ГоловнаНовиниНепереможний Дух Української Нації

Непереможний Дух Української Нації

Виступ українських фігуристів Олександри Назарової та Максима Нікітіна назавжди увійде в історію світового фігурного катання своєю емоційністю та драматизмом подій, які цьому передували. Після їхнього танцю на чемпіонаті світу у французькому Монпельє, глядачі аплодували українцям стоячи.

Харківська танцювальна пара виступила на Олімпіаді в Пекіні, після чого повернулася до рідного міста, де війна й застала обох фігуристів. Олександра зуміла виїхати раніше, тоді як Максим більш ніж три тижні провів у Харкові під постійними обстрілами російських військ.

Врешті Нікітіну теж вдалося виїхати з-під бомбардувань та дістатися Франції. Однак через війну, у нашої пари, як і у решти українських фігуристів не було костюмів для виступу. Відтак Назарова й Нікітін вирішили кататися у синій та жовтій футболках олімпійської збірної України. Зрозуміло, що й можливості підготуватися до виступу на чемпіонаті світу у спортсменів не було.

Але Олександра та Максим вийшли на лід, прийнявши рішення танцювати під нові композиції для цього виконання, але водночас знакові пісні для українців. Розпочинали під переможний хіт  Джамали на Євробаченні –  “1944”, продовживши катання під невмирущу народну  “Ой у лузі червона калина” у виконанні Андрія Хливнюка.

Цей виступ українські фігуристи «прожили»: емоція відчувалася у кожному русі, в кожному жесті й елементі. Глядачі, в руках більшості з яких були українські прапори, вітали наших спортивних героїв стоячи, а на очах Олександри  були сльози…

Українські виконавці  отримали за ритмічний танець вищу оцінку, ніж на Олімпіаді – 67,70 бала й посідали 16-те місце перед довільним танцем.  Однак згодом прийняли рішення відмовитися від продовження боротьби:

 «У нас було три дні на підготовку і ми встигли змінити лише ритмічний танець. На зміну довільного не вистачило часу, а кататися з уже поставленим до цього сезону (на музику з мюзиклу «Мулен Руж») було неприйнятно з моральної точки зору», – пояснив Максим Нікітін у коментарі для сайту Української федерації фігурного катання.

Слід зауважити, що до Монпельє не зуміли приїхати тренери наших фігуристів. Відтак Олександра й Максим раніше виводили на коротку програму нашого юного одиночника Івана Шмуратка, а згодом уже сам Іван очікував пару біля льоду на місці тренера. До слова, й Шмуратко виступав на чемпіонаті світу у футболці олімпійської збірної України, додавши до неї синьо-жовте серце.

Стійкість, віра й безмежна любов до своєї Батьківщини та нації так яскраво вирізняється нині у всіх можливих проявах української свідомості, що просто бракує слів, аби виявити своє захоплення самовідданістю цих молодих людей! Це покоління українців, котре народилося у Незалежній Україні й становилося у ній, як особистість. Дивлячись на цих сміливих, гідних і самодостатніх людей, відчуваєш, що, навіть попри цю безглузду й бездумну моторошну жорсткість, яку змушені витримувати на собі українці лише за право називатися українцями, наша нація незламна і її не здолати нікому! Слава нашій нації! Слава Україні!

Популярні новини