ГоловнаНовиниОлімпійський курс українського карате

Олімпійський курс українського карате

Учора, 27 листопада, в Олімпійському домі президент НОК України, герой України, олімпійський чемпіон сеульської Олімпіади Сергій Бубка зустрівся з керівниками Української федерації карате (УФК) – президентом Сергієм Левчуком і віце-президентом Іваном Дутчаком. Взяв участь у цій зустрічі й член НОК України, президент Асоціації спортивних журналістів України (АСЖУ) Михайло Волобуєв.

Бесіда керівників двох шанованих спортивних громадських організацій вийшла відвертою, конструктивною і без сумніву послужить подальшому розвитку поки ще неолімпійського (сподіваюся, що цей щасливий для карате час обов’язково прийде. І вельми скоро! – прим. авт.) виду спорту. До речі, до Міжнародної федерації карате WKF, єдиним представником якої в Україні є УФК, входять сьогодні 188 країн з усіх п’яти континентів. Цілком закономірно, що ще на початку 90-х років минулого століття вельмишановний багаторічний президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч підтримав наш вид спорту. А за ним це зробив і МОК, надавши популяризації карате на планеті нове прискорення. І хоча жодна з трьох спроб потрапити до олімпійської програми карате не увінчалася успіхом (остання була зроблена на Виконкомі МОК наприкінці весни 2013 у Санкт-Петербурзі), своєї найпотаємнішої мрії десятки мільйонів каратистів світу не втрачають. Духом не падають, а продовжують боротьбу за її втілення.

Підсумком цих зусиль і наполегливості стало включення карате до програми перших Олімпійських ігор Європи, які проходитимуть у 2015 році в Азербайджані. Серйозно готуватися до них потрібно починати вже сьогодні: адже, щоб потрапити в Баку, буде запекла боротьба серед національних федерацій континенту і кращих майстрів карате за індивідуальні ліцензії. А завоювати їх можна тільки за підсумками виступу на чемпіонатах Європи 2014 і 2015 років, а також першості світу 2014 року, де конкуренція завжди дуже гостра, а результат поєдинків часто непередбачуваний.

І тут каратистам України, а вони в останні два-три роки хоча помітно й додали в своїй майстерності і досягненнях (у нас сьогодні вже є переможці і призери як дорослих, так і молодіжних, юніорських і кадетських турнірів різного рівня – включаючи чемпіонати світу та Європи) без серйозної підтримки Національного олімпійського комітету ніяк не обійтися. Гостро потребує такої підтримки з боку НОК України і сама Українська федерація карате, головна рушійна організація, що розвиває і популяризує чудовий вид спорту в країні.

Стратегічне партнерство НОК України та УФК: яким бути такій співпраці? Що потрібно зробити обом сторонам, щоб олімпійський курс українського карате був вірним і успішним? Перші європейські Олімпійські ігри в Баку і участь в них каратистів УФК. Визнання УФК учасником олімпійського руху в Україні. Неприпустимість підміни виду спорту карате поняттям «виду спорту карате WKС», «карате JKA», «карате годзю-рю» та інших нечисленних організацій карате в Україні, присвоєння їм статусу національних федерацій. Ці та ряд інших важливих питань, гостро хвилюють сьогодні всіх каратистів України, що входять до Української федерації карате, були предметно і зацікавлено обговорені на даній зустрічі. Вона, на мій погляд, вийшла досить позитивною. Особливо хочеться підкреслити такий приємний момент: президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, незважаючи на свою колосальну зайнятість і завантаженість у роботі вдома і в МОК виявився добре поінформованим про ситуацію, що склалася в світовому та українському карате. І це зробило зустріч, що відбулася, більш предметною, а сама розмова вийшла професійною і корисною для обох сторін.

По завершенні зустрічі в Олімпійському домі президент УФК Сергій Левчук вручив президенту НОК Сергію Бубці кімоно – форму каратиста. Так Правління УФК вирішило відзначити заслуги прославленого спортсмена і багаторічного керівника олімпійського руху в Україні з підтримки УФК і карате в країні і на міжнародній арені.

Михайло Вєтров,
член АСЖУ і AIPS

На знімках: такою побачив вчорашню зустріч в Олімпійському домі спеціальний фотокореспондент АСЖУ і AIPS Віктор Давиденко.

Популярні новини