ГоловнаНовиниОлександр Усик: ще одна знакова ніч у Лондоні

Олександр Усик: ще одна знакова ніч у Лондоні

Четвертий номер рейтингу найкращих атлетів 2021 року – професійний боксер Олександр Усик. Олександр уже з десяток років перебуває у центрі уваги українського спорту, вийшовши на передові шпальти спортивних ЗМІ після здобуття титулу олімпійського чемпіона на Іграх 2012 року у Лондоні.

Цього року Усик забронював собі місце у ТОП-10 найбільш успішних українських спортовців завдяки знаковій перемозі, яку 34-річний професіонал виборов у ніч на 26 вересня у тому ж таки Лондоні. На арені Tottenham Hotspur, за присутності близько 67 тисячі глядачів, Олександр Усик переміг британського опонента Ентоні Джошуа, забравши  його чотири чемпіонські пояси у найпрестижнішій надважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF і IBO. Ті самі пояси, які Ентоні здобув у 2017 році якраз у драматичному поєдинку з Кличко-молодшим, що тоді стало фактичним завершенням видатної кар’єри Володимира.

Бій Джошуа – Усик очікувався, як одне з головних протистоянь року у світовому боксі, а у Великій Британії ажіотаж навколо цієї сутички був найбільшим за останні роки. Суперників багато що об’єднувало. Обидва – олімпійські чемпіони Ігор у Лондоні-2012 (хоч і у різних вагових категоріях: британець – у надважкій, українець – у важкій), обидва у професійному боксі з 2013-го.

Втім, більшість вболівальників напередодні поєдинку сходилися на тому, що саме Джошуа – абсолютний фаворит. Він є помітно важчим, на півголови вищим, переважає Усика за довжиною рук, має більше перемог на професійній арені… Зрештою, коефіцієнти букмекерів, які вважаються найточнішим індикатором у подібних розкладах, не додавали особливого оптимізму прихильникам українця.

Та все цього вечора пішло всупереч прогнозам та очікуванням. І заслуга у цьому – самого Олександра та його команди. А Джошуа, хоч як він не намагався до бою скинути вагу та підійти максимально «підсушеним», судячи з усього, недооцінив українця і елементарно не витримав запропонований Усиком темп. Українець був значно рухливішим та більш активним, що відображалося також у кількості точних ударів у його виконанні (статистика після поєдинку – 148:123 на користь Усика).

Немов акула, якій для того, щоб дихати, потрібно знаходитися у постійному русі, Олександр втілював раунд за раундом свій головний принцип. «Найголовніше у боксі – це ноги. Ноги приводять до перемог. Завжди потрібно рухатися!», – сказав українець на нещодавній зустрічі з учнями однієї з боксерських шкіл.

За підсумками 12 раундів усі три судді віддали перемогу Усику. Після перемоги, яка стала для непереможеного українського боксера вже 19-ю в його професійній кар’єрі, Олександр станцював фірмового гопака, як він це робив і після виграного фіналу Олімпіади в 2012 році.

На прес-конференції відразу після поєдинку Усик заявив, що хотів би провести бій-реванш з Джошуа, передбачений у контракті, у Києві на НСК «Олімпійський». Ця подія, безперечно, може стати однією з найгучніших в історії України, однак для реалізації цього плану ще має скластися чимало пазлів.

Зрозуміло одне: Олександр довів, що входить до когорти найбільш непересічних особистостей у сучасному спорті. «Усик – звір, він ненормальний. Він незвичайна людина, розумієте?», – сказав про нього американський боксер-ветеран Шеннон Бріггз. 

Здається, Усику все одно, проти кого і де боксувати знову – чи то провести ще кілька боїв з Джошуа, остаточно розвінчавши міф про британського «Супермена», чи то піти у «зарубу» з на голову вищим за нього Ф’юрі. Немов та акула, Усик не зупиняється. І чекає на нову «жертву».

Юрій Трохимчук, член АСЖУ

Популярні новини