ГоловнаНовиниСвітові зірки на гала-нагородженні Угорської асоціації спортивних журналістів

Світові зірки на гала-нагородженні Угорської асоціації спортивних журналістів

Кінець старого року – початок нового – традиційний час визначення найкращих атлетів у різних країнах світу. Угорська асоціація спортивних журналістів своє гала-нагородження завжди робить на початку січня – уже вдев’яте поспіль у форматі Гала, а загалом церемонія – 66-та за ліком: угорські колеги мають давню й поважну історію (їхня Асоціація заснована ще 1909 року).

Фото – Угорська асоціація спортивних журналістів    

Будапештська опера

Як і торік, нагородження відбулося у нещодавно відновленій Будапештській опері, збудованій далекого 1884 року – до ще того вікового ювілею. Дійство вражало яскравістю та присутністю на ньому зірок угорського та світового спорту. Загалом гостями події були майже тисячу осіб.

Президент Асоціації угорських спортивних журналістів, головний редактор найпопулярнішого в країні спортивного видання «Nemzeti Sport» та віце-президент AIPS Europe Дьордь Солоші  під час свого виступу на початку гала не лише відзначив найбільш  знакові події в угорському спорті за минулий рік, але й вшанував пам’ять всесвітньо відомого німецького футболіста та тренера Франца Беккенбауера, який помер у день церемонії. Також у своїй промові пан Солоші виявив увагу до України та українських колег. Згадку про присутність у залі українського представника гості церемонії зустріли оплесками.

Президент Угорської Асоціації спортивних журналістів Дьордь Солоші. Фото УАСЖ

Світові зірки

Найбільша подія для угорського спорту  2023 року – чемпіонат світу з легкої атлетики, що відбувся у Будапешті та мав величезний успіх. Президент Всесвітньої легкої атлетики Себастьян Коу назвав цю подію найкращою в історії, а кубинець Хав’єр Сотомайор, чинний світовий рекордсмен зі стрибків у висоту серед чоловіків (його досягнення – 2,45 метра, досі ніхто не повторив), був запрошений до Будапешта для того, аби нагородити одного із переможців номінацій в оперному театрі.

Хав’єр Сотомайор на церемонії. Фото УАСЖ

Іншу легенду –  володаря «Золотого м’яча», капітана зірної Італії-чемпіона світу-2006 Фабіо Каннаваро – наші угорські колеги запросили для нагородження його співвітчизника, головного тренера національної футбольної команди Угорщини Марко Россі, який достроково вивів угорців на фінальний турнір Євро-2024.

Марко Россі та Фабіо Каннаваро. Фото УАСЖ

Серед почесних гостей церемонії відомі атлети з угорським корінням:  паралімпійський чемпіон, велосипедист Джозеф  Берені (США), багаторазова чемпіонка світу з фітнесу, словачка Тімеа Майорова, котра зараз мешкає у Лос-Анджелесі, та відомий футбольний арбітр з Ізраїлю Абрахам Кляйн, якому незабаром виповниться 90 років. Триразова чемпіонка Паралімпійських ігор Марі-Амелі ле Фур, яка нині є президентом Паралімпійського та Спортивного комітетів Франції, також була спеціальним гостем на Гала-нагородженні.

Головні тріумфатори

Найкращих атлетів року в Угорщині, як і в Україні, визначають голосуванням члени Асоціації спортивних журналістів країни. Цього року у голосуванні взяв участь 471 наш колега: переможці були визначені в 11 номінаціях – традиційного та паралімпійського спорту. Футбол знову забрав головні номінації. Найкращим атлетом року визнано капітана збірної Угорщини та гравця англійського «Ліверпуля» Домініка Собослаї, який випередив в опитуванні лідера збірної Угорщини з водного поло, MVP чемпіонату світу, який угорці виграли – Гергьо Заланкі та чемпіона світу з плавання Хуберта Коша.

Домінік Собослаї з призом “Атлет року”. Фото УАСЖ

Командою року стала футбольна збірна Угорщини, яка цього року  достроково здобула місце у фінальному турнірі Євро-2024, а наставник цієї команди італієць Марко Россі, як вже було згадано, визнаний спортивними медіа найкращим тренером 2023 року. До слова, і головний тренер і футбольна збірна перемагають у згаданих номінаціях вже другий рік поспіль: 2022-го угорські спортивні медіа відзначили їх за успішний виступ у Лізі націй.

Подвійна роль президентки

А ось де «нефутболісти» здобули перемогу, то у номінації “Атлетка року” (Марія Ерді –  чемпіонка світу з вітрильного спорту) та у категорії «Команда в індивідуальних видах спорту» (чоловіча збірна Угорщини з фехтування на шаблях – чемпіони світу). Приз фехтувальникам вручив президент AIPS Europe Чарльз Камензулі.

Президент AIPS Europe Чарльз Камензулі нагороджує команду шаблістів. Фото УАСЖ

Крім того, лідер четвірки шаблістів Арон Сільдаї отримав приз «фейр-плей» з рук  президентки Угорщини Каталін Новак. Цей приз був не єдиним, який цього вечора вручила глава держави, котра вже другий рік поспіль відвідує відзначення найкращих атлетів Угорщини на запрошення Угорської асоціації спортивних журналістів. Пані Новак також вручила нагороду УАСЖ  за життєві досягнення колишньому президенту Угорщини, 81-річному Палу Шмітту, який свого часу був віце-президентом МОКу, а нині залишається почесним членом Міжнародного олімпійського комітету, а ще є дворазовим олімпійським чемпіоном з фехтування у команді рапіристів (1968 та 1972 років). Емоційний виступ колишнього олімпійця та президента країни на сцені викликав гучні оплески у залі.

Президентка Угорщини Каталін Новак вітає Пала Шмітта. Фото УАСЖ

Представництво AIPS

На церемонії нагородження родину AIPS представляв на сцені президент AIPS Europe Чарльз Камензулі, який разом із віце-президенткою AIPS та УАСЖ Жужою Чисту вручили вищезгаданий приз команді шаблістів. Жужа Чисту також поділася відео зверненням президента AIPS Джанні Мерло, яке побачили не лише присутні у залі, а й значне число телеглядачів, які у прямому ефірі мали змогу  стежити за церемонією на національному спортивному телеканалі  M4 Sport. Також на гала-нагородженні були присутні віце-президент AIPS Янніс Дарас, члени Виконавчого комітету AIPS Йозеф Лангер та Жозе Зідар, члени Виконкому AIPS Europe  Еродотос Мілтіадос, Олександр Гливинський та Міхаель Шюн, керівники національних асоціацій спортивних журналістів європейських Андре Кайл (Німеччина) та  Сандро Мікаллеф (Мальта).

Представники керівництва AIPS на нагородженні. Фото УАСЖ

Усі переможці номінацій «Найкращих атлетів Угорщини-2023»

(визначені голосуванням членів Угорської асоціації спортивних журналістів):

Атлет року  

Домінік Собослаї (футбол)

Атлетка  року  

Марія Ерді (вітрильний спорт)

Команда року (традиційні командні види спорту)

Чоловіча  національна команда Угорщини з футболу

Команда року (індивідуальний спорт)

Чоловіча збірна Угорщини з фехтування на шаблях

Тренер року

Марко Россі – головний тренер Збірної Угорщини з футболу

Пара-атлет  року  

Петер-Пал Кіш (веслування на байдарках і каное)

Пара-атлетка року

Еклер Лука (легка атлетика)

Пара-команда року  

Бернат Бачі, Януш Сенді (настільний теніс, атлети з трансплантацією органів)

Рекреаційна спортивна подія року за підтримки програми «Спортивна нація»

Рятувальний тур для футбольних аматорських  команд  та «Ніч льодових ковзанок»

Спортивний момент року

Золотий сейв голкіпера Шоми Фогеля у серії  пенальті у фіналі чемпіонату світу з водного поло Угорщина-Греція

Премія   за життєві досягнення

Пал Шмітт

Усі переможці премії Угорської асоціації спортивних журналістів. Фото УАСЖ

Олександр Гливинський, президент АСЖУ з Будапешта

Популярні новини