ГоловнаНовиниЗимовий сезону 2021/2022: розмаїття - гарантоване

Зимовий сезону 2021/2022: розмаїття – гарантоване

Зимовий сезон 2020/2021 – особливий, тому що нас очікує головний старт чотирирічного циклу – Олімпійські Ігри-2022, які проводитимуться у Пекіні 4-20 лютого, де розіграють 109 комплектів медалей у 15 видах спорту.

До Олімпіади ще достатньо часу, і про Ігри ми говоритимемо ще чимало, а поки пропоную сфокусуватися на змаганнях із зимових видів спорту, які очікують на нас впродовж цієї зими в Україні.

Спортивна Україна

Уже традиційно головною спортивною ареною зимових видів спорту постає ТК «Буковель», який протягом останніх кількох років сприяє розвитку та підтримці не одному зимовому виду спорту, відповідно він завжди готовий до проведення змагань на найвищому рівні. Цьогоріч, сюди з’їдуться біатлоністи, фристайлісти,  сноубордисти та гірськолижники. Змагання різного ґатунку з гірськолижного спорту та акробатики (фристайл) проводитимуть і на інших гірських трасах нашої країни. Зокрема, старти відбудуться на схилах «Красія» (Закарпатська обл.), «Буковиця» (Львівська обл.) та «Ворохта» (Івано-Франківська обл.).

Цього року, у зв’язку із послабленням карантинних обмежень COVID-19, ситуація із проведенням навчально-тренувальних зборів, у порівнянні із минулим міжсезонням, набагато краща: усі збірні мали змогу тренуватися як і раніше, у до пандемічний час – без обмежень та у повному обсязі. Тому ми очікуємо, що результати будуть значно кращими, і для цього є підстави, оскільки у першому триместрі акробати, біатлоністи та сноубордисти вже зуміли вибороти не одну медаль на міжнародних стартах.

ТК «Буковель» активно готується приймати дебютні змагання зі сноубордингу (паралельні дисципліни) та фристайлу (біґ-ейр) в рамках етапу Кубка Європи. Чи готовий курорт до такого виклику? Однозначно, у цьому я вас запевняю, адже протягом останніх чотирьох років тут успішно проводилися FIS змагання у паралельному сноуборді, а у сезоні 20/21 тут відбулись дебютні для України офіційні FIS змагання з фристайлу у двох дисциплінах: слоупстайл та біґ-ейр.


Паралельний сноубординг, FIS відкритий чемпіонат України у 2021 році. фото Павла Заровецького

Грудневі біатлонні змагання

Уже за декілька днів відбудуться перші змагання у Буковелі – мова про відкритий чемпіонат України з біатлону, який стартує 22 грудня і триватиме до 27. У програмі спринти, гонки переслідування, а також класичні та одиночна естафети. За час, що пройшов з минулого чемпіонату, відбулися відчутні переміни: дослухаючись до усіх побажань біатлоністів та тренерського штабу фахівці змінили рельєф траси, побудували два підземні тунелі, які будуть використовувати як атлети, так і обслуговуючий персонал, зробили два містки через річку навпроти стрільбища, а також великий міст через неї, який розташований одразу при виході з головного тунелю до арени. Також закінчили роботи із зведення захисної стіни – тепер підйомники у повній безпеці. Ще у літку постелили перший шар асфальту: на сьогодні заасфальтовано два кілометра лижоролерної траси, на якій як біатлоністи, так і лижники вже мали змогу провести перші тренування. Попереду ще багато роботи, але весь процес відбувається згідно з розкладом.

Біатлонний стадіон у Буковелі з висоти пташиного польоту. Фото Володимира Могильняка
Чемпіонат України з біатлону у Буковелі. Фото Павла Заровецького

Дебютний Кубок Європи зі сноубордингу

У перший місяць нового року на нас очікують змагання лише зі сноубордингу (паралельні дисципліни), вони проходитимуть з 18 до 27 січня. У програмі змагань відкритий чемпіонат України під егідою FIS (паралельний слалом (PSL) та паралельний гігант (PGS)), опісля – два паралельні гіганти (PGS) в рамках Кубка Європи, і, насамкінець, змагання юніорів, юнаків та дівчат. Останні чотири роки, у Буковелі успішно проходив відкритий чемпіонат України зі сноубордингу під егідою FIS. У підсумку, це дало змогу Україні подати заявку на проведення Кубка Європи – важливих для країни змагань, які будуть дебютними для нас під цією егідою, і на які вже зачекалися як спортсмени, так і вболівальники. Її успішно затвердили, і якщо все пройде на найвищому рівні, то у майбутньому можна сміливо подавати заявку на проведення Кубка світу зі сноубордингу в українських Карпатах, оскільки це дозволяє як календар, так і не надто розширена географія проведення змагань.

Фото Павла Заровецького

Лютий обіцяє бути гарячим на спортивні події

Лютий буде насиченим на події. Перш за все тому, що з 4 до 20 лютого у Пекіні пройдуть ХХIV Олімпійські ігри. Безперечно, ми бажаємо успіхів нашим олімпійцями, ми будемо палко за них вболівати, та все ж, повернемось до України.

31 січня та 1 лютого у смт Ворохта відбуватимуться дитячі змагання з гірськолижного спорту під егідою FIS Vorokhta Cup(FIS Children). Ці змагання вже не перший рік проводяться в Україні, вони збирають спортсменів з різних країн –Австралії, Словаччини, Литви, Білорусі. На них атлети U16 мають змогу поборотися за FIS-пойнти.

Схил у Ворохті

На ГК «Красія» з 1 по 5 лютого відбуватиметься Кубок Європи з акробатики. Одразу пригадуються минулорічні змагання, коли до нас приїхали лише вісім спортсменів з-за кордону: три з Білорусі та ще п’ять з Казахстану. Як буде цьогоріч – подивимось, але з огляду на те, що вже за кілька днів стартують головні старти чотириріччя, то представництво явно не буде ширшим. Як на мене, нам потрібно прагнути до більшого, і думати на тим, як стабільно в Україні проводити етапи Кубка світу, тому що цей вид спорту має невелику географію проведення, відповідно її легко може доповнити наша країна, адже у нас для цього є всі умови. З 6 до 12 лютого, тут же, у Красії, проходитиме чемпіонат та Кубок України з акробатики. Далі програма змагань в Україні продовжиться в Буковелі.

Починаючи з 11 лютого, і впродовж наступних трьох днів, у серці Карпат відбудеться чемпіонат України з фристайлу у двох дисциплінах – слоупстайл та біґ-ейр серед юніорів, юнаків та дівчат. Змагання проходитимуть на схилі 8А «Bukovel snow park». У січні, спеціально під ці змагання, представник з Австрії побудує особливі трампліни та лінію рейлів. Досвіду йому не позичати, тому що він проектував та готував трампліни для фінального – елітного етапу Кубка світу 20/21, який проходив у швейцарському Корватш. До цього у Bukovel snow park працювали виключно українські спеціалісти.

FIS чемпіонат України з фристайлу, змагання з біг-ейр, 2021 рік. Фото Павла Заровецького

Програму змагань з фристайлу продовжать могулісти. З 15 по 20 лютого відбудеться чемпіонат України серед дорослих, юніорів, юнаків та дівчат. Змагання у дисциплінах могул та парний могул відбуватимуться на схилі 1В.

Фото Павла Заровецького

20-23 лютого Буковель прийматиме дебютний Кубок Європи з фристайлу у дисципліні біґ-ейр. Україна вже має бронзову медаль у цьому виді – її виборов Орест Коваленко у 2020 році на Юнацьких Олімпійських Іграх. Змагання відбуватимуться після Пекіну, тому очікується велике представництво і серед іноземних спортсменів. Одразу по закінченню Кубка Європи відбудеться відкритий чемпіонат України під егідою FIS зі слоупстайлу та біґ-ейру, змагання триватимуть до 27 лютого.

Орест Коваленко – абсолютний чемпіон FIS змагань, чемпіон України у слоупстайлі та біг-ейрі. Фото Павла Заровецького.

На цьому дебютні змагання у Буковелі не закінчуються – на черзі сноубординг. Вперше в Україні впродовж 25-28 лютого відбудуться FIS змагання зі сноубордкросу. У Буковелі впродовж багатьох років будувалася траса, яка відповідає усім вимогам міжнародних стартів, тому ці старти є логічним підсумком усієї проведеної роботи. Очікується, що ці змагання, як і усі попередні, пройдуть на належному високому рівні. У програмі – FIS старт та відкритий чемпіонат України. 1-2 березня програму змагань з бордеркросу закриватимуть юніори, юнаки та дівчата.

27-28 лютого на ГК «Буковиця», що у Львівській області, пройдуть ще одні дитячі змагання з гірськолижного спорту «Karpatia Open». Це один із трьох етапів міжнародних дитячих змагань – ще два проходять у Польщі та Словаччині. Учасниками є діти віком 12-16 років. Для них це також важливий старт, оскільки він дає можливість отримати FIS-пойнти.

Гірськолижний чемпіонат України у цьому сезоні прийматимуть одразу два регіони – Івано-Франківщина та Закарпаття. 22-26 лютого дорослі спортсмени проводитимуть свої змагання у «Красії» (Закарпатська обл.). У програмі слалом, слалом-гігант, супер-гігант та альпійська комбінація. А ось юніори, юнаки та дівчата змагатимуться на схилах Буковеля 15-19 березня у дисциплінах слалом та слалом-гігант.

Анастасія Шепіленко на трасі. Фото Павла Заровецького

«Літаючих лижників» та представників з лижного двоборства у лютому прийматиме Ворохта, де традиційно відбудеться чемпіонат України. Упродовж літньо-осіннього періоду там відбувалась реконструкція – змінили як профіль трампліну, так і покриття на ньому для літніх тренувань.

Реконструкція трамплінів у Ворохті

Програма змагань в Україні із зимових видів спорту біатлоном у грудні розпочнеться – біатлоном наприкінці березня і завершиться!

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини