ГоловнаНовиниСтрибок життя Андрія Проценка: з окупації - на подіум чемпіонату світу

Стрибок життя Андрія Проценка: з окупації – на подіум чемпіонату світу

Андрій Проценко здобув бронзу чемпіонату світу у стрибках у висоту. Це його перша нагорода такого рівня на всесвітніх змаганнях на відкритому повітрі. У фіналі українець із першої спроби підкорив планку з найкращим результатом сезону – 2,33 м. Це перша медаль чемпіонату світу для Андрія Проценка. Другим із результатом 2,35 м фінішував Ву Сан Хьок із Південної Кореї. Чемпіоном світу в цій дисципліні став Мутаз Есса Баршим із Катару. Його переможний стрибок – 2,37 м.

Фото AFP via Getty Images

Історія успіху 34-річного Проценка унікальна не лише спортивними драмами, через які йому до сьогодні не вдавалося підійматися на подіум чемпіонатів світу під відкритим небом та Олімпійських ігор. Скажімо, на Іграх у Ріо-2016 Проценко взяв однакову висоту з іншим українцем – Богданом Бондаренком (2.33), але за кількістю спроб став четвертим…

40 днів в окупації

На початку широкомасштабного вторгнення ганебної російської армії в Україну Проценко опинився в окупації на рідній Херсонщині, де упродовж 40 днів як міг готувався до світової першості. Просто серед поля…

Фото Андрія Проценка для Суспільне спорт

Наприкінці березня Проценко мав змагатися на чемпіонаті світу в приміщенні, де був би одним з фаворитів. Утім, виїхати на змагання не зміг: в Україні почалася війна, до його населеного пункту в Херсонській області зайшли російські війська.

“Ми прокинулись від дзвінка батьків. Вони й сказали про те, що почалась війна. Ми спали міцно – ніяких вибухів не чули. Швидко зібрались, одразу поїхали з Херсона до села і застрягли тут. Можливо, треба було брати дитину та їхати далі з області, але ми побоялися. А на наступний день уже було пізно”, – розповів Андрій в інтерв’ю “Суспільне Спорт”.

Фото Андрія Проценка для Суспільне спорт

40 днів намагаючись робити фізичні навантаження “підручними засобами”, Андрій пропустив чемпіонат світу у приміщенні, куди виконав норматив. І лише у квітні вибрався машиною на підконтрольну Україні територію, проїхавши сім блокпостів окупантів. Попри зірвану підготовку до вирішальних стартів сезону, Андрій Проценко ставив перед собою найвищу мету:

“Я хочу проходити до фіналу. Так що треба стрибати якомога більше. Скільки треба буде – стільки стрибатиму”, – казав атлет в інтерв’ю перед змаганнями.

Зламане прокляття

Чемпіонат світу 2022 року став для Андрія Проценка сьомим у кар’єрі. І попри статус одного з лідерів стрибків у висоту, раніше до фіналу цих змагань він не потрапляв. Якщо на перших трьох турнірах українець показував результат, відчутно слабший за прохідний результат, то з 2015 року йому не вистачало буквально одного стрибка – він не проходив за кількістю спроб. У 2015 році був 17-м (пройшло 16 стрибунів), у 2017 – 13-м (12 до фіналу), у 2019 – 14-м (12 до фіналу). Лише цього року Проценку вдалося перервати цю серію, вперше вийшовши до фіналу та здобувши нагороду світового мундіалю!

На міжнародному рівні Андрій Проценко дебютував 2007 року, ставши віце-чемпіоном молодіжного чемпіонату Європи. А вже наступного року стрибнув на 2.30 м, причому зробив це двічі. Уперше ж атлет підкорив планку на цій висоті через 10 днів після свого 20-річчя на турнірі в Миколаєві.

Наступного разу висоту 2.30 м Проценко знову взяв 2011 року і з того часу він щонайменше раз на рік підкорював цю планку. Таким чином, вже 12 років поспіль найкращим результатом сезону для Андрія Проценка є щонайменше 2.30 м.

2014 рік: один з дванадцяти у світі, хто підкорив 2.40 м

Найкращий сезон у кар’єрі Андрія Проценка – 2014 рік. Він розпочав його з трьох стрибків на 2.30+ м у приміщеннях, тоді на відкритому повітрі встановив кілька особистих рекордів.

А на етапі Діамантової ліги в Лозанні узагалі стрибнув 2.40 м – ця висота й досі підкорилася лише дванадцятьом атлетам в історії,а Андрій Проценко став останнім, хто приєднався до цього “клубу”. Що цікаво, з результатом 2.40 м Проценко не виграв той турнір: перемогу здобув інший українець, Богдан Бондаренко, теж з висотою 2.40 м.

Саме 2014 року Проценко показав три свої найкращі результати у кар’єрі: 2.40 м, 2.36 м (у приміщенні) та 2.35 м. Саме у той рік атлет виграв дві срібні медалі – на чемпіонатах Європи та світу (у приміщенні). Крім цього, Андрій здобув “срібло” чемпіонату Європи у приміщенні 2019 року.

Попередній змагальний сезон – 2021 року, Андрій Проценко завершив “сріблом” у фіналі Діамантової ліги, а в лютому 2022 року встиг провести чотири змагання, де одного разу стрибнув 2.30 м.

А далі – війна, окупація, з якої атлет з сім’єю вирвалися через 40 днів і – найкращий в кар’єрі українця виступ на чемпіонаті світу. Ось таким шляхом до зірок крізь страшні терни позначений цей рік для Андрія Проценка, котрий показав свою незламність та волю до Перемоги.

Здобувши бронзу, Андрій став третім українським медалістом у стрибках у висоту на чемпіонатах світу. До нього медалі здобували Юрій Кримаренко – 2005 рік (“золото”) та Богдан Бондаренко – 2013 (“золото”) та 2015 роки (“срібло”).

За матеріалами сайтів Champion та Суспільне спорт.

Популярні новини