ГоловнаНовиниСрібний дощ для українського каное

Срібний дощ для українського каное

Ранок суботи розпочинається зі срібла України на Олімпіаді у Токіо!!!

Людмила Лузан та Анастасія Четверікова фінішували на срібній позиції у фінальному заїзді у веслуванні на каное серед жіночих дуетів на дистанції 500 метрів.

У вирішальному заїзді українки показали результат 1:57,499 сек., поступившись двома секундами китайському дуету, який приїхав до фінішу з олімпійським рекордом (1:55,495 сек.), при цьому набагато випередивши суперниць із Канади, які стали третіми (1:59,041 сек.).

У статусі претенденток

Український дует приїхав до Токіо в статусі претенденток на медаль. Лузан та Четверікова виграли чемпіонат Європи, що відбувся за кілька місяців до Олімпіади, а Людмила називає саме 500 метрів своєю “коронною” дистанцією.

До фіналу українки вийшли дуже впевнено: спочатку перемогли у кваліфікаційному заїзді, після чого трімуфували у півфіналі. І у першому, і в другому випадку їхній час був другий: у паралельних заїздах українок випереджав китайський дует Сюй Шисяо-Сун Менгя, що є чинними чемпіонками світу.

У фіналі боротьба за “золото” розгорнулася саме між цими двома парами. Українки поступалися китаянкам, але впевнено випередили усіх інших суперниць. “Бронзу” виграла канадійки, котрі обійшли німкень.

Людмила Лузан здобула вже свою другу медаль на Олімпіаді в Токіо, увійшовши в історію Ігор та українського веслування.

Історичне досягнення Людмили Лузан

З огляду на те, що жіноче каное дебютувало саме на цих Іграх, Лузан стала однією з двох спортсменок, що здобували більше однієї медалі у цьому виді спорту. Ідентичним успіхом може похвалитися лише Лоренс Вінсент-Ляпонт з Канади: канадійка випередила нашу веслувальницю в каное-одиночці, зате у двійці фінішувала за спиною Лузан та її подруги.

  • Людмила Лузан (Україна) – “срібло” (каное-двійка, 500 метрів), “бронза” (каное-одиночка, 200 метрів)
  • Лоренс Вінсент-Ляпонт (Канада) – “срібло” (каное-одиночка, 200 метрів), “бронза” (каное-двійка, 500 метрів)

Більше нікому з каноїсток не вдалося здобути більше однієї медалі на Олімпійських Іграх у Токіо. Олімпійською чемпіонкою каное-одиночки стала американка Невін Гаррісон, у той час, як “золото” каное-двійки дісталося китаянкам.

Водночас, Лузан також вписала своє ім’я і в українську історію веслування. Вона стала третьою веслувальницею (і першою каноїсткою), якій вдалося здобути більше однієї медалі Олімпійських Ігор.

Лідеркою за нагородами Олімпійських Ігор є Інна Осипенко-Радомська, яка завоювала чотири медалі, виступаючи за збірну України. Три нагороди на Олімпіадах здобув Юрій Чебан – тренер збірної України з веслування.

Українські мультимедалісти у веслуванні на байдарках і каное:

  • 4: Інна Осипенко-Радомська: “золото” – 2008 (байдарка-одиночка, 500 метрів), “срібло” – 2012 (байдарка-одиночка, 200 метрів; байдарка-одиночка, 500 метрів), “бронза” (байдарка-четвірка, 500 метрів)
  • 3: Юрій Чебан: “золото” – 2012 (каное-одиночка, 200 метрів), 2016 (каное-одиночка-200 метрів), “бронза” – 2008 (каное-одиночка, 500 метрів)
  • 2: Людмила Лузан – “срібло” – 2021 (каное-двійка, 500 метрів), 2021 (каное-одиночка, 200 метрів)

Лузан стала першою, хто здобув дві медалі за одну Олімпіаду у веслуванні на каное і байдарках. Інна Осипенко-Радомська виграла дві срібні нагороди на Іграх у Лондоні. Загалом Україна у цьому виді спорту здобула десять медалей – 3 “золота”, 3 “срібла”, 4 “бронзи”.

Також Людмила Лузан – друга українська спортсменка, яка здобула дві медалі на Іграх у Токіо. До неї це вдалося лише плавцеві Михайлові Романчуку – “срібло” (1500 метрів), “бронза” (800 метрів).

  • – Досі не можу повірити, що мені вдалося завоювати для України дві медалі. І бути на рівні з найбільш розвинутими країнами у світі. Це дуже хороший результат, це крок щоби популяризувати наш вид спорту. Я хочу бути прикладом для наслідування, щоб діти брали приклад з мене приклад, займалися спортом, – сказала мультимедалістка у коментарі після фінішу, – дивлячись у майбутнє, бачу Париж, бачу себе на подіумі, бачу себе на першому місці. Не збираюся зупинитися: Париж мене чекає, я в цьому впевнена. Мені буде приємно, якщо я змотивую хоч одну людини: вона поставить собі ціль і досягне її”.

Популярні новини