ГоловнаНовиниУкраїна воює на всіх фронтах: олімпійці, футболісти, ветерани спорту захищають Державу і...

Україна воює на всіх фронтах: олімпійці, футболісти, ветерани спорту захищають Державу і вимагають санкцій. ФІФА та УЕФА уже ввели, МОК зволікає

Україна продовжує мужньо захищати свою Державу від навали російських агресорів, яким допомагають сили самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, на всіх фронтах – і на своїй території, і в інформаційній сфері.

ФІФА та УЕФА зрозуміли, що санкції мають бути суворіші

Заяви українських спортовців почали давати результат. Увесь світ бачить базчинства, які коять агресори. Відтак після учорашнього рішення про позбавлення росії гімну, прапору, назви, домашнього поля та вболівальників, які запровадили ФІФА та УЕФА, реакція світової спортивної спільноти призвела сьогодні до більш фундаментальних санкцій.

Уже наступного ж дня після першого рішення, ФІФА та УЕФА відстронили російські команди – і клуби, і збірні – від участі у всіх міжнародних змаганнях. У своєму спільному комюніке керівні футбольні організації повідомили, що після первинних рішень, прийнятих Радою ФІФА та Виконавчим комітетом УЄФА, які передбачали вжиття додаткових заходів, ФІФА та УЄФА сьогодні разом вирішили, що всі російські команди – національні команди чи клубні, будуть відсторонені від участі у змаганнях обох організацій – ФІФА та УЄФА, до подальшого повідомлення.

Одночасно з’явилося й повідомлення УЕФА про припинення партнерства з російською компанією “Газпром”, що до цього часу була титульним спонсором європейських турнірів.«Рішення набуває чинності негайно і поширюється на всі існуючі угоди, включаючи Лігу чемпіонів УЄФА, змагання національних збірних УЄФА та ЄВРО-2024 – йдеться в офіційному прес-релізі УЕФА.

Жорстка реакція футбольної Європи

Слід зазначити, що після вчорашніх санкцій двох керівних організацій світового та європейського футболу, які залишали росіян у грі, асоціації європейських країн одна за одною почали заявляти, що відмовляються виходити на одне поле з командою з країни, яка знищує людей у сусідній країні. За Польщею, таку позицію висловили Англія, Швеція, Чехія, Норвегія, Уельс, Албанія, Шотландія, Ірландія, Швейцарія… Відтак ФІФА та УЕФА зрозуміли, що слід приймати більш відчутні санкції.

Раніше українських гравців за кордоном тепло підтримували їхні клуби та вболівальники. Перед матчем чемпіонату Англії “Евертон” – “Манчестер Ситі”, в яких виступають українці Віталій Миколенко та Олександр Зінченко, гравці обох клубів вийшли або в українських світ-шотах, або загорнуті в українські прапори, а вболівальники на трибунах також підтримували Україну синьо-жовтими прапорами та банерами.Наступного дня клуб Андрія Ярмоленка “Вест Гем” висловив потужну підтримку своєму футболісту та його країні: величезне зображення Андрія на фоні синьо-жовтого прапора було і на фасаді стадіону, і всередині на трибунах.

Палко підтримали фанати лісабонської “Бенфіки” й нашого Романа Яремчука. Коли Роман виходив на заміну, партнери по команді одягнули йому на руку капітанську пов’язку, а вболівальники влаштувал українцеві овації стоячи. Роман був зворушений такою підтримкою.

Гравці Збірної України – Українській Армії

Раніше сьогодні українські футболісти, котрі виступають за кордоном повідомили про те, що створили фонд для збору коштів на потреби Української Армії. Спочатку з’явилася інформація, що капітан національної команди України Андрій Ярмоленко перерахував Армії України 3 мільйони гривень після початку російської агресії. А тоді, майже одразу, Роман Зозуля у соціальних мережах повідомив, що футболісти сформували фундацію допомоги українському опору. Крім Ярмоленка та Зозулі, фінансово долучилися Олександр Зінченко, Роман Яремчук, Віталій Міколенко, Віктор Коваленко, Євген Коноплянка, Євген Шахов, Олександр Зубков та інші гравці. Приєднався й український тренер Сергій Ребров. Спільними зусиллями вони вже перевели до фонду 500 000 євро (близько 16,5 мільйонів гривень), але сума збільшується просто зараз.

Олімпійці тиснуть на МОК та МПК

Продовжують тиск на Міжнародні олімпійський та паралімпійський комітети й наші олімпійці. Учора атлети оприлюднили звернення до президентів цих організацій з вимогою відсторонити не лише російських, а й білоруських атлетів від усіх міжнародних змагань. Лист було оприлюднено рухом Global Athlete, метою якого є захист і розширення можливостей спортсменів.

Вторгнення Росії в Україну, яке підтримує Білорусь, є явним порушенням Олімпійської та Паралімпійської хартій – порушення, яке має потягти за собою суворі санкції, – такими словами наші атлети розпочали заяву.

“Атлети, наші співвітчизники, наші сім’ї та наші друзі перебувають у серйозній небезпеці в результаті агресивного нападу Росії та Білорусі на нашу країну. Ми закликаємо вас приєднатися до міжнародної спільноти, щоб ввести санкції проти Росії та Білорусі. МОК і МПК повинні бути солідарним з українськими атлетами і негайно відсторонити обидві країни – Росію та Білорусь – від змагань.

Якщо МОК і МПК відмовляються вжити швидких заходів, ви явно заохочуєте Росію і Білорусь до порушення міжнародного права і ваших власних Хартій. Ваша бездіяльність надішле спортсменам і всьому світу послання про те, що ви вибрали Росію і Білорусь, а не інтереси атлетів. Ваш спадок буде визначатися вашими діями”

«Не сумнівайтеся, спортсмени України єдині в цьому заклику. Було викликом поговорити з усіма аилетами з України, оскільки вони шукають безпеки в бомбосховищах».

Звернення підписали провідні українські спорстмени на чолі з олімпійськими чемпіонами Жаном Беленюком, Олександром Абраменком, Ольгою Харлан, призерами Олімпіад Ольгою Саладухою, Дар’єю Білодід, Анною Різатдіновою та багатьма іншими.

Відео-звернення

Наступного дня, на підсилення своєї вимоги, атлети записали відео-звернення до МОК та МПК з цією ж вимогою. Обидва міжнародних комітети поки не відреагували на заяву українських олімпійців і це є відвертим зволіканням часу та ігноруванням проблеми, особливо на фоні рішень ФІФА та УЕФА. У будь-якому разі, чекаємо завтрашнього дня, щоби побачити реакцію МОКу та МПК.

Безсонов, Лужний та Підручний тримають стрій

Тим часом, деякі чинні та колишні українські спортовці пішли ще далі і зі зброєю в руках стали на захист свободи й незалежності своєї країни. Найбільш вражаючим є вчинок 63-річного екс-гравця київського “Динамо” та збірної СРСР, зірки світового футолу Володимира Безсонова. Його донька, колишня гімнастка Анна Безсонова опублікувала у соцмережах фото батька з автоматом і словами “росіяни нам тут не потрібні, ми будемо захищати свою батьківщину і свої будинки!”. Незвжаючи на солідний вік, Володимир Васильович пішов у сили територіальної оброни.

Ще одна легенда нашого футболу 53-річний Олег Лужний відклав уже сплановану поїздку до Великої Британії, прийнявши рішення боротися пліч-о-пліч зі своїми співвітчизниками. «Я хочу стати тренером у Великобританії, але перш за все я буду твердо стояти і боротися за свій народ, за свою країну та за демократію, – сказав Олег Романович в інтерв’ю «Sky Sports». Приїхав з Молдови й головний тренер тираспольського “Шерифа” Юрій Вернидуб. 56-річний український фахівець вступив до лав територіально оборони. Також поповнили лави захисників боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко.

Ще раніше капітан збірної України з біатлону Дмитро Підручний та учасник Олімпіади лижний двоборець Дмитро Мазурчук зі зброєю в руках у лавах Національної Гвардії захищають країну.

Україна продовжує боротися на всіх фронтах й усіма силами! Такою згуртованою наша нація, певно, не була ніколи! Ми обов’язково переможемо! Слава Україні!

Олександр Гливинський, президент АСЖУ

Популярні новини