ГоловнаНовиниКнига Валентина Щербачова про Олега Блохіна

Книга Валентина Щербачова про Олега Блохіна

Легендарний спортивний журналіст, член правління АСЖУ Валентин Щербачов презентував у столичному Будинку футболу книгу про Легенду світового футболу Олега Блохіна, видану до 70-річчя видатного майстра. Новинку надруковано у видавництві «Самміт-книга».

Фото Павла Кубанова

У книзі зібрано маловідомі факти з життя видатного гравця та тренера. Є розділи про батьків Олега Блохіна та про його старшого брата. Сам автор каже, що матеріал був готовий уже давно, тож видання чергової праці забрало всього лише кілька тижні:

Ми дуже швидко видали книгу до ювілею Олега Блохіна – людини, яку я знаю понад 50 років, добре знаю його дружину, знав батьків, які чимало зробили й для мене. Маму Олега Катерину Захарівну я називав мамою Катею. Звісно, всі знають, що в  Олега Володимировича непростий характер, з ним дуже непросто спілкуватися. Але, повірте мені, це такий собі панцир захисту, яким людина охороняє свій життєвий простір. Я  дуже хочу, аби й про Олега і про всіх його партнерів зі славних динамівських команд 70-х та 80-х років пам’ятали наступні покоління. Ті хлопці – з команд Валерія Лобановського, були людьми  з психологією переможців, а це дуже важливо. Тож ця книга не лише для тих, хто фанатично любить й розуміється на футболі, а для наступних поколінь».

Для Валентина Щербачова книга «Блохін» – це чергова унікальна праця. Не так давно, до 80-річчя від дня народження Валерія Лобановського у співпраці з цим же видавництвом, побачила світ книга «Лобановський: наука перемагати», а зараз автор уже підготував матеріал для наступного видання – книги про історію українського футболу в особистостях.

Фото Павла Кубанова

Не так давно видавництво «Самміт-книга» видало книгу про іншого видатного українського гравця й тренера Андрія Шевченка – «Шева» авторства Семена Случевського. Директор видавництва Іван Степурін не приховує натхнення, з яким працює над кожним новим виданням:

– «Блохін» – унікальна чудова книга, яку ми видали за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Коли у Міністерстві нас запитали чи є необхідність у ще одній такій книзі, адже вже  багато сказано знято і про футбол, і про Олега Блохіна, ми відповіли, що твір Валентина Щербачова є справді особистісним й надзвичайно вартісним, оскільки Валентин Васильович у багатьох знакових моментах кар’єри Блохіна був поруч з ним. У книзі не лише статистика й опис подій та фактів. Тут дуже багато того особистого, що пов’язує цих двох чудових людей. Крім того, у книзі є унікальні фотографії з колекції сім’ї Шаїнських . Йосип Шаїнський – легендарний спортивний фотограф: якщо ви пам’ятаєте ту світлину, де 4 -річний Олег Блохін з мамою на стадіоні готується до старту – це фото пана Йосипа, котрий зробив першу світлину майбутньої легенди світового футболу. А Юхим – це його син, котрий  продовжив сімейну естафету, фотографуючи найважливіші спортивні події та спортивних особистостей. У книзі також бут багато фото з друзями з команди, з тренерами, показана й тренерська кар’єра Олега Блохіна. Праця достатньо цілісна для майбутнього покоління, яке матиме змогу  відчувати гордість за своїх видатних земляків.

На жаль, через стан здоров’я сам головний герой та кумир мільйонів не зміг бути присутнім на презентації, однак цікавими спогадами про Олега Блохіна поділилися його молодші партнери зі славного “Динамо” 80-х років – Анатолій Дем’яненко, Олексій Михайличенко, Олег Протасов.

Фото Павла Кубанова

Зокрема, Олексій Михайличенко згадав про те, як 19-річним юнаком уперше вийшов за першу команду “Динамо”, замінивши саме Блохіна – 1982-го року у півфіналі Кубка СРСР проти тбіліського “Динамо”:

Фото Павла Кубанова

Це була моя перша гра, коли я вийшов нас стотисячний «Республіканський» й у мене трохи дрижали ноги. Я замінив тоді Олега Володимировичам і для мене це була велика честь, тому що я  киянин і я мріяв вийти на цей стадіон, щоби моїми партнерами були Блохін, Мунтян, Веремєєв, Рудаков, Колотов та багато інших. І свій перший матч в єврокубках я забив після передачі Блохіна. Мені дуже поталанило, бо я не лише грав із ним, ми дружимо, дуже багато часу проводимо разом.  Для мене Блохін – знакова людина, і дуже приємно, що на честь його 70-річчя виходить ця  книга й  молоді хлопці й дівчата будуть знати про Людину з великої літери, Футболіста з великої літери та  Друга з великої літери.

Олег Протасов, котрий свого часу був покликаний замінити досвідченого Олега Блохіна на вістрі атаки «Динамо» й збірної, додав своїх пам’ятних спогадів:

Фото Павла Кубанова

Олег Блохін був моїм кумиром з дитинства: він забивав багато, а я у дворі грав і хотів забивати так само, як Блохін. І мені пощастило зіграти з ним і за збірну, і в «Динамо», а ще він був моїм тренером в «Олімпіакосі», власне він запросив мене до цього грецького клубу Дуже радію, що на його 70-річчя вийшла ще одна книга і користуючись нагодою, хочу привітати його з ювілеєм: міцного здоров’я Вам, Володимировичу! Хай молодь читає ці книги й бере собі таких людей за приклад.

Фото Павла Кубанова

Найближчим часом книга «Блохін», презентована у Будинку футболу, має бути видана накладом у тисячу примірників за кошт Міністерства культури та інформаційної політики для того, щоби потрапити до громадських бібліотек. А от, щоби книгу змогли придбати численні вболівальники – потрібно шукати спонсора видання. Така правда життя змушує видавців та журналістів активно шукати меценатів, бо видання унікальне і має дістатися до читача.

Популярні новини