ГоловнаНовиниАртем Довбик в «Жироні»: таємниця успіху української «машини»

Артем Довбик в «Жироні»: таємниця успіху української «машини»

На початку цього сезону мало хто міг би собі уявити, що саме Артем Довбик стане найяскравішим українським легіонером. Очікування більшості вболівальників були в першу чергу пов’язані з іншими зірковими українцями, зокрема з талановитим Михайлом Мудриком в «Челсі» або з досвідченим захисником «Арсенала» – Олександром Зінченком. Однак, саме нападник «Жирони» змусив говорити про себе не тільки українських вболівальників, а й весь футбольний світ. Пропонуємо дослідити перші пів року Артема Довбика в іспанській Ла Лізі та розібратися у причинах такого неймовірного успіху українського футболіста.

Фото: facebook.com/gironafc

Перші кроки та адаптація

6 серпня 2023 року «Жирона» офіційно оголосила про трансфер українського нападника «Дніпра-1» Артема Довбика, заплативши понад 7 мільйонів євро, що зробило українця найдорожчим футболістом в історії клубу.

Після переходу в інший клуб, особливо іншу країну, для будь-якого футболіста важливим фактором є адаптація. Варто зазначити, що для Довбика цей перехід не є першим трансфером за кордон в кар’єрі. Артем виступав протягом двох років у данському чемпіонаті. Звісно, не варто порівнювати рівень чемпіонату в Данії та Іспанії, проте Довбик отримав важливий досвід гри в абсолютно новому, незвичному для себе середовищі. Тому такий кар’єрний бекграунд точно пішов на користь українцю в Іспанії. Також визначальним фактором успішної адаптації Довбика в «Жироні» є наявність в команді ще одного українського футболіста, Віктора Циганкова. Вінгер перейшов до іспанського колективу на початку 2023 року та зумів за другу половину того сезону відзначитися трьома голами та віддати шість результативних передач.

Фото: facebook.com/gironafc

Загалом, як потім пояснить сам Довбик, адаптація в новій команді пройшла зовсім непомітно. Вже з перших днів його чудово прийняли партнери по команді. Головний тренер команди Мічел Санчес, одразу дав зрозуміти Артему, наскільки в клубі вірять в українського нападника.  А дебютний матч Довбика в Ла Лізі проти «Реал Сосьєдаду» тільки підсилив впевненість нападника у своїх силах, коли Артем з передачі Циганкова забив свій перший гол у чемпіонаті. Такий виступ Артема був відзначений клубом у соціальних мережах красномовним підписом до поста: «Період адаптації? Не для Артема».

Фото: twitter.com/GironaFC

Вражаючі показники

Після вдалого дебюту українця, головний тренер команди не поспішав випускати Довбика в стартовому складі, тому перші чотири тури іспанського чемпіонату Артем виходив на заміну та відігравав в середньому 20-30 хвилин другого тайму. Однак, починаючи з матчу 5-го туру проти «Гранади», Довбик починав всі подальші поєдинки з перших хвилин та став основним гравцем каталонського колективу. Саме з цього моменту Артем почав заявляти про себе, як про одного з найкращих нападників Європи.

Загалом, за 25 турів чемпіонату Довбик забив 14 голів та віддав 5 результативних передач. У бомбардирських перегонах Ла-Ліги Артем посідає третє місце. Українського голеадора випереджають лише Борха Майораль з «Хетафе», на рахунку якого 15 голів, та зірковий півзахисник «Реалу» Джуд Беллінгем, який в нещодавньому очному протистоянні мадридського колективу та «Жирони» оформив дубль, що дозволило йому очолити рейтинг з 16 голами. Однак, якщо брати загальну кількість результативних дій (за системою гол+пас), то за цим показником Довбик та Беллінгем розділяють перше місце.

Успішний виступ Довбика дозволив йому отримати цілий ряд індивідуальних нагород. В листопаді та грудні українець був визнаний найкращим гравцем «Жирони». А в тому ж грудні, взагалі, отримав нагороду найкращого футболіста Ла-Ліги.

Фото: facebook.com/gironafc

«Український Голланд»

Артем Довбик володіє специфічними та унікальними характеристиками, які справді відрізняють його з-поміж інших футболістів у своєму амплуа. Футбольна спільнота порівнює стиль гри українця із суперзіркою «Манчестер Сіті» Ерлінгом Голландом. Справді, у грі обох футболістів є багато чого спільного. Головна особливість Довбика – його фізична міць, якою він постійно користується, створюючи перевагу над суперниками. Артем еталонно ставить корпус, що дозволяє йому комфортно почувати себе в штрафному майданчику. На додаток до цього, Артем володіє високою швидкістю, що є не типовою чеснотою для таких фактурних нападників. Поєднання таких якостей робить з Артема справжнього криголама, який просто прочавлює захисників суперника, створюючи для себе вільні зони. 

За свій стиль гри українець вже отримав від своїх партнерів по команді прізвисько – «машина». Сам Артем підтверджує такий образ не лише діями на футбольному полі, а й за його межами. Українець надає велику увагу заняттям у тренажерному залі та правильному харчуванню, що дозволяє ще краще демонструвати свої унікальні «скіли» у матчах.

Фото: facebook.com/gironafc

Магія «Жирони»

Безумовно, дивовижний успіх Довбика напряму залежить від загальних досягнень «Жирони». На початку сезону важко було уявити, що команда, яка ще 2 роки тому виступала у Сегунді, буде боротися за титул в Прімері та стане головною сенсацією в європейському футболі цього сезону. Артему дуже пощастило стати частиною цієї казки «Жирони», адже такий куражний сезон дозволяє всім гравцям, про яких мало хто знав у світовому футболі, заявити про себе, як про гравців найвищого рівня. Прикладом таких випадків, є чемпіонський «Лестер», коли весь світ дізнався про Варді, Мареза та Канте. Або минулорічний «Наполі», в якому під керівництвом Спаллетті розкрились такі зірки, як Кварацхелія та Осімхен. А цього сеону це – «Жирона», в якій засяяли своєю грою Довбик, Циганков, Савіо та інші.

Якщо брати суто спортивну складову успіху «Жирони», то тут варто згадати про головного тренера команди – Мічела Санчеса. Іспанець зумів з такою скромною командою побудувати надзвичайно якісний, сміливий та атакувальний футбол. Як потім будуть пояснювати гравці команди, головними рисами тренера є дуже чітке бачення малюнку гри своєї команди та вміння донести свою ідею до футболістів.

Другою важливою складовою успіху всього клубу є те, що «Жирона» – це частина еміратської холдингової компанії «City Football Group», до якої входять багато клубів, зокрема англійській гігант «Манчестер Сіті». Звісно, такої фінансової підтримки, як у клубу з Манчестера, у «Жирони» немає, але ця співпраця дозволила каталонцям покращити рівень менеджменту та отримати зв’язки, які дозволяють знаходити та запрошувати якісних гравців за невисоку ціну. За прикладом таких трансферів можна далеко не йти. Герой цього матеріалу – Артем Довбик, перейшов до Жирони за ціну вдвічі нижчу за його трансферну вартість.

Фото: facebook.com/gironafc

Неймовірний перформанс та інтерес від топ-клубів

Цього сезону Артем Довбик провів велику кількість успішних поєдинків в яких підтверджував статус одного з найкращих нападників Європи. Однак матч 21-туру чемпіонату проти «Севільї» займає окреме місце в історії про досягнення українця. У цьому поєдинку Артем зумів за 6 хвилин оформити хет-трик. Такий виступ не лише значно покращив шанси українця у бомбардирських перегонах, а й підсилив, вже наявний інтерес європейських грандів. Подібні перформанси стають для футболістів їхніми візитними картками перед потенційними трансферами до топ-клубів. Здається, що випадок з Довбиком не є винятком.

             Звісно, такий скромний клуб, як «Жирона» не може розраховувати, що їй вдасться зберегти основних гравців після такого феєричного сезону. Тому іспанський клуб буде намагатися якомога дорожче продати своїх лідерів до світових грандів. У випадку з Артемом Довбиком, якщо трансфер все-таки відбудеться, дуже важливо буде потрапити у «правильні руки». Як було зазначено раніше, Артем володіє специфічним набором характеристик, тому важливо, щоби стиль гри у новій команді підходив йому, а тренер мав чітке уявлення про те, як використовувати українця в грі, щоб він міг так само яскраво себе проявляти, як і під керівництвом Санчеса в «Жироні».

Фото: facebook.com/gironafc

Важко переоцінити той рівень футболу, який продемонстрував Артем Довбик в перші пів року у «Жироні». Наші вболівальники, мабуть, вперше з часів Андрія Шевченка в «Мілані» отримали українського нападника, який так феєрить у топовому європейському чемпіонаті. Будемо й далі слідкувати за футбольною кар’єрою Довбика в Європі та тримати кулаки, аби українська «машина» не зупинялась та тільки набирала оберти.

Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини