ГоловнаНовиниУкраїнські каратисти виблиснули на чемпіонаті світу з шотокану

Українські каратисти виблиснули на чемпіонаті світу з шотокану

1-3 квітня в Бидгощі (Польща) пройшов 7-й чемпіонат світу з шотокану. На рахунку наших спортсменів 95 нагород.

Україна на цьому престижному турнірі була представлена трьома збірними – командою УФК, командою WSF та командою JKA. Нагадаємо, що раніше президент УФК Сергій Левчук підписав договір про співпрацю з президентом Всесвітньої федерації шотокан (WSF) Кахою Басілія. Оскільки шотокан входить в число базових стилів, що лягли в основу правил Всесвітньої федераціі карате (WKF), така взаємодія відповідає політиці та вимогам WKF й УФК. Та надає можливість спортсменам відточувати свою майстерність й набиратися змагального досвіду на міжнародній арені.

Чемпіонат у Бидгощі зібрав біля 1000 спортсменів з 50 країн. Турнір проходив у дев’яти різних категоріях за віком та станом здоров’я. Позаяк у змаганнях брали участь спортсмени, починаючи з 6-7 років, й до ветеранів, було розіграно велику кількість медальних комплектів.

Представники України виступили більш ніж вдало. В загальному заліку серед країн-учасниць Україна зайняла друге місце після хазяйки змагань Польщі, виборовши 95 медалей: 25 золотих, 23 срібних та 47 бронзових. Загалом у медальній таблиці чемпіонату опинилося 29 країн.

Внутрішня українська медальна розкладка виглядає наступним чином. Команда УФК виборола 54 нагороди (16 золотих, 14 срібних, 24 бронзових), посівши 6-е місце в загальному заліку команд-учасниць. Команда WSF (8-е місце) взяла 37 медалей: 8 золотих, 8 срібних, 21 бронзову. Команда JKA (28-е місце) здобула 4 медалі – 1, 1 и 2 відповідно. Найбільший внесок в український медальний здобуток зробили спортсмену київського клубу «Сьогун» з 8 золотими нагородами.

Поміж індивідуальних результатів слід відзначити успішний виступ президента Київської обласної асоціації карате Олексія Чижова. Він став чемпіоном в категорії ката 18+ та повторив успіх в командному ката – разом із Олександром Єфремовим та Олексієм Мінаєвим. Також чудово виступили вихованці одеського тренера Олександра Негатурова, представника WSF в Україні. Анастасія Степашко виграла дві золоті медалі в куміте (68+ кг) – шобу іппон та WKF. А Дмитро Негатуров (-75 кг) в шобу іппон став першим, а в WKF – другим.

Оцінюючи підсумки виступу України на чемпіонаті в Бидгощі, президент УФК Сергй Левчук із задоволенням відзначив велику кількість нагород та підкреслив важливість стратегічної політики WKF та УФК щодо об’єднання під своїм дахом різних стильових напрямків карате.

Президент УФК наголосив, що в офіційній назві чемпіонату не було слова «карате», адже це сьогодні є прерогативою  WKF та національних федерацій, що входять до неї. Власне й команда JKA Ukraine отримала дозвіл на участь в чемпіонаті після того, як луцький клуб, що її представляє, вступив до лав УФК.

Це дуже важливо на тлі недолугої політики Міністерства спорту України, яке досі надає статус «виду спорту» різним стильовим різновидам карате, спантеличуючи громадську думку та розпорошуючи кошти. Адже при всій повазі до стильових турнірів треба розуміти їх співвідношення до карате під егідою WKF – структурою, що визнана МОК та WADA, з її понад 130 країн-членів та рівнем організації та конкуренції.

Тому ми щиро вітаємо наших спортсменів з успіхом у Бидгощі, проте готуємось вболівати за національну збірну на головних стартах року – чемпіонаті Європи в Монпельє (Франція, травень) та чемпіонаті світу в Лінці (Австрія, листопад).

Ігор Левенштейн,
голова Комітету по роботі зі ЗМІ
та зв’язках з громадськістю УФК

 
 

Популярні новини