ГоловнаНовиниГеоргій Судаков: 10-ий у рейтингу ТОП-10 АСЖУ

Георгій Судаков: 10-ий у рейтингу ТОП-10 АСЖУ

Асоціація спортивних журналістів України традиційно щороку визначає Десятку найкращих атлетів року: перший номер цього рейтингу оголошується Найкращим Атлетом року. З цього року у голосуванні беруть участь усі дійсні члени АСЖУ. Починаючи з 16 грудня щодня будемо відкривати по два імені у рейтингу ТОП-10 у зворотньому порядку. Переможця буде оголошено 21 грудня.

10-ту позицію у рейтингу, за голосуванням спортивних журналістів посів один із ключових гравців національної команди України з футболу,  лідер атак молодіжної збірної України та донецького «Шахтаря» Георгій Судаков.  Футболісти не так часто потрапляють до «Десятки», однак цього разу для цього є усі підстави.

Фото Павла Кубанова

Усі матчі у Збірній цього року – у стартовій «одинадцятці»

Георгій Судаков один із тих гравців, які визначають обличчя команди в атаці, створюють гольові моменти, а ще, доволі часто, беруть на себе ініціативу й вирішують долю гри. Незважаючи на молодий вік –  у вересні Георгію виповнився 21 рік, він впродовж 2023-го став беззаперечним гравцем стартового складу національної команди України, яка цього року до останньої хвилини заключного матчу боролася за путівку на Євро-2024 з одним із фаворитів групи – італійцями.  Судаков виходив у стартовому складі у кожному з 9 офіційних матчів, проведених збірною цього року. Щоразу  від Георгія очікували створення гостроти в атаці й здебільшого він виправдовував ці сподівання. Не минулося без прикрих помилок, як у виїзній грі з Італією, коли через неправильно підібрані шипи Георгій послизнувся, втратив м’яч, чим негайно скористалися опоненти, забивши м’яч у наші ворота. Однак такий ляп є лише свідченням молодого віку гравця та й, зрештою, від помилок не застрахований ніхто. Важливіше те, що у свій 21 Судаков провів уже 12 ігор за національну команду та відзначився фактично двома голами. Вийшло доволі курйозно, що двічі його удари залітали у ворота суперників після рикошетів від гравців-опонентів, однак це ніяк не забирає факту націленості Георгія на ворота і його вміння класно й точно пробивати здалеку.

Фото Павла Кубанова

Історичний вихід на Олімпіаду

Найвагоміше цьогорічне досягнення Георгія Судакова – здобуття у складі  збірної України U-21 путівки на Олімпійські ігри у Парижі. Команда під керівництвом Руслан Ротаня пробилася до півфіналу молодіжного Євро-2023, досягнувши того, чого досі не вдавалося зробити усім попереднім поколінням українських футболістів за 28 років участі України у Літніх Олімпіадах. Цей безпрецедентний успіх виділяє усю команду, в якій роль Судакова – однозначно ключова. Георгій – беззаперечний лідер «молодіжки» разом з Михайлом Мудриком та капітаном Артемом Бондаренком. Судаков відзначився на молодіжному Євро трьома голами, розділивши  першість  у заліку найкращих бомбардирів турніру з двома іспанцями («Золоту бутсу»  турніру все ж віддали іспанцю Серхіо Гомесу, бо у того ще було два асисти). А ще  гол Судакова Франції у чвертьфіналу, після передачі Мудрика, посів третє місце у п’ятірці найкращих голів того Євро (до слова, гол Бондаренка – на четвертій позиції).

Фото Павла Кубанова

Гол «Барселоні» та єврокубкова весна

Певне, найяскравіший його гол цього року – у ворота каталонської «Барселони – у груповому раунді Ліги чемпіонів, коли Георгій на швидкості увірвався у штрафний майданчик господарів, отримавши вивірений пас від партнера, й холоднокровно переграв голкіпера каталонців. У тому матчі гірники поступилися у гостях, однак уже незабаром здобули історичну перемогу над фаворитами у номінально домашньому матчі у Гамбурзі (1:0), співавтором якої однозначно є й Судаков. «Шахтар» не зумів вийти у плей-оф Ліги чемпіонів – у турнірній боротьбі молода донецька команда все ж не змогла на рівних протистояти досвідченим бійцям елітного клубного турніру – ті й же «Барсі» та «Порту». Однак третє місце у групі подарувало гірникам єврокубкову весну у Лізі Європи і це очевидний здобуток.

Фото ФК “Шахтар”

2024-ий насувається: знаходь лише сили

Наступна весна обіцяє бути дуже насиченою для Георгія Судакова та його команд, як, зрештою, й літо. Відновиться сезон вже всередині лютого стиковими матчами Ліги Європи, після чого, залежно від результату, березень для «Шахтаря» може розпочатися з ігор 1/8 фіналу цього єврокубка. Тоді  – вирішальний момент для національної команди – матчі плей-оф Євро-2024: збірна України 21 березня зіграє півфінал на виїзді з Боснією і, у разі успіху, фінал проти переможця пари Ізраїль – Ісландія на номінально домашній арені. Результати цих матчів визначають подальшу долю і збірною, і Георгія Судакова.

Якщо все складеться так, як цього бажаємо всі ми, літо буде надзвичайно виснажливе для молодих українських футболістів: спочатку Євро, а потім Олімпіада. Історичне досягнення молодіжної збірної U-21 подарувало нашій команді дебютну участь у футбольному олімпійському турнірі й команда Руслан Ротаня стикнеться із серйозною кількістю  досі незнайомих їй викликів.

Фото Павла Кубанова

Новий клуб?

Відтак 2024-ий несе Георгію Судакову ще більше випробувань, а, отже, й можливостей продемонструвати свій талант. Нині у медіа лише й повідомлень про ті чи інші імениті європейські клуби, що зацікавленні у придбанні лідера донецького «Шахтаря». Відтак до переповненої ігрової сітки може додатися ще один вкрай серйозний челендж – адаптація у новому клубі та чемпіонаті. У такий важкий турнірний рік усе в сумі виглядає аж надто важкою ношею. Але наразі Судаков демонструє швидкість мислення й дій на полі, поміркованість у сприйнятті поточних успіхів та цілеспрямованістю у досягненні поставлених цілей. Відтак можемо лише привітати гравця із дебютним входженням до елітної Десятки українського спорту й побажати сили Духу, сконцентрованості й прихильності Фортуни на рік новий.

Олександр Гливинський, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини