ГоловнаНовиниВадим Гутцайт про Олімпіади, велике будівництво, бюджет і складні стосунки з федераціями

Вадим Гутцайт про Олімпіади, велике будівництво, бюджет і складні стосунки з федераціями

22 грудня  за ініціативи та сприяння АСЖУ Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт зустрівся з провідними спортивними ЗМІ у формі круглого столу на тему «Український спорт між двома Олімпіадами». Дискусія тривала майже дві години і запам’яталася як змістовним обміном думками, так і доволі відвертими монологами пана Міністра.

Про результати Олімпіади в Токіо

«Мене часто запитують 19 медалей в Токіо – це успіх? Я вважаю це успіхом. Насамперед, ми мали менше ліцензій ніж раніше. При цьому у нас кожен восьмий повернувся з Олімпіади з медаллю, а ще 23 спортсмени були поруч з призовим місцем. І це незважаючи на пандемію, яка зіпсувала відбір і підготовку до Ігор.

Звичайно, хотілося б більше «золота». Однак, Олімпіада – змагання особливі. Здавалося, наш боксер Олександр Хижняк вже став чемпіоном, аж тут раптом стався «лакі панч». Пам’ятаю, каратист Станіслав Горуна казав, та що тут такого – потрібно просто їхати і перемагати. Втім, вже в Токіо він зізнався, що олімпійське хвилювання – це щось паралізуюче. Тому лише той, хто змагався на Іграх зможе пояснити вам цінність та складність олімпійської медалі».

Фото Володимира Дубика

Чого чекати від зимових Ігор в Пекіні?

«Будьмо відвертими, якщо ми привеземо з Пекіна-2022 бодай одну медаль, то це вже буде добре. Розумію, що нас поки що засмучують біатлоністи. З президентом федерації біатлону Володимиром Бринзаком ми спілкуємось щотижня і він відверто розповідає про всі невдачі на старті сезону. Я вірю в потенціал нашої збірної з біатлону і маю надію, що їх непроста підготовка принесе результат в Пекіні.

Запевняю, що з боку міністерства зроблено усе необхідне для їх підготовки. У наших біатлоністів є все. Тепер слово за ними і їх тренерами. Ну, і побажаю їм трохи вдачі. Так само талан не завадить і нашим фристайлістам, які на початку зими набагато успішніші за біатлоністів. Я розмовляв з головним тренером збірної з фристайлу Енвером Аблаєвим і той каже, що його підопічні добре готові і націлені на результат.

На жаль, сьогодні Пекін закрив усі олімпійські об’єкти. Кажуть, це все через Ковід-19. Я розумію, що спортивний світ обурюється і вважає, що китайці роблять усе під себе. Однак, коронавірус нікуди не зник, тому краще інколи перегнути палку. Я особисто важко перехворів на Ковід, тому знаю, що це таке».

Фото Володимира Дубика

Велике спортивне будівництво в Україні

«Хочу одразу сказати, що стільки скільки зараз в Україні будується спортивних об’єктів – не будувалось ніколи. Але це справа не одного року. Про рівень нашої інфраструктури ми будемо говорити за кілька років. Давайте зачекаємо до 2028 року – тоді і оцінимо наш рівень. 

Усі нові спортивні об’єкти в Україні відповідатимуть міжнародним стандартам. Це вимога часу і необхідна складова подальшого їх використання. Адже ми хочемо проводити в Україні змагання найвищого рівня. 28 грудня я відкриватиму нову льодову арену в Мелітополі. На черзі басейн за олімпійськими стандартами в Маріуполі і Полтаві, нові Палаци спорту в Тернополі, Рівному, Бучі, нові об’єкти на нашій олімпійській базі в Конча-Заспі. Досі пам’ятаю, як фехтувальники готувалися до Ігор то в їдальні, то в актовому залі. А сьогодні у них є спеціально обладнаний зал з доріжками.

Зауважу, що нові спортивні об’єкти в Мелітополі, Маріуполі, Полтаві, Кропивницькому збудовані, або ж будуються за програмою Президента України «25 спортивних магнітів». Тобто в кожній області повинна бути сучасна спортивна новобудова. Також серед наших пріоритетів – сучасні спортивні об’єкти  в Миколаєві та Одесі. Містах, які дали нам чимало видатних спортсменів».

Фото Володимира Дубика

Зимова Олімпіада в Україні

«Ми підтримали ініціативу Президента підготувати заявку України на проведення зимової Олімпіади, бо розуміємо, що у нас не буде зимового спорту без нових центрів підготовки. Ви ж розумієте, що зимові Ігри – це не самоціль. Головне – це нові центри зимових видів спорту. Будуть вони – будуть нові спортсмени високо рівня, нові олімпійські ліцензії і медалі.

Півроку тому ми почали роботу над нашою олімпійською мрією. Нашу ідею підтримав МОК і особисто президент організації Томас Бах. Ми з головою НОК України Сергієм Бубкою їздили в Лозанну в штаб-квартиру МОК, де нам пообіцяли усіляку підтримку і допомогу. Тож робота йде. Плани у нас амбітні.

Щодо інших великих турнірів, які хоче приймати Україна в найближчому майбутньому, то це чемпіонати Європи з баскетболу і волейболу. Ми вже включились у боротьбу за право приймати ці престижні змагання. На нашу користь свідчить, зокрема, успішне проведення в Києві таких турнірів як чемпіон Європи з бадмінтону та юніорський чемпіонат світу зі стрибків у воду».  

Фото Володимира Дубика

Яким буде покарання від ВАДА?

«Ми працюємо над тим аби України вийшла з мінімальними втратами з останнього допінгового скандалу. Ситуація з порушеннями процедури отримання проб Національним антидопінговим центром України (завчасно попереджали спортсменів щодо проб) непроста, але ми стовідсотково співпрацюємо з Всесвітньою антидопінговою агенцією (ВАДА). Наші юристи поводять власне розслідування.

На нашу користь свідчить і той факт, що жодна проба, яку взяли з порушенням, на дала позитивний результат. Це важливо. Тут справа швидше у непрофесіоналізмі, ніж у приховуванні заборонених препаратів. Розслідування триває і я сподіваюсь, що покарання не буде критичним. Чи загрожує нам виступ на Олімпіаді під нейтральним прапором? Ні, я такого не чув.

Ще раз наголошую, в антидопінговому центрі повинні працювати професіонали. Тому ми ініціюємо збільшення зарплат усім, хто працюватиме там».    

Фото Володимира Дубика

Бюджет і скандали у федераціях

«В 2021 році у нас був найбільший бюджет на спорт за весь час – 7.7 млрд гривень. Наступного року державне фінансування буде ще більшим – 8.2 млрд. Ми забезпечимо усіх необхідним наших олімпійців, паралімпійцівЮ дефлімпійців і представників неолімпійських видів спорту. У 2022 році проводитимуть Всесвітні ігри (аналог Олімпіади для найпопулярніших неолімпійських видів спорту), на які ми вже вибороли 50 ліцензій. З моєї подачі 50 провідних представників неолімпійських видів отримуватимуть стипендії. Тож чекаємо на медалі.

З іншого боку, ми чекаємо більш професіональної роботи від федерацій. Держава виділяє кошти і сподівається не лише на результат, але й вимагає чіткої організації. З огляду на непорозуміння в Токіо з нашою легкоатлеткою Мариною Килипко (вона вважала, що втратила медаль через те, що на Ігри не взяли її тренера), відтепер Міністерство контролюватиме усі списки з тренерами, помічниками і сервісерами на Олімпіаді-2022. Як бачимо, дрібниць тут не буває.

На жаль, скандали, що лунають в наших федераціях, це далеко не дрібниці. Я неодноразово мав розмову з президентом ФХУ Георгієм Зубком і впливовим президентом клубу «Донбас» Борисом Колесниковим, але ми так і не подолали розбіжності. У результаті маємо два чемпіонати України з хокею. Сподіваюсь, приїзд до Києва президента Міжнародної федерації хокею змінить ситуацію на краще.

Інша проблема – це відповідальність федерацій за результат. Немає його – пиши заяву. Я вважаю, Міністерство повинно контролювати вибори головних тренерів у збірних і тут вже ніякі колишні заслуги не повинні заважати. Як би я не поважав президента федерації стрибків у воду Ігоря Лисова і тренера Тамару Токмачову, однак відсутність медалей на останніх Олімпіадах – це об’єктивна підстава для зміни головного тренера.

Тому підтверджую, що з січня новим головним тренером збірної зі стрибків у воду буде Ілля Кваша. Наш уславлений в минулому стрибун виграв конкурсний відбір і незважаючи на непорозуміння з федерацією, він все ж очолить збірну».   

Фото Володимира Дубика

Ще раз про підтримку спортсменів

«Пригадую, коли я прикро програв в Атланті-96 Стасу Позднякову 14:15 і вибув з боротьби за медалі, то півроку не міг спати. Це я про те, як спортсмени високих досягнень переживають свої невдачі. Ніхто не карає нас сильніше ніж ми самі. Коли Ольга Харлан програла на старті турніру в Токіо, я не знав що їй сказати, але я знав як їй важко. Тому в мене прохання до журналістів: підтримуйте наших спортсменів завжди. В моменти успіхів, і в моменти невдач. Критика ваша важлива, але ваша підтримка просто життєво необхідна». 

Святослав Василик, член АСЖУ

Популярні новини