ГоловнаНовиниОлена Старікова: срібна сенсація українського велоспорту

Олена Старікова: срібна сенсація українського велоспорту

Олена Старікова стала віце-чемпіонкою Олімпійських Ігор в індивідуальному спринті на велотреку, здобувши заключну, 19-ту, медаль України на цих Іграх.

25-річна велогонщиця досягла феноменального результату, створивши справжню сенсацію. Водночас Олена довела свій високий клас, демонструючи вражаюче прагнення і незламність.
В 1/32 фіналу 25-річна львів’янка перемогла Юлі Вердіго Осуну з Мексики, а в 1/16 — Еліз Ендрюз з Нової Зеландії. В 1/8 фіналу наша співвітчизниця поступилася олімпійській чемпіонці Токіо у кейрині Шанне Браспеннінкс з Нідерландів, але змогла пройти далі, вигравши втішні заїзди. Першу сенсацію Старікова створила у чвертьфіналі, коли залишила за бортом змагань титуловану німкеню, віце-чемпіонку Токіо-2020 у командному спринті Леу Софі Фрідріх (в першому заїзді Олена випередила суперницю лише на одну тисячну секунди, а в третьому — на 19 тисячних).

У півфіналі «жертвою» українки стала Лі Вай Цзе з Гонконгу (у підсумку взяла «бронзу»), котрій наша велогонщики не дала шансів. Олена виграла обидва заїзди та, вийшовши до фіналу, гарантувала собі медаль Олімпійських ігор.

У вирішальному протистоянні за «золото» чемпіонка Європи Олена Старікова зійшлася з дуже сильною суперницею — рекордсменкою світу в спринті Келсі Мітчелл з Канади. На жаль, українка поступилася опонентці у двох заїздах, однак здобуте «срібло» Ігор (шосте для України) – дуже високе досягнення!

Це 19–та й заключна медаль України на нинішніх Іграх і лише четверта олімпійська нагорода для нашого велотреку. Попередня була здобута 13 років тому – у Пекіні («бронза» Лесі Калитовської у жіночому переслідуванні). Ще дві медалі українські трековики виборювали 2000 року у Сіднеї – «срібло» у чоловічій командній гонці переслідування та «бронза» Ірини Янович у жіночому спринті.

Виступ в індивідуальному спринті став для Старікової третім стартом на Олімпіаді-2020: вона змагалася також у командному спринті (восьме місце) та кейрині, в якому Олена та інша українка Любов Басова досягли історичного досягнення для нашого велотреку, вийшовши до фіналу змагань. Олена у підсумку фінішувала четвертою, а Любов – шостою.

Популярні новини