ГоловнаНовиниСенсаційний литовець, конфуз Фемлінга та путівка до Пекіна для Семеренко

Сенсаційний литовець, конфуз Фемлінга та путівка до Пекіна для Семеренко

Шостий етап Кубка світу з біатлону, що минулого тижня пройшов у німецькому Рупольдінгу, на відміну від Обергофа, не подарував збірній України медалей. Зате в одній із особистих гонок нашому капітану чоловічої команди вдалося забігти до десятки найсильніших, із чим до цього у нас виникали проблеми.

Жіноча збірна виступала без капітана і особливих успіхів досягти не змогла, проте це не завадило найдосвідченішій спортсменці отримати від головного тренера гарантію поїздки до Пекіна, де менше ніж за три тижні розпочнуться Олімпійські ігри.

У чоловічих гонках, через відсутність основи Норвегії, конкуренція не була максимально високою, що дозволило маловідомому литовцю не просто оновити національний рекорд, а двічі зайняти місце в квітковій церемонії, зупинившись буквально за крок від п’єдесталу пошани.

З цими та іншими цікавими подіями минулих шести гонок пропонуємо ознайомитись у традиційному огляді.

Пропуск етапу

Дуже дивна ситуація з Оленою Білосюк. Щоб не втрачати змагальну практику, вона у тренувальному режимі виступила в одній із гонок чемпіонату України, який проходив у Буковелі. Хоча буквально за кілька днів до цього вона пробігла мас-старт на етапі Кубка світу в Ансі.

Наразі ж 35-річна біатлоністка пропустила всі гонки як в Обергофі, так і в Рупольдінгу. Очікувалося, що Білосюк поставлять на один із етапів естафети, але цього не сталося. У якій зараз Олена перебуває у формі – сказати дуже складно. Є побоювання, що вона такими темпами і на Олімпіаду до Пекіна може не поїхати.

Олена Білосюк у Гохфільцені. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Прокляття етапу

Білорусці Дінарі Алімбековій не звикати залишатися буквально за крок від п’єдесталу пошани. У спринтерській гонці вона з ідеальною стрільбою посіла четверте місце, програвши бронзовій призерці, італійці Доротеї Вірер, лише півсекунди.

Алімбекова вже у шести особистих гонках цього сезону залишилася з «дерев’яшкою», і чотири з них були саме спринтами. А ось Вірер, навпаки, перервала серію невдач. Для володарки двох Великих кришталевих глобусів це перше у сезоні потрапляння у топ-3.

Доротея Вірер – призерка спринту у Рупольдингу. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Сенсація етапу

У сайту IBU найближчим часом може збільшитись кількість відвідувачів з Литви. Все завдяки Вітаутасу Стролі, який здійснив одну із головних сенсацій останніх років. 29-річний спортсмен у спринті закрив усі мішені, показав непогану швидкість на лижні й у підсумку ледь не завоював медаль. Результат Стролі довгий час був орієнтиром для всіх, але випередити його змогли француз Кантен Фійон Має, німець Бенедикт Долль та білорус Антон Смольський.

Тим не менш, четверте місце Вітаутаса – найкращий результат в історії литовського біатлону. А в переслідуванні він довів, що перший успіх не був випадковістю, і знову потрапив у квіткову церемонію, фінішувавши п’ятим. Поки складно сказати, чи зможе Строля затриматися в еліті надовго чи ні, але прямо зараз Рупольдінг-2022 насамперед асоціюється саме з ним.

Вітаутас Строля на руках у масажиста збірної Литви Лаури Гедмінайте. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Українець етапу

Здобули позитивні емоції від чоловічого спринту і українські вболівальники. Відразу четверо підопічних Юрая Санітри не лише кваліфікувалися у персьют, а й набрали очки до загального заліку Кубка світу. А капітан Дмитро Підручний показав найкращий результат сезону для обох наших збірних, посівши 7 місце з одним промахом у пасиві. Якби не прикра помилка, українець опинився б у трійці призерів.

Дмитро Підручний після фінішу персьюту. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

А в естафеті Підручний провів просто фантастичний етап, дозволивши нашому квартету на екваторі гонки реально претендувати на нагороди. На жаль, Богдан Цимбал, який перед цим встановив особистий рекорд у спринті (17 місце), на своєму етапі естафети забагато програв ходом, що й завадило Україні поповнити медальну скарбничку.

Бійці етапу

Те, що не змогли зробити українці, вдалося білорусам. Микита Лобастов, Дмитро Лазовський, Максим Воробей та Антон Смольський стали бронзовими призерами естафети, пропустивши вперед лише команди Німеччини та Росії. Чоловіча збірна Білорусі за підсумками естафет не піднімалася на п’єдестал пошани довгі 16 років.

Збірна Білорусі – бронзові призери естафети у Рупольдингу. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Конфуз етапу

Частково успіх білорусів пов’язаний із помилкою шведа Пеппе Фемлінга, який на першому етапі стріляв по чужій мішені та заробив коло штрафу. Все б нічого, якби резервіст збірної Норвегії Александр Ф’єльд Андерсен не розгубився через це. Він втратив дві з половиною хвилини, позбавивши свою команду не лише боротьби за медалі, а й за топ-10.

На відміну від малодосвідченого біатлоніста, тренерський штаб норвежців не розгубився. Було подано апеляцію, яку організаторам довелося задовольнити, оскільки Андерсен постраждав через чужу помилку, тому від результату Норвегії постфактум було віднято дві хвилини. Хоча немає сумнівів, якби основа Норвегії не пропускала Рупольдинг, то умовний Стурла Легрейд виніс би зиск із ситуації, що склалася.

На вогневому рубежі у Рупольдингу. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Розчарування етапу

Багато хто бачив в Ірині Петренко надійного стартера для жіночої естафети напередодні Олімпійських ігор 2022 року. Проте у Рупольдінгу вона так багато програла ногами, що тепер Урош Велепець змушений розглядати інші варіанти. На шести кілометрах дистанції 29-річна спортсменка понад хвилину поступилася чистим ходом Марте Ройселанд.

Більше того, Петренко передала естафету Юлії Джимі 21-ю далеко за спиною у команд Японії, Китаю, Казахстану і навіть Румунії. Українкам все ж таки вдалося забігти до десятки найсильніших, але з шістьма запасними патронами треба було вести боротьбу за медалі. При цьому далеко не всі суперники були представлені найсильнішими складами, вони здатні виступити в Пекіні ще краще.

Ірина Петренко під час естафети. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Сестри етапу

За підсумками жіночого персьюту вп’яте в кар’єрі разом піднялися на особистий п’єдестал пошани сестри Ганна та Ельвіра Еберг. Це при тому, що у молодшої сестри зараз лише дев’ять потраплянь у трійку найсильніших! Тобто в половині випадків гонка успішно складається не тільки для Ельвіри, але й для Ганни. Тож не дивуйтеся, якщо у Пекіні мрію сестер Семеренко втілять у життя ці шведки, які вже відібрали в українок статус головних сестер світового біатлону.

Сестри Ельвіра та Ганна Еберг у трійці призерів разом з переможницею персьюту Марте Ройселанд. Фото IBU

До речі, про Семеренко. Головний тренер жіночої збірної України заявив, що Валентина вже гарантувала собі місце в олімпійській команді. А ось у її сестри-близнючки Віти шанси поїхати до Пекіна досить туманні, оскільки вона програє конкуренцію молодшим подругам по команді на Кубку IBU.

Валентина Семеренко на трасі спринту. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Дубль етапу

Француз Кантен Фійон Має виграв обидві особисті гонки у Рупольдінгу, тим самим зміцнивши своє лідерство у загальному заліку Кубка світу. Зараз він випереджає Себастьяна Самуельссона на 97 очок, але швед, як і багато інших лідерів, пропускатиме Антгольц, а французи вирішили, що гонки за два тижні до Олімпіади підуть лише на користь.

Кантен Фійон Має – лідер загального заліку Кубка світу. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Чия тактика виявиться вірною – дізнаємося приблизно через місяць, а поки що можна констатувати, що Кантен зробив вагому заявку на завоювання першого в кар’єрі Великого кришталевого глобуса. Йоганнесу Тінгнесу Бьо прийшов час звільняти біатлонний трон, який належав довгі роки іншому французові – легендарному Мартену Фуркаду.

***

А передолімпійський етап Кубка світу в Антгольці стартує вже у четвер, 20 січня, чоловічими індивідуальними гонками на 20 кілометрів.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини