ГоловнаНовиниВідбір на Євробаскет-2025: Україна стартує з двох поразок

Відбір на Євробаскет-2025: Україна стартує з двох поразок

Національна команда України з баскетболу  розпочала свій шлях у відборі на чемпіонат Європи-2025 з двох поразок. Позиція збірної України в рейтингу FIBA (17-та в Європі та 35- та у світі) дозволила стартувати у кваліфікації з останнього етапу. Нашими суперниками по групі А стали Словенія, Португалія та Ізраїль.

Фото Федерації баскетболу України

Історичні факти

Найскладніший для нас суперник на цьому етапі — збірна Словенії. Все через те, що поєдинки зі словенцями історично даються нашій національній збірній складно. Загалом із 12 офіційних матчів наша команда виграла лише три.

Зазначимо, що Словенія та Україна втретє поспіль перетинаються у відборі континентальної першості. 2021-го у кваліфікації команди обмінялися перемогами на домашніх майданчиках: Україна тоді перемогла чинних чемпіонів Європи у Києві з рахунком — 70:65.

Історія відносин між Україною та Португалією має інше забарвлення. Востаннє ці збірні грали між собою в товариському матчі 2022 року. Тоді «синьо-жовті» програли з різницею в одне очко — 76:77.

Натомість у новітній історії збірна України стабільно грає проти Ізраїлю. З восьми матчів проти цієї команди, більшість з яких були товариськими, наша збірна виграла шість. Останній поєдинок було зіграно відносно нещодавно — у серпні минулого року. У спарингу збірна України перемогла з рахунком 75-69.

Загалом Україна претендує на шостий поспіль вихід до фінальної частини Євробаскету. Кваліфікацію «синьо-жовті» незмінно долають від 2011 року.

Фото Федерації баскетболу України

Кадрова ситуація

У матчах лютого не зіграли четверо баскетболістів, що фігурували в розширеному списку збірної України. Через травми вибули форвард Володимир Конєв, центрові Дмитро Скапінцев та Костянтин Анікієнко.

“Важким процесом акліматизації” також пояснили відсутність у команді форварда Володимира Геруна. Від початку сезону він виступає у чемпіонаті Японії за місцевий клуб «Сендай».

На заміну травмованим до збірної вперше викликали 20-річного центрового Богдана Бринюка. Баскетболіст болгарського «Міньора» раніше залучався до матчів молодіжної збірної — провів 14 матчів на чемпіонатах Європи 2022-2023 років.

Фото Федерації баскетболу України

22 лютого. Словенія — Україна (1-й тур)

Національна збірна стартувала поєдинком проти Словенії в першому матчі заключної відбірної стадії Євробаскету-2025.

Україна впевнено розпочала гру та першою повела у рахунку. На початку зустрічі різниця сягнула семи очок на користь гостей. Натомість Словенія практично зрівняла рахунок до першої перерви, на яку українці пішли з мінімальною перевагою лише в одне очко.

За схожим сценарієм промайнула й друга чверть. До наступної перерви Україна також продовжувала тримати перевагу — гості лідирували впродовж усієї другої 10-хвилинки. Словенці ж давали гідний бій. Як наслідок, до кінця чверті вони скоротили відставання з 8-ми очок до одного.

Далі Словенія вміло перехопила ініціативу від початку третьої чверті, а вже згодом першою відірвалася від суперника на двозначну відстань у 10 очок. Балканці впродовж усього відрізку методично збільшували власну перевагу та довели її до солідних +11.

Фото Федерації баскетболу України

Зі стартом останньої чверті команда Степановського зуміла трохи стабілізувати становище, скоротивши відставання до п’яти очок, але наприкінці зустрічі відпустила словенців у вирішальний ривок, набравши лише два очки за чотири хвилини.

Фінальна сирена у словенському Копері зафіксувала переконливу перемогу господарів — 87:73.

Найрезультативнішим гравцем «синьо-жовтих» у Копері став захисник Олександр Ковляр із доробком у 23 очки. Двозначну позначку також подолав форвард В’ячеслав Бобров — 17 очок.

У паралельному матчі Португалія вдома поступилася Ізраїлю — 70:72.

Фото Федерації баскетболу України

25 лютого. Україна — Португалія (2-й тур)

Португалія розпочала поєдинок дуже впевнено та суттєво переважала нашу збірну. Завдяки вмілому пресингу піренейці змусили українців помилятися та втрачати м’яч, чим вдало користалися.

З огляду на такий хід подій, вже на 4-й хвилині рахунок був 4:11 і Віталій Степановський змушений був брати тайм-аут, аби перебудувати команду.

Після паузи португальці продовжували бомбардувати з-за дуги, закинувши три з трьох триочкових. Українці відповідали, щоправда, це були поодинокі дії Ковляра. І хоча наша команда першою набрала пункти у матчі — ми відпустили суперника на 10 очок. Чверть завершилася 16:26 на користь команди Маріо Гомеша.

У другій чверті домінування збірної Португалії продовжилося. Українські баскетболісти не змогли адаптуватися та знайти рішення, як пробитися через щільну оборону суперника. У свою чергу, суперник легко зламував український захист, і щоразу набирав очки. Буквально за 2 хвилини до кінця розрив становив уже 19 очок. На велику перерву баскетболісти пішли за різниці в 15 очок, рахунок на табло — 32:47.

Фото Федерації баскетболу України

У третій чверті українцям вдалося відігратися та навіть перехопити ініціативу — команда вийшла уперед (59:58). Українська збірна зламала захист португальців, а далі тиснула, збивала ритм, розривала ланцюжки суперника в атаці, змушуючи суперника помилятися. 5 очок Войналовича дозволили Україні скоротити відставання до 8 пунктів, а Маріо Гомеш змушений був взяти хвилинну перерву.

У фінальні чверті усе вирішилося на останній хвилині: Україна повела «+2», але Португалія реалізувала 3-очковий. «Синьо-жовтим» вдалося зрівняти рахунок завдяки точному штрафному. За 3 хвилини до сирени рахунок був 74:74, але Ковляр не закинув три поспіль кидки. За 24 секунди до кінця португальці знову вийшли уперед 2-очковим кидком – 79:77. Натомість остання атака України закінчилася втратою, відтак поразка.

Найрезультативнішим гравцем України став Олександр Ковляр, який заробив дабл-дабл – 17 очок та 10 асистів. П’ять баскетболістів України набрали 10+ очок.

Фото Федерації баскетболу України

Турнірне становище України

Євробаскет-2025: турнірна таблиця, група А

  1. Словенія – 4 очки (2 матчі)
  2. Ізраїль – 3 очки (2)
  3. Португалія – 3 очки (2)
  4. Україна – 2 очки (2)

Зазначимо, аби вийти до фінальної частини Євробаскета, збірна України має посісти місця серед топ-3 команд своєї групи.

Свій наступний матч наша команда проведе 22 листопада 2024 проти збірної Ізраїлю.

Загалом з 2011 року Україна кваліфікувалася на п’ять останніх розіграшів Євробаскета. Рекордним для збірної став чемпіонат 2013-го, коли «синьо- жовті» завершили змагання на шостому місці.

Катерина Бондаренко, студентка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, членкиня АСЖУ

Популярні новини