ГоловнаНовиниФіаско на старті Євро: з чим порівняти?

Фіаско на старті Євро: з чим порівняти?

У понеділок Збірна розпочала груповий етап Євро-2024 з несподіваною поразкою від Румунії. На фоні позитивного настрою та високих очікувань уболівальників, медіа та самих гравців перед початком турніру команда Сергія Реброва сильно розчарувала своєю грою на полі та безнадійно провалилася на полі «Мюнхен Арени»…

Під час матчу, офіційний транслатор матчу «Мегого» втратив сигнал у середині другого тайму, і глядачі вдома (на щастя, як пожартували деякі користувачі соціальних мереж) пропустили решту гри. Після фінального свистка багато хто назвав гру команди у цьому матчі однією з найгірших в історії Збірної. Враховуючи реалії, в яких зараз перебуває команда та країна, а також число талантів у складі, цілком можливо, що таке виконання є  новим претендентом на таку небажану нагороду.

Це змусило мене неохоче скласти шортлист найгірших ігор збірної за часів незалежності:

Третє місцем у рейтингу віддаю матчу Словенія – Україна 2:1 (листопад 1999 року). Перше «золоте покоління» збірної, з ядром легендарного київського «Динамо» у складі ,не потрапило на Євро-2000 після поразки від словенців у плей-оф. У тому випадку запам’яталася незбагненна помилка Олександра Шовковського, після якої з центру поля Ачимович поцілив у дальній кут залишених нашим голкіпером воріт. Цей невдалий пас воротаря та гол з дистанції трохи нагадав перший пропущений м’яч від румунів. У результаті невдалого виступу у Любляні, а потім прикрої нічиєї на снігу у Києві, такі легендарні гравці цього покоління як Лужний, Головко, Косовський, та інші, на жаль, не здійснили свій шанс зіграти на великому турнірі. 

На другому місці розгром Франції 0:3 у листопаді 2013 року – у другому матчі плей-оф чемпіонату світу-2014. У першому матчі на «Олімпійському» команда Фоменка здобула мужню перемогу над французами з рахунком 2:0. Голи Романа Зозулі та Андрія Ярмоленка «однією ногою» підвели Україну до порогу Кубка світу, який міг стати другим  в історії збірної. 

Однак потім був матч-відповідь… У Парижі українці повністю капітулювали. Франція зрівняла загальний рахунок протистояння уже через  34 хвилин після стартового свистка. Євгена Хачеріді вилучили тоді після другої жовтої картки вже на початку другого тайму. Гра у меншості стала для синьо-жовтих ще складнішою, і ми пропустили третій гол. Відтак Відтак виступ України на чемпіонаті світу 2014 у Бразилії так і не відбувся.

Фото Reuters

Перше місце наразі бере очевидний анти-фаворит – груповий матч Євро-2016  Північна Ірландія – Україна (2:0). Цей матч став ідеальним втіленням катастрофічної кампанії України на турнірі у Франції. Гра в Ліоні зазвичай розглядається як найгірша вистава національної збірної за часів незалежності у офіційному матчі. 

Фото Twitter

Поразка від Німеччини з рахунком 0:2 у першому матчі в групі – це одне. Однак розвалитися проти північно-ірландської команди, яка складалася з багатьох гравців англійських клубів 2-го та 3-го дивізіону, в кінцевому підсумку стало найвищим збентеженням. Збірна України була явним фаворитом у цьому матчі але після шаленої зливи на «Стад де Люм’єр» рішучість опонентів перемогти стала ключовим фактором. Після цієї поразки збірна соромно вилетіли з турніру. Загальне фіаско на Євро-2016 доповнила заключна гра групового турніру проти Польщі (0:1). Україна завершили виступ у Франції з нулем очок та без жодного забитого м’яча…

Цей виступ мав і має бути уроком для всіх майбутніх поколінь: як не виступати на великому турнірі.  

Сумну відзнаку «Почесна згадка» отримає матч проти Іспанії (0:4)  на чемпіонаті світу- 2006. Це був дебютний матч України на великому турнірі. Синьо-жовті програли тоді без жодних шансів проти елітного суперника. Однак українці зуміли відігратися у наступних матчах групи, щоби у підсумку дійти до першого та єдиного чвертьфіналу чемпіонату світу в історії. Відповідно, через такий контекст, який у підсумку став успішним, той матч не може потрапляти до топ-3 найгірших матчів. Власне, виконання у стартовій грі Євро-2024  проти Румунією також перебуває наразі у підвішеному стані у цьому рейтингу – поки решти матчів ще не відбулося.

Фото УАФ

Таким чином, є надія, що результат гри у понеділок проти Румунії поверне нам дух 2006 року, а не 2016-го. Є сподівання, що нинішня когорта українських футбольних зірок все таки зможе відійти від провалу у Мюнхені та показати що вона зробила висновки, має бойовий дух і здатна продовжити своє перебування в Німеччині. Надія вмирає останньою!

Андрій Тодос, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини