ГоловнаНовиниДень створення футболу

День створення футболу

Всесвітній день футболу – 10 грудня, з’явився у календарі вболівальників з ініціативи Генеральної асамблеї ООН, що в такий спосіб вирішила віддати данини найпопулярнішому виду спорту на планеті. Однак, насправді, знакова подія для формування «гри мільйонів» датована на три дні раніше – 7 грудня.

Саме цього дня – 160 років тому, студентами Кембриджського університету та лондонських шкіл уперше було окреслено правила футболу та створено Англійську футбольну асоціацію. Саме цю дату вважаються відліком створення нової спортивної гри, яка незабаром захопила весь світ.

Футбол – найпопулярніша спортивна гра нашої планети, про правила якої навіть незручно питати, бо видається трохи дивним не знати таких елементарних речей. Гра настільки «примітивна» (звичайно, в гарному сенсі), що, здається, кожна людина народжується із теоретичними знаннями про футбол. У футбол грають всі: від дітей дошкільного віку до дідуся.

Це обумовлено легким порогом входження та легкістю навчання гри. Футболом мало-помалу цікавляться навіть люди, які далекі від спорту, бо це винятково «гіпнотичне кіно», що відбувається у прямому ефірі. Культурою цього явища захоплюються затяті вболівальники та абсолютні аутсайдери спорту; пісні, що написані без будь-якого натяку на спортивну складову з часом перетворюються на символи футбольних команд, майже повністю втрачаючи початковий шарм.

Малюнок англійського художника Джона Ніксона «Freemasons’ Tavern», 1800 рік

Така безкомпромісна популярність є наслідком історичних подій, які відбулися 7 грудня 1863 року. Цього зимового лондонського дня, у таверні «Freemasons’ Tavern», де того часу проходили зустрічі різних важливих соціальних організацій, відбулося зібрання, на якому було засновано Футбольну асоціацію, яка стала першим організованим аспектом футбольної гри. На цьому зібранні представники різних футбольних клубів і шкіл обговорили та прийняли стандартні правила для гри у футбол. Це зібрання визначило ключові аспекти гри, такі як правила використання ніг та рук, висоту воріт, введення м’яча у гру та інші правила, які визначили основи сучасного футболу. Варто додати, що перші правила футболу неофіційно було усталено саме в Кембриджі ще 1848 року.

Відтак саме 7 грудня 1863 року вважається датою народженням організованого футболу та визначає початок стандартизованих правил, які надалі допомогли розвиткові гри у Великій Британії та в усьому світі.

Євген Мельник

Популярні новини