ГоловнаНовиниУкраїнський гандбол на мундіалі: одна перемога і різні планети

Український гандбол на мундіалі: одна перемога і різні планети

Збірна України, програвши Чехії та Нідерландам в основному раунді мундіалю, втратила шанси на продовження боротьби й зіграє останній матч на турнірі з Аргентиною.

У Данії, Норвегії та Швеції триває жіночий чемпіонат світу-2023 з гандболу. Вдруге в історії на турнірі виступають 32 команди. До складу учасників потрапила і збірна України. Синьо-жовті вперше за 14 років змогли пробитися на мундіаль, завдяки перемозі у фіналі кваліфікаційного плей-оф над Північною Македонією. Востаннє Україна пробивалася на чемпіонат світу в 2009 році, коли турнір приймав Китай. Тоді українки посіли 17 місце.

Головний тренер збірної, Віталій Андронов, сформував остаточний склад команди на мундіаль, до якого увійшли 18 гандболісток:

  • Воротарки: Юдіт Балог (“Вашаш”, Угорщина), Марія Гладун (“Локомотива”, Хорватія), Вікторія Салтанюк (“Кобежице”, Польща)
  • Центральні: Мар’яна Маркевич (“Галичанка”), Тамара Смбатян (“Альба Фехервар”, Угорщина)
  • Ліві півсередні: Каріна Соскида, Ірина Компанієць (обидві — “Ювента”, Словаччина), Юлія Андрійчук (“Міовень”, Румунія), Тетяна Поляк (“Галичанка”)
  • Права півсередня: Євгенія Когуч (“Ювента”, Словаччина)
  • Ліві крайні: Марина Коновалова, Олеся Дяченко (обидві — “Галичанка”)
  • Праві крайні:Мілана Шукаль, Катерина Козак (обидві — “Галичанка”)
  • Лінійні: Ірина Прокоп’як (“Галичанка”), Анастасія Мелекесцева (“Кобежице”, Польща), Андріяна Науменко (“Залеу”, Румунія), Каріна Колодюк (“Карпати”)

Варто зазначити, що напередодні турніру у команди виникли серйозні кадрові проблеми. Через травми мундіаль були змушені пропустити ключові гравчині Ірина Глібко, Діана Дмитришин та Євгенія Левченко.

Фото Handball.net.ua

За регламентом турніру, збірні-учасниці розпочали свій шлях на чемпіонаті світу з попереднього раунду, де вони були розділені на вісім груп.  Три найкращі команди з кожної групи продовжили боротьбу за медалі в основному раунді турніру.

Збірна України, за результатом жеребкування, потрапила до групи G. Суперниками синьо-жовтих по групі стали збірні Бразилії, Іспанії та Казахстану.

В першому турі, підопічні Андронова зустрілися з чвертьфіналістками попереднього мундіалю – Бразилією. Для українок цей поєдинок був справжнім викликом, адже їм довелось протистояти одним з фаворитів турніру, які надзвичайно вмотивовані повторити успіх 2013 року, коли бразилійки забрали «золото».

Матч прогнозовано пройшов за домінуванням збірної Бразилії. В першому таймі українки отримали потужний моральний удар після серії з дев’яти пропущених м’ячів поспіль. Після цього бразилійки досягли переваги у 10 м’ячів. До кінця тайму синьо-жовті змогли дещо нав’язати свою гру, та трохи скоротити перевагу в рахунку. На перерву команди пішли за рахунку 17:10 на користь Бразилії. Другий тайм за своїм характером мало чим відрізнявся від першого. Чемпіонки світу 2013 року збільшили перевагу до 15 м’ячів. Остаточний рахунок матчу – 20:35. Найрезультативнішими гандболістками у складі збірної України стали Тетяна Поляк і Тамара Смбатян, які закинули по чотири м’ячі.

Фото Xsport.ua

В другому матчі групи G збірна Україна зустрілась з не менш грізним суперником, бронзовими призерками Олімпійських ігор-2012 Іспанією. Суперниці українок швидко захопили лідерство в рахунку і на перерву пішли з перевагою у чотири м’ячі– 16:12. У другому таймі Іспанія розвинула свій успіх та завершила поєдинок з перевагою у дванадцять очок. Остаточний рахунок матчу – 20:32 на користь іспанок. Підопічні Андронова у другому матчі поспіль поступилися потужному супернику, знову закинувши 20 м’ячів у ворота опоненток.

Фото Anze Malovrh / kolektiff

Після двох невтішних результатів завершальний матч групи G проти Казахстану повинен був вирішити долю збірної України на чемпіонаті світу. Синьо-жовті, як і їхні колеги з Казахстану, мали нуль очок в таблиці перед вирішальним поєдинком. Переможець цього матчу мав отримати третє місце в групі, а з ним й прохід до основного раунду мундіалю.

Українки не змарнували цей шанс та впевнено перемогли з рахунком 37:24. Підопічні Андронова з перших хвилин заволоділи ініціативою в матчі. Протягом всього тайму українки не давали казахським гандболісткам скоротити перевагу. На перерву збірна України пішла з перевагою у 7 м’ячів. В другому таймі збірна Казахстану всіма силами намагалася змінити хід подій в поєдинку, але це їм зробити не вдалось. В складі синьо-жовтих окремої уваги потребує дует Мілани Шукаль та Юлії Андрійчук. Дві гравчині зробили найбільший вклад в перемогу, закинувши по 8 м’ячів.

Фото Anze Malovrh / kolektiff

Таким чином, збірна України потрапила до основного раунду турніру. На цьому етапі команда опинилася в четвертій групі разом зі збірними Чехії, Нідерландів, Аргентини, Бразилії та Іспанії. За регламентом, дві найкращі команди групи потрапляють до плей-офф чемпіонату світу. Через те що, Україна вже зустрічалась зі збірними Бразилії та Іспанії в попередньому раунді, результати цих двох поєдинків переносяться в таблицю основного раунду. Таким чином, українки повинні зустрітися лише з іншими трьома учасниками групи.

В першому турі Україна зіграла зі збірною Чехії. Команди розпочали поєдинок доволі рівно. Однак, згодом, чешкам вдалося заволодіти перевагою в рахунку. Протягом всього тайму українки були в ролі тих хто наздоганяє. На перерву “синьо-жовті” пішли з дефіцитом в 4 очки. Другий тайм пройшов за схожим сценарієм. В якийсь момент українки майже змогли наздогнати суперників, відстаючи лише на 2 пункти, але все ж таки збірна Чехія довела матч до переможного рахунку для себе. Україна поступилася суперникам з рахунком 23:30.

Фото Champion.com.ua

Вже після першого поєдинку в основному раунді  українки втратили будь-які математичні шанси на плей-оф турніру. Сталося це через синхронні перемоги збірних Іспанії та Нідерландів  у нашій групі. Крім України, за підсумками першого туру у групі 4 від подальшої боротьби також було відчеплено Аргентину.

Сьогодні наш дівчата зустрілися з Нідерландами і, на жаль, глобально не змогли нічого протиставити потужній грі нідерландок. Те, що опоненти – команди різних рівнів, стало очевидним вже зі стартового свистка. Після першого тайму українки програвали 11 м’ячів (8:19), а завершили матч з «мінус 19» (21:40) – найбільша наша поразка на турнірі. Хоча, коли питання переможця вже не стояло на порядку денному, наші дівчата вряди-годи демонстрували симпатичні ігрові відрізки, також варто відзначити серію сейвів у другому таймі у виконанні нашої голкіперки Юдіт Балог.

10 грудня синьо-жовті завершать свій шлях на мундіалі поєдинком з Аргентиною.

Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини