ГоловнаНовиниФутбольні вболівальники - для України

Футбольні вболівальники – для України

Українська футбольна діаспора Великої Британії разом з вболівальниками Шотландії та Англії організувала одразу два матчі на підтримку України у боротьбі з нелюдською агресією російських посіпак.

Як відомо, 24 березня на стадіоні «Гемпден Парк» у Ґлазґо у півфінальному раунді плей-офф Кубка світу мали зустрітися національні команди України та Шотландії. Однак через вторгнення путінських військ в Україну цей матч перенесено на червень. Натомість у цей день Шотландія зіграла товариський матч з Польщею (1:1). Обидві збірні долучилися до збору коштів, який організував фонд ЮНІСЕФ для постраждалих у війні дітей, а також людей, які змушені були залишити свої домівки через війну. Матч відвідали 38 тисяч глядачів, відтак вдалося зібрати 380 тисяч фунтів-стерлінгів на гуманітарні потреби потерпілих українців.

Тартанова Армія – Українські фани у Ґлазґо

Крім 10 фунтів з кожного квитка, який купували вболівальники, щоби побачити на власні очі матч Шотландія – Україна, найбільш активні ще й провели товариську гру, яка відбулася у день матчу у комплексі поблизу «Гемпден парку». Цей матч представники фан-клубу збірної Шотландії – Тартанової Армії, провели разом з українською діаспорою Шотландії.

Метою товариського матчу став збір коштів для навчально-реабілітаційного центру «Джерело» у Львові, який наразі приймає біженців з інвалідністю з усієї України, благодійного фонду «Запорука» в Києві, що допомагає онкохворим дітям та їхнім родинам, а також центру Dnipro Kids, який займається опікою дітей-сиріт у Дніпрі.

«Ми хочемо докластися хоча б частинкою, аби допомогти нашим землякам в Україні, які страждають від жаху війну, – каже один з активістів Українського клубу спортивних вболівальників Великої Британії Степан Лучка, – те, що нам  вдалося зібрати навіть більше коштів, ніж ми розраховували, показує, як цілий світ об’єднується навколо України».

«Коли в Україні розпочалася війна, ми з дружиною почали шукати шляхи, як допомогти українському народу. Оскільки я маю членство в благодійній організації, яка на виїзних матчах збірної Шотландії допомагає дітям, що опинилися у складних життєвих обставинах, то вирішив скористатися цією можливістю та зібрати кошти для гуманітарної допомоги українським дітям», — розповідає представник «Тартанової Армії» Кларк Гілліс, який разом із дружиною-українкою зібрав 4 тис. фунтів для львівського навчально-реабілітаційного центру «Джерело».

Лише з фан-матчу уболівальники зібрали 1 633 фунти-стерлінги, хоч попередньо ставили собі за мету зібрати одну тисячу. Гра завершилася впевненою перемогою господарів – 9:3, але, вочевидь, не рахунок був головним вислідом цього матчу.

England Fans FC – Українські фани у Лондоні

Через два дні ще одна благодійна гра відбулася у Лондоні – цього разу між українськими та англійськими фанами. Під гаслом «Зупиніть війну!» матч було організовано рухом англійських уболівальників England Fans FC і також мала на меті збір  коштів та надання гуманітарної допомоги українцям.

Дуже зворушливим та знаковим стало рішення команди українських вболівальників написати на футболках замість прізвищ гравців – назви українських міст, які ведуть героїчну боротьбу із загарбниками. Так на футбольне поле вийшли  Київ, Ірпінь, Буча, Гостомель, Суми, Харків, Донецьк, Луганськ, Крим, Миколаїв, Херсон, Маріуполь, Мелітополь, Бердянськ, Чернігів та Чорнобиль.

Хоч рахунок гри й виявився повторенням підсумку поєдинку збірних Англії та України на Євро-2020 (4:0), проте не результат на табло став головним досягненням вечора, а більше 5 тис. фунтів, зібраних для придбання та відправлення гуманітарної допомоги в Україну.

«Оскільки збірна України зі зрозумілих причин не могла зустрітися з командою Шотландії в плей-офф відбору ЧС-2022, англійські вболівальники запросили нас зіграти в благодійному матчі на знак солідарності з Україною та українським народом. Ми всі пишаємося тим, що представляли Україну на футбольному полі! Головне, що нам вдалося зібрати чималу суму коштів, і протягом наступних тижнів англійські вболівальники відправлять до України декілька вантажівок із гуманітарною допомогою. Для нас було великою честю отримати запрошення зіграти в цьому матчі. Дякуємо England Fans FC за організацію. Хоча результат краще забути, це все одно була чудова подія, щоб зібрати кошти, привернути увагу до України й показати певну підтримку з боку Великої Британії через футбол!» — поділився враженнями від благодійного матчу український спортивний журналіст, котрий народився у Великій Британії, Андрій Тодос.

До слова, Андрій вийшов на гру  у футболці з написом «Чернігів». Це рідне місто лідера національної команди Андрія Ярмоленка, яке зазнало великої руйнації від бомбардувань російської авіації та артилерії й перебуває на межі гуманітарної катастрофи.

Підтримка України нині відчутна майже в усіх куточках планети – не виняток й Велика Британія. У Лондоні мітинги на підтримку української боротьби за Свободу й Незалежність відбуваються щовечора, у Ґлазґо у кольори українського прапора розмальовані будинки.

Єдність світової спільноти навколо України вражає, зміцнює нашу віру й наближає нас до остаточної Перемоги над тоталітаризмом!

Олександр Гливинський, Юрій Мазниченко

Популярні новини