ГоловнаЛауреати АСЖУВолодимир Шацьких – Найкращий тренер України 2021 року!

Володимир Шацьких – Найкращий тренер України 2021 року!

Експертна Рада АСЖУ підбила підсумки голосування у номінації «Найкращий тренер року». Найбільше балів в опитуванні – 25, набрав старший тренер збірної України з греко-римської боротьби Володимир Шацьких. У підсумковій таблиці Володимир випередив наставників двох інших національних команд  – Юрія Чебана (головного тренера збірної з веслування на байдарках і каное – 17 балів) та Андрія Шевченка (головного тренера футбольної збірної на Євро-2020 – 10 балів). Цікаво, що обидва опоненти Шацьких у голосуванні завершили роботу на своїх посадах після успішних виступів їхніх команд на головних турнірах року.

«Коли я сам був борцем, то після кожної поразки шукав причину невдачі. Подібна схильність до аналізу, можливо й  підштовхнула мене стати тренером». В цих словах Володимира Шацького не лише причина його професійного вибору, це тренерське кредо – думати, говорити з підопічним, шукати найкоротший шлях до перемоги.

2021 рік став найуспішнішим в тренерській кар’єрі Шацького, який нині займає посаду старшого тренера збірної України з греко-римської боротьби. Його підопічний Жан Беленюк став чемпіоном Олімпійських ігор в Токіо. Нагадаємо, що це єдине «золото» України на літній Олімпіаді. Ще одним призером Ігор в Токіо став інший вихованець Шацького – Парвіз Насібов, який виборов «срібло».

Перемога Беленюка – це вочевидь втілення спортивної мрії самого Шацького. Володимир двічі виступав на Олімпіадах (Афіни-2004, Пекін-2008), але до призових місць не добрався. Натомість, він виграв «золото» чемпіонату світу-2006. Тож був серед елітних борців світу. За його словами, та перемога додала йому важливої для борця риси – впевненості у своїй силі. З часом, саме цього він став вимагати від своїх підопічних. «Чемпіонської вершини можна досягти лише тоді, коли працюєш на килимі першим номером, тоді, коли змушуєш суперника захищатися», – каже Шацьких.

Особистим тренером Беленюка Шацьких став в 2018-му, хоча слідкувати за професіональним зростанням та успіхами молодого борця Володимир почав набагато раніше. Шацьких любить наводити приклад, як в 2015-му Жан програв фінал Європейських ігор, але вперто працював над усуненням помилок і згодом виграв чемпіонат світу в Лас-Вегасі.

Іншим ключовим моментом, який змінив спортивні долі Беленюка і Шацького, став програний фінал Олімпіади-2016 в Ріо. Жан програв тоді грузину з російським паспортом Давіту Чакветадзе. Програв через упереджене суддівство. Втім, та поразка стала для Беленюка відправною точкою до «золота» Токіо. А Володимир впевнено вів його до успіху. Слід сказати, що саме тренер підтримав старт політичної кар’єри Беленюка, підлаштовував графік тренувань, допомагав переключитися на боротьбу після дискусій у Верховній Раді.

За два місяці до Олімпіади Шацьких і Беленюк цілком сконцентрувалися на підготовці до турніру. На завершальному етапі збору, під час спарингу, Жан отримав травму і його наставнику довелося в пожежному порядку змінювати всю схему підготовки. Використовуючи власний досвід (також мав травму плеча), Шацьких розробив новий цикл тренувань і психологічного відновлення. У результаті Беленюк все ж поїхав в Токіо, дійшов до фіналу і виграв «золото», обігравши угорця Віктора Льорінца.

«Визначальними в моїй перемозі стала віра мого тренера в мої можливості, його переконання, що на килим слід виходити лише за перемогою», – скаже після перемоги Беленюк. Тренер і психолог – це ще не все. Шацьких також вмілий організатор і володіє великими теоретичними знаннями, читає лекції на міжнародному рівні, за його досвідом їдуть з-за кордону.  

Ну, а щодо професіональних секретів, то серед них Володимир Шацьких виокремлює один: «Під час сутичок на великих турнірах стоїть страшенний гамір. Чути сотні голосів. І якщо серед цього галасу спортсмен чітко чує вказівки тренера, значить ви добре попрацювали з ним на тренуваннях». 

Номінація “Найкращий тренер України 2021 року”

Підсумки голосування Експертної Ради АСЖУ:

  1. Володимир Шацьких – 25 (балів)
  2. Юрій Чебан – 17
  3. Андрій Шевченко – 10
  4. Петро Нагорний (тренер Михайла Романчука) – 8
  5. Микола Мацапура (тренер Людмили Лузан, старший тренер жіночої збірної України з каное) – 6
  6. Світлана Кузнєцова (тренер Дар’ї Білодід) – 4
  7. Антон Нікулін (головний тренер збірної України з карате на Олімпіаді) – 2

Святослав Василик, член АСЖУ

Популярні новини