ГоловнаНовиниКласичне дербі: перемога "Шахтаря", герої "Азовсталі" та питання щодо "фейр-плей"

Класичне дербі: перемога “Шахтаря”, герої “Азовсталі” та питання щодо “фейр-плей”

Шахтар” передбачувано перемагає київське “Динамо” й відривається від команди Луческу на сім очок. Хоча питання до керівництва донецького клубу після цієї гри залишилися.

На початку потрібно сказати про взаємоповагу, якої керівництво “Шахтаря” до своїх суперників не виявило. Мало того, що із незрозумілих причин гірникам перенесли поєдинок проти ФК “Львів” минулого туру в УПЛ. А згодом «Шахтар» і «Динамо»  мали можливість зіграти в Польщі, де обидва наших лідери проводили зустрічі  в єврокубках. Але донеччани відмовилися від пропозиції провести матч за кордоном. Не погодилися в “Шахтарі” й на прохання киян перенести матч на понеділок, адже команда Луческу грала у Лізі Європи у четвер, а їхні конкуренти на два дні раніше, у вівторок, провели свій матч Ліги чемпіонів. Відтак  підопічні Йовічевича отримали тиждень на підготовчий цикл, а потім ще й два зайвих дні на відпочинок, порівняно з конкурентом. Чому в “Шахтарі”  вирішили  вчинити таким чином, нехай залишиться на совісті керівництва клубу. Ну й про те, що багато вболівальників просто не знали де дивитися цей матч, потрібно спитати творців доволі нечіткого  “телепулу” та власників прав на трансляцію.

Перед початком гри відбулися дві знакові події. Гімн України виконала Пташка, що повернулася з полону – медик і захисниця Маріуполя Катерина Поліщук.

Фото Shakhtar.com

А символічного першого удару по м’ячу завдав захисник «Азовсталі» Михайло Діанов.

Фото Shakhtar.com

Що ж до гри, то перший тайм не був видовищним. Суперники грали обережно, намагаючись не пропустити. Більше м’яч контролювали кияни, в складі яких зліва в півзахисті з’явився Караваєв, а на вістрі атаки Ванат. Проте небезпечних моментів біля воріт Трубіна динамівці не створили. Було пару кутових, але без особливого зиску. Ближче до середини тайму “гірники” активізувалися. І Зубков увірвався в штрафний й трохи не влучив у дальній кут. А кутовий на 27-й хвилині став результативним. Після подачі з правого кута, Траоре скинув головою далі, а Зубков випередив Вівчаренка й в дотик вразив ціль – 1:0.

Фото Shakhtar.com

Після цього кияни активізувалися особливо на лівому фланзі й створили два напівмоменти. Спочатку Ванат не встиг на передачу від лінії поля й Трубін накрив м’яч. А згодом Циганков пробивав злету, але не сильно й в руки Трубіну. Потрібно визнати, що кияни виглядали жвавіше та активніше, ніж у попередніх матчах. А “Шахтар” вичікував, особливо не ризикував й своїм шансом скористався. Був шанс у “гірників” збільшити свою перевагу. Спочатку Нещерет відбив небезпечний удар Траоре головою в дальній кут, а потім Тимчик, який міг спокійно вибити м’яч, з якогось дива в штрафному майданчику врізався в Мудрика, який до цього виглядав не дуже впевнено. Пенальті взявся бити Траоре, але Нещерет удар форварда парирував. Тож, у цілому рівний перший тайм завершився за мінімальної переваги “Шахтаря”.

Фото Fcdynamo.com

Друга сорокап’ятихвилинка розпочалася феєрично. Спочатку Ванат на 46-й хвилині після подачі в штрафний майданчик головою пробив влучно – 1:1. Але за дві хвилини вже Мудрик із-за меж карної зони зрячим ударом вразив дальній кут воріт Нещерета -2:1.

Після цього кияни пішли вперед великими силами й кілька разів Трубін рятував свою команду. В одному з епізодів Бондар у штрафному майданчику врізався у Вівчаренка, але ані Катерина Монзуль, ані ВАР, пенальті не побачили. А у “Шахтаря” гольовий шанс мав  Степаненко – після ефектного пасу п’ятою від Зубкова. А далі стала даватися взнаки елементарна втома киян. І три заміни, які зробив Мірча Луческу, випустивши Гармаша, Дубінчака та Кабаєва, не допомогли. Забарний помилився в центрі поля й збив суперника, який виходив сам-на-сам. Центрбек киян був вилучений і  “гірники” доволі швидко, поки конкуренти готували заміну, забили втретє. Довга передача за спини оборонцям віднайшла Мудрика, який на самоті пробіг до воріт й покотив м’яч на Сікана, який нещодавно замінив Траоре. Данило забив вже традиційний для себе гол у порожні ворота – 3:1.

Фото Shakhtar.com

Долю зустрічі фактично було вирішено. Хоча Караваєв і Буяльський мали шанси скоротити відставання до мінімуму. Але Олександр пробив неоковирно в руки Трубіну, а Віталій не влучив у ворота.  Більше сил переломити хід подій в динамівців вже не було. А “Шахтар” не використав ще кілька моментів, довівши гру до перемоги й відірвався від киян вже на сім очок. Зрозуміло, що мета виправдовує засоби, але неприємний осад від дій керівництва “Шахтаря”, яке не виявило професійної солідарності, отримавши певну перевагу, все ж залишився.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини