ГоловнаНовиниУсик залишився на троні

Усик залишився на троні

Не дарма кажуть, що зійти на чемпіонську вершину важко, а відстояти свою перемогу вдвічі важче. А Олександр Усик це зробив. Українець в близькому другому бою розділеним рішенням суддів вдруге переміг Ентоні Джошуа й зберіг пояси WBA, IBF, WBO, IBO, додавши до них ще й пояс за версією журналу «Ринг» у хевівейті. 

До бою

Перед реваншем між Олександром Усиком та Ентоні Джошуа було певне хвилювання.  Хоча українець цього разу і був фаворитом, ми розуміли, що на українця психологічно тисне відповідальність не лише за себе, а за всю Україну, яка чекала на перемогу. Та й зрозуміло, що підготовку конкурентів не можна назвати однаковою. Британець змінив тренера та цілеспрямовано та наполегливо готувався до головного протиборства в кар’єрі.  Перша поразка Енді Руїсу сприйнялася як випадковість. І в реванші Ентоні це легко довів. А ось розгром по всіх статтях в Лондоні проти абсолютного чемпіона в крузервейті Усика боксерською спільнотою сприйнялося, як перший крок до падіння. Про Ей Джея почали говорити, що він увійде в історію, як важковаговик, який програв гладкому мексиканцю та природному крузеру. Багато хто розумів, що цього разу Джошуа не буде «фехтувати» в ринзі проти українця, а йде за нокаутом.

Перед Олександром Усиком стояв важкий вибір – битися чи не битися. І, за свідченням очевидців, остаточне рішення наш чемпіон прийняв лише після прохання воїнів, яких Усик відвідав у військовому шпиталі. Саме захисники України сказали спортсмену, що його війна з ворогам там у Джидді, де він повинен гідно презентувати державу й показати всьому світу, що ми сильні духом, потужні та непереможні. До речі, команда Усика організувала візит на бій 10 наших воїнів, які отримали можливість підтримати чемпіона безпосередньо в Саудівській Аравії.

Усик же, після початку війни, змінився ментально. Він остаточно відчув себе справжнім українцем. Олександр перейшов на спілкування виключно державною мовою, а в Джидді вразив своїх хейтерів поведінкою, одягом, виконанням після прес-конференції «Ой у лузі червона калина..»  та благодійним кроком, коли викупив права на трансляцію поєдинку в Україні, завдяки чому бій був доступний на загальнодоступних каналах.

Фото Matchroom Boxing

Турбувало, що Усик, який полюбляє готуватися в Україні, тренувальний табір пройшов у важких аравійських умовах, а часу на підготовку в українця було значно менше, ніж у конкурента. Але офіційне зважування показало, що Олександр підійшов до бою в оптимальних фізичних кондиціях.  Український чемпіон показав вагу  – 100,5 кг. У свою чергу, Джошуа виявився важчим – 110,9 кг. Відзначимо, що  в першому поєдинку вага українця становила 100,3 кг, а вага британця – 108,9 кг. Тож, саме британець додав у вазі, що повинно було допомогти «зламати» Усика.

Думки експертів розійшлися й одностайної думки, стосовно підсумку двобою, у фахівців не було. Але майже всі сходилися на думці, що це буде зовсім інший бій, ніж перший, і може завершитися достроково.

Що ж стосується букмекерів, то вони віддавали перевагу Усику. Але несподівано перед битвою трохи змінили коефіцієнти на перемогу британця.  Якщо раніше на успіх британця можна було зробити ставку з коефіцієнтом 2,62, то в день бою цей показник став 2,75. Показник на те, що бій виграє українець, також змінився, але не настільки суттєво: з 1,57 до 1,53.

Цікаво, що за день до бою локацію реваншу Усик-Джошуа було змінено. Поєдинок перенесли з раніше анонсованій арені Jeddah Super Dome до спортивного комплексу The King Abdullah Sports City. Про причини дізнатися не вдалося.

Додаткової інтриги поєдинку додавало те, що боковим суддею поєдинку знову був призначений наш земляк, арбітр із Кропивницького Віктор Фесечко. Була інформація, що в команді Джошуа намагалися протестувати, але рішення, стосовно суддівської бригади, залишилося незмінним. Отже, офіційно затверджений склад суддівської колегії виглядав наступним чином: рефері в рингу Луіс Пабон (Пуерто-Ріко),  бокові судді: Гленн Фельдман (США), Стів Грей (Великобританія), Віктор Фесечко (Україна). Нагадаємо, що Фесечко судив і перший поєдинок у Лондоні. Тоді рахунок на суддівських записках був таким : Віктор Фесечко – 117–112, Ховард Фостер – 115–113, Стів Вайсфельд – 116–112.

Битва рівних

Прогнози фахівців на нокаут не виправдалися. Джошуа знову не пішов знищувати суперника. А можливо Усик не дозволив конкуренту реалізувати свою тактику на бій. У перших раундах суперники придивлялися один до одного та оцінювали нинішні можливості. Але Усик виглядав швидшим і точнішим. Та вже в третьому раунді британець пішов у наступ і став активно підключати праву руку. Часом Усик не встигав піти з під обстрілу та пропускав. Але стало зрозуміло, що акцентованого удару британцю завдати буде надзвичайно складно. Олександр традиційно класно працював на ногах, відчував таймінг, змінював акценти і часто-густо змушував конкурента бити в повітря. У четвертій трихвилинці ми вперше побачили розмін і, що цікаво, саме наш боксер вийшов із цієї перестрілки переможцем.

Фото Matchroom Boxing

У п’ятому раунді Ей Джей, можливо від відчаю, пробив нижче пояса. Й взагалі британець обрав тактику обстрілу корпусу з метою збити дихання в українця й зробити його швидкість і мобільність меншою. Усик відновився й кілька разів влучив на зустріч. У шостому раунді українець узяв перепочинок і дозволив конкуренту забрати раунд. У сьомій трихвилинці вже Усик був трохи точнішим.

Восьмий та дев’ятий раунди були найважчими для Олександра: британець рішуче пішов в атаку й став влучати. Джошуа проводив комбінації в корпус та в голову й часом здалося, що Усик не витримає. Але Олександр знову, за рахунок мобільності та роботи корпусом, не дозволив супернику влучити акцентовано, хоча й «напропускав» чимало. Ентоні ще й почав підтискати суперника масою, намагаючись усіма силами подавити його функціоналку. Тут здалося, що ініціатива повністю на боці британця. Але під час перерви українець встиг відновитися.

Фото Matchroom Boxing

В десятій трихвилинці Джошуа виглядав втомленим, а Усик провів кілька класних комбінацій, які трохи потрясли конкурента. Забравши цей раунд, Усик повернув упевненість й у чемпіонських раундах працював активніше та точніше. Хоча, сказати, що Джошуа беззаперечно програв в цих двох  трихвилинках також не можна.

Фото Matchroom Boxing

Після фінального гонгу перед боковими суддями було надзвичайно важке завдання. Ви  можете не повірити, але за підрахунками Вашого кореспондента, Усик виграв шість раундів, Джошуа – п’ять й один період був нічийним.  У підсумку, це дало 115:113 на користь Усика. Хоча можливо один раунд я українцю віддав емоційно, як уболівальник. Якщо врахувати це, то кожен забрав по п’ять раундів й ще два завершилися внічию. Отже, в цілому, логічним завершенням двобою була нічия. При цьому варіанті українець все одно зберігав свою титули.

А ось арбітри вирішили наступним чином : 113:115, 115:113, 116:112 – на користь Усика. Як на мене, то останній рахунок завеликий, адже така перевага була в Олександра у першому поєдинку, який він виграв беззаперечно. Ну, якби там не було, а саме українець Олександр Усик зберіг всі свої пояси, додавши до них ще й пояс за версією журналу «Ринг.

Фото Matchroom Boxing

Що далі?

Отже, Україна зберегла свого чемпіона світу в найпрестижнішій ваговій категорії. Тепер Усику залишилося виграти лише один пояс для того, щоб стати абсолютним чемпіоном світу в хевівейті. Останнім, хто володів усіма титулами в надважкій категорії був Ленокс Льюіс, який відібрав звання в Евандера Холіфілда. А останнім абсолютним чемпіоном в крузервейті та хевівейті був Евандер Холіфілд, який, до речі,відвідав поєдинок у Джидді.  Усику ж тепер потрібно сподіватися, що заяви про завершення кар’єри Тайсоном Фьюрі виявляться грою на публіку. Напевно, що Циганський Барон забажає увійти в історію, як перший володар усіх чотирьох поясів у сучасному боксі в надважкій категорії. Якщо ж ні, то Усику потрібно буде чекати на бій перших за рейтингом претендентів на пояс Фьюрі. Але все це в майбутньому. А поки що давайте порадіємо, що маємо непереможного чемпіона світу з боксу, який знову продемонстрував, що Україну здолати неможливо. Слава Україні.

Юрій Ілючек, спеціально для АСЖУ.

Популярні новини