ГоловнаНовиниТОП-10: Дар'я Білодід - відкладена мрія

ТОП-10: Дар’я Білодід – відкладена мрія

АСЖУ продовжує оголошувати імена найкращих атлетів України за підсумками 2021 року, що увійшли до ТОП-10, визначеного Експертною Радою Асоціації. Дев’яте місце у рейтингу посідає бронзова призерка Олімпійських Ігор у Токіо, неймовірна та непоступлива Дар’я Білодід.

Золота надія

Від Дар’ї всі чекали олімпійського “золота”, що й не дивно, адже вона поставила перед собою високу планку, двічі поспіль ставши чемпіонкою світу у 2018 та 2019 роках. Однак пандемія коронавірусу, очевидно, вплинула на функціональну готовність цілеспрямованої спортсменки, не дозволивши їй підійти до головного старту на піку форми.

Перший дзвіночок пролунав ще у жовтні 2020-го, коли наша зіронька вперше за півтора року програла. Втім, ніщо не триває вічно, а тому придавати великого значення перерваній переможній серії тоді нікому не хотілося. Та на жаль, у квітні, за три місяці до Олімпіади, Білодід надто великою ціною здобула медаль чемпіонату Європи у Лісабоні. У півфіналі українка зустрілася з представницею Росії Іриною Долговою, і на передостанній секунді виконала вирішальний прийом, який приніс перемогу.

Європейське “срібло” ціною травми

Та насолодитися тією важливою і принциповою звитягою не вдалося ані Дар’ї, ані її вболівальникам. У момент атаки вона пошкодила ліву руку. З фіналу, де Білодід повинна була боротися з Дістією Красникі з Косово, вона знялася і автоматично стала срібною призеркою змагань, хоча фактично залишилася на тому чемпіонаті Європи непереможеною.

У півфіналі токійської Олімпіади Білодід, яка вже увійшла в історію як наймолодша дворазова чемпіонка світу з дзюдо, поступилася представниці Японії Фуні Тонакі. Однак після цього вона не опустила руки, зібралася у найбільш відповідальний момент і перемогла у бронзовій сутичці Ширу Рішоні з Ізраїля.

Подальші перспективи

Молодий вік, а Дар’ї лише 21 рік, дозволяє їй відкласти мрію про олімпійське “золото” на наступні Ігри, які, будемо сподіватися, відбудуться за планом у Парижі в 2024 році. Можна навіть не сумніватися в тому, що головні здобутки Білодід – у недалекому майбутньому. Вона ще неодноразово прославлятиме нашу країну у своєму видовищному виді спорту, насолоджуючись державним гімном на першому щаблі п’єдесталів пошани.

Дар’я Білодід із бронзовою нагородою Олімпіади у Токіо. Фото – НОК України

Денис Шаховець, член АСЖУ

Популярні новини