ГоловнаНовиниАтлет рейтингу ТОП-10: Олена Старікова

Атлет рейтингу ТОП-10: Олена Старікова

Сьогодні АСЖУ розпочинає оголошення імен найкращих атлетів України за підсумками 2021-го року, що увійшли до ТОП-10, визначеного Експертною Радою Асоціації. Десяте місце у рейтингу посідає віце-чемпіонка Олімпійських Ігор у Токіо, незламна й цілеспрямована Олена Старікова.

Сенсація Олімпіади

Для багатьох шанувальників українського спорту саме Старікова стала чи не найбільшим відкриттям Олімпіади в Токіо. У всякому разі небагато фахівців називали її серед майбутніх олімпійських медалістів у велогонках на треку. Але це більше пов’язано з тим, що у нас давно не було гучних олімпійських успіхів у трекових велогонках. Та й самі велотрекові перегони не мають щільної уваги з боку спортивних медіа. А дарма. Адже трекові гонки доволі динамічні й цікаві, а Олена Старікова разом із Любов’ю Басовою вже доволі давно входять до еліти жіночого велотреку.

Шлях до Олімпу: невпинний прогрес

Ще 2017-го року Олена стала володаркою Кубку світу зі спринту. Наступного сезону Старікова здобула два “срібла” на європейській першості в командному спринті та гіті на 500 метрів. А 2019-го здобуває першу з 2008-го року українську трекову нагороду на чемпіонаті світу – “срібло” в гіті на 500 метрів. Та й, взагалі, саме 2019-й рік підтвердив, що українка вийшла на провідні світові позиції та готова до підкорення олімпійських вершин. Адже у тому сезоні наша велогонщиця стала ще й переможницею Кубку світу в спринті та гіті на 500 метрів, а ще – чемпіонкою Європи в кейріні, здобула спринтерське “срібло” та “бронзу” в гіті на 500 метрів. Тож до олімпійського 2020-го року Олена Старікова підходила в чудовій формі. Але пандемія відтермінувала олімпійський злет велогонщиці, яка розпочала займатися велоспортом у віці 13 років у Харкові, а на найвищій рівень вийшла, уже тренуючись у Львові, під керівництвом тренера Євгена Болібруха.

Олімпійська стратегія на Токіо

Перенесення Олімпіади – 2020 на рік не похитнуло впевненості Олени та її наставника. Вони розуміли, що стартувати доведеться відразу в трьох дисциплінах. Отже, потрібно було правильно розрахувати сили, щоб їх вистачило на останній олімпійський день, коли відбувалися вирішальні заїзди в жіночому спринті.

Та спочатку відбулися старти в командному спринті, де  українки посіли лише восьме місце. Це було пов’язане з тим, що Любов Басова лише за місяць до початку Олімпіади дізналася, що матиме можливість стартувати. Тож, особливого часу на спільні тренування не було. Та ще й давалося взнаки хвилювання. Адже  це був олімпійський дебют для Олени Старікової.

Кейрін: за крок від нагороди

Тим часом, у кейріні обидві українки були дуже близькими до олімпійського п’єдесталу. Більш досвідчена Басова фінішувала шостою в олімпійському фіналі. А ось Старікова, яка серйозно зосередилася й на цьому виді програми лише в 2019-му році, посіла четверте місце. Сама Олена відзначила, що тут не вистачило досвіду та й це дуже специфічний вид трекових гонок. У ньому до останнього моменту неможливо спрогнозувати, хто виграє. Велике значення має ціла низка умов, нюансів. Жоден гонщик у кейріні не може від самого початку розраховувати на медалі. Трапляється, що першим стає не найсильніший. Це той вид, де далеко не все залежить від спортсмена. Є певний елемент везіння, навіть лотереї.

Любов Басова та Олена Старікова

Омріяна олімпійська медаль у спринті

А ось в улюбленому спринті для Олени Старікової все вийшло майже так, як вони із тренером запланували. Успішно подолавши попередні заїзди, Старікова в двох гонках півфіналу обігнала спортсменку з Гонконгу Лі Вай Цзе. А от канадійка Келсі Мітчелл у двох фінальних заїздах була трохи швидшою за українку. Але це “срібло” в останній олімпійській день стало дійсно вагомим. Адже з 2008-го року, коли в Пекіні “срібло” в гонці переслідування здобула Леся Калітовська, у нас не було олімпійських нагород у гонках на велотреку.  Взагалі ж, ця медаль є четвертою олімпійською нагородою в історії українського велоспорту часів Незалежності.  Й саме Олена Старікова поставила 19-ту медальну срібну крапку в українській історії олімпійського Токіо.

Після свого срібного фінішу наша героїня відзначила, що сил все ж трохи не вистачило. Але є велике бажання на інших змаганнях, а особливо в олімпійському Парижі, не просто взяти реванш у Мітчелл, а зійти на найвищу сходинку п’єдесталу. Отже, Олена Старікова ще матиме можливість посісти найвищі місця й в нашому підсумковому рейтингу найкращих спортсменів року.

Юрій Ілючек, член Правління АСЖУ

Фото – НОК України

Популярні новини