відбулася церемонія закриття зимових Олімпійських ігор-2022. XXIV зимова Олімпіада стала історією. Звісно ж, головні спортивні змагання чотириріччя не обходяться без своїх героїв.

Йоганнес Тінгнес Бьо (Норвегія, біатлон)

  • Бьо-молодший невдало, як для себе, проводить сезон 2021/22. У загальному заліку Кубка світу 28-річний атлет посідає лише 5-ту сходинку, що, втім, не завадило норвежцю підійти в оптимальних кондиціях і здобути у Пекіні 4 золотих медалі (змішана естафета, спринт, естафета, мас-старт) та одну бронзову (індивідуальна гонка).
Йоганнес Тінгнес Бьо фінішує першим у мас-старті, здобуваючи свою п’яту медаль Пекіна. Фото IBU

Марте Олсбю-Ройселанд (Норвегія, біатлон)

  • Лідерка сезону вчергове довела свій високий клас – 3 золоті (змішана естафета, спринт, гонка переслідування) та 2 бронзові медалі (індивідуальна гонка, мас-старт).
Марте Олсбю під час квіткової церемонії на Олімпіаді. Фото IBU

Тереза Йогауг (Норвегія, лижні гонки)

  • Норвезька лижниця виграла 3 золотих медалі (скіатлон, індивідуальна гонка та марафон), повторивши досягнення фінки Мар`ї Лійси Кірвесніємі, яка взяла три особисті золота на Олімпіаді-1984.
Тереза Йохауг на фініші лижного марафону

Ірен Схаутен (Нідерланди, ковзанярський спорт)

  • Ковзанярі з Нідерландів упевнено виграли медальний залік Олімпіади в своєму виді спорту. На рахунку спортсменів з країни тюльпанів – 6 золотих медалей (12 загалом) у ковзанярському спорті. Рівно половину – 3 золотих медалі, виграла 29-річна представниця Північної Голландії. Ірен тріумфувала на дистанціях 3000 і 5000 метрів, а також у непрофільному для себе мас-старті.
Ірен Схаутен тріумфує на дистанції 5000 метрів

Ейлін Гу (Китай, фристайл)

  • 18-річна американська модель, студентка Стенфордського університету (США), одного з найпрестижніших навчальних закладів світу, за півтора роки до Ігор прийняла рішення виступати за історичну Батьківщину своєї матері. І досягла феноменального успіху, здобувши дві золоті та одну срібну медалі, а з ними й неофіційне звання найпопулярнішої спортсменки Олімпіади-2022.

Зої Садовські-Синнотт (Нова Зеландія, сноуборд)

  • 20-річна уродженка Сіднея принесла перше золото зимових Олімпіад в історії Нової Зеландії. Зої виграла змагання в споупстайлі.

Ерін Джексон (США, ковзанярський спорт)

  • Джексон виграла золоту медаль на дистанції 500 м, якої, взагалі, не мало бути: від слова – зовсім. 29-річна американка стала першою темношкірою жінкою, яка виграла індивідуальну золоту медаль на Олімпійських іграх. Спортсменка провалила американський відбір на Ігри, підслизнувшись під час вирішальних змагань на дистанції 500 метрів, однак її парнерка по збірній США Бріттані Боу, яка вже отримала ліцензію в іншій дисципліні, відмовилася від свого місця, аби Джексон змогла поїхати до Пекіна, розуміючи, що на рівні Кубка світу Ерін показувала кращі результати.

Але є в історії успіху Джексон дещо цікавіше. Американка вперше вийшла на лід лише 2016 року! До цього вона займалася виключно роликовим спортом. А вперше на змагальний лід вийшла усього за чотири місяці до своїх дебютних Олімпійських ігор-2018 у Пхьончхані!

Ерін Джексон на дистанції 500 метрів

Бонус

Олександр Абраменко (Україна, фристайл)

  • Український лижний акробат здобув медаль на других Іграх поспіль, що є рекордом для України. 2018 року Абраменко приніс до скарбнички України “золото”, цього разу – “срібло”, що зробило 33-річного спортсмена – найтитулованішим українцем в історії зимових Олімпійських ігор.
Олександр Абраменко – гордість України. Фото члена АСЖУ Лі Ріні, Kyiv Post

Нагадаємо, загалом у Пекіні було розіграно 109 комплектів нагород. Неофіційний медальний залік з новим рекордом виграла Норвегія, котра здобула 16 золотих нагород.

Андрій Твердохліб, член АСЖУ, champion.com.ua

Популярні новини