ГоловнаНовиниУспішна апеляція від Санітри і найкращий спринт у кар'єрі Джими

Успішна апеляція від Санітри і найкращий спринт у кар’єрі Джими

З 4 до 7 березня в чеському Нове-Мєсто відбувся восьмий етап Кубка світу передолімпійського сезону-2020/21. Як і в 2013 році на чемпіонаті світу, для збірної України тут вдало склався жіночий спринт, в якому одна з українок не тільки завоювала медаль, а й оновила особистий рекорд в дисципліні.

А ось естафети подарували українським уболівальникам і біатлоністам дуже неоднозначні емоції. Особливо це стосується жіночої гонки, де наша команда була на межі дискваліфікації. Але якщо там все скінчилося добре, то Йоганнесу Бьо і його вболівальникам не позаздриш, адже лідерство 27-річного норвежця з 33-очковим гандикапом в загальному заліку – не більше, ніж ілюзія.

Ці та інші найцікавіші події минулих шести гонок – в нашому традиційному огляді.

Апеляція етапу

У четвер в жіночій естафеті збірна України ледь не втратила дорогоцінні очки для заліку Кубка націй. До екватора гонки наша команда була серед претендентів як на медалі, так і на перемогу, завдяки відмінним етапам у виконанні Дар’ї Блашко та Юлії Джими. Однак після другого етапу Джима з першої спроби не торкнулася Анастасії Меркушиної, а з другої передала естафету, ледь торкнувшись приклада гвинтівки.

Це призвело до того, що ще до завершення гонки в проміжному протоколі біля часу збірної України горіла «зірочка», яка позначала загрозу дискваліфікації. Але українки продовжували гонку. Меркушина на третьому етапі заробила коло штрафу, після чого поборотися за перемогу було складно.

Олена Підгрушна провела відмінний вирішальний етап і на останньому колі спочатку підняла нашу команду на четверту позицію, а потім спробувала вирвати бронзу у француженки Жюльї Сімон. На жаль, спроба не увінчалася успіхом, українці трохи не вистачило дистанції.

Але засмутитися через четверте місце українки не встигли, адже майже відразу після завершення гонки нашу збірну дискваліфікували. На щастя, тренерський штаб вчасно подав апеляцію, яку було задоволено. І це багато в чому перемога для нашого біатлону. Особливо після скандалу з Ганною Еберг на чемпіонаті світу.

«Судді спочатку вирішили нас дискваліфікувати, але потім ми подивилися в правилах, а там написано це нове правило – що і контакт з гвинтівкою є передачею. Тому вони ще один раз цей епізод розглянули і повернули все назад», – розповів після гонки головний тренер української команди Юрай Санітра.

Фіаско етапу

Норвежки підійшли до естафети в статусі діючих чемпіонок світу, а тому їх по праву вважали головними претендентами на перемогу. Як і годиться фаворитам, на третьому етапі норвежки одноосібно лідирували, але потім Іда Ліен стала антигероєм гонки для своєї команди. Мало того, що вона стріляла дуже довго, так ще й заробила коло штрафу, пропустивши вперед багатьох суперниць.

Майстер-клас передачі естафети від Марте Ройселанд та Іди Ліен

На останньому етапі Марте Ройселанд здійснити чудо не змогла – швидкісна скандинавка фінішувала лише п’ятою. Найкраще скористалися помилками суперниць команди Швеції та Білорусі. Саме вони розіграли золоті і срібні медалі на останньому колі, а точніше – Ельвіра Еберг і Олена Кручінкіна. У фінішному спурті Ельвіра випередила білоруску, здобувши для своєї команди перемогу в гонці, а разом з нею і Малий кришталевий глобус.

Результати жіночої естафети

Заміна етапу

Як відомо, заявка на естафету складається за день до гонки. На випадок форс-мажору у кожної команди є можливість провести одну заміну, але при цьому перестановку по етапах зробити вже не можна. Тому коли у Артема Прими, який повинен був стати фінішером, виникли болі в попереку, Юрай Санітра замість нього виставив 23-річного Богдана Цимбала.

Незважаючи на не найбільш оптимальний склад, українці виглядали в чоловічій естафеті дуже гідно. Після перших двох етапів, завдяки ідеальному виступу від Дмитра Підручного, українці були в трійці лідерів, проте в подальшому гонка для підопічних Санітри склалася не кращим чином.

Молоді Антон Дудченко та Богдан Цимбал не впоралися зі стрільбою, через що їм довелося зазирнути на штрафні кола. У підсумку українці посіли дев’яте місце, програвши переможцям гонки, представникам Німеччини, трохи більше чотирьох хвилин.

Стрілки етапу

Німців до гонки мало хто вважав реальними претендентами на перемогу, адже на лижні вони стабільно програють кільком командам. Та й статистика останніх років говорить сама за себе: попередній раз Німеччина вигравала чоловічу естафету ще в 2017 році на етапі Кубка світу в Антгольці. Тоді на останньому етапі Сімон Шемпп виграв фотофініш в Еміля Свендсена.

І Шемпп, і Свендсен вже завершили кар’єру. Але якщо у Норвегії майже повністю змінився склад, то за Німеччину на перших трьох етапах бігли, як і чотири роки тому, Лессер, Долль і Пайффер (саме в такій послідовності), а фінішером несподівано став Філіп Наврат, для якого це була перша гонка Кубка світу в сезоні.

Ключем до успіху цього разу була стрільба. На чотирьох німці використали всього п’ять запасних патронів (найкраща влучність в гонці), в той час як головні суперники зазирнули на кілька кіл штрафу. 28-річний Наврат на останньому етапі холоднокровно розібрався з мішенями і в якості нагороди отримав першу медаль Кубка світу в кар’єрі, а разом з нею і шанс закріпитися в основній команді.

Філіп Наврат. Фото IBU

Застріл етапу

Француз Емільєн Жаклен розумів, що з біатлоністом рівня Кубка IBU, хоч і одним з кращих представників другої ліги, можна поборотися за перемогу, а тому доклав усіх зусиль, щоб наздогнати Наврата якомога швидше. Але схоже, що дворазовий чемпіон світу в гонці переслідування перестарався. На стрільбі лежачи Жаклен закрив з восьми пострілів тільки одну мішень з п’яти!

Після 600 штрафних метрів не було навіть теоретичних шансів не те що на перемогу, а й навіть на бронзову медаль. Французи стали лише п’ятими, пропустивши вперед в тому числі і скромних словенців. Росіяни обійшлися без штрафу і завоювали срібні нагороди, а у Норвегії Дале і брати Бьо залишили незакритими по одній мішені, але це не завадило їм піднятися на третю сходинку п’єдесталу пошани.

Результати чоловічої естафети

Гонка етапу

Перша особиста гонка в Нове-Мєсто принесла Україні медаль. Юлія Джима провела ідеальний спринт: 30-річна українка закрила всі 10 мішеней і показала хорошу швидкість лижного ходу. На відсічках, починаючи з другого вогневого рубежу і закінчуючи останньою перед фінішним відрізком, Джима була лідером, але норвежка Тіріл Екгофф, маючи більш пізній стартовий номер, знала результат українки і щосили намагалася випередити її.

Екгофф у гонитві за Джимою. Фото IBU

Лідер загального заліку і найкраща біатлоністка минулого чемпіонату світу стала єдиною, кому вдалося обійти результат Джими, незважаючи на один промах. Тіріл просто летіла і довела, що в даний момент їй немає рівних в жіночому біатлоні. Ну а Юлію можна привітати з другим особистим подіумом в сезоні і найкращим результатом в кар’єрі у спринті. Попереднім рекордом було третє місце в шведському Естерсунді (2017 рік) і норвезькому Голменколлені (2018).

Може занести собі гонку в актив й італійка Ліза Віттоцці, яка також обійшлася без промахів і вперше в сезоні потрапила до трійки призерів – третє місце. Ну а для нашої збірної в цілому це був найкращий спринт в сезоні, адже вперше всі п’ять українок потрапили у топ-40.

Трійка найкращих у жіночому спринті. Фото IBU

Результати жіночого спринту

Щільність етапу

У чоловічому спринті вийшов на рідкість щільний фінішний протокол: призерів розділило менше п’яти секунд, і це при тому, що всі троє стріляли без промахів. Виграв гонку віце-чемпіон світу Сімон Дестьйo, який раніше не мав перемог в особистих дисциплінах. Компанію йому на п’єдесталі пошани склали Себастьян Самуельсон зі Швеції та досвідчений німець Арнд Пайффер.

Провал етапу

Вперше в сезоні не потрапив до десятки найсильніших Йоганнес Бьо. Після трьох кіл штрафу 27-річний норвежець зміг посісти лише 11 місце, що для нього, безсумнівно, є провальним виступом. І тепер його шанси виграти Великий кришталевий глобус тануть на очах, бо більш-менш впевнене лідерство Бьо-молодшого в загальному заліку нині є ілюзією.

Після віднімання очок за найгірші чотири гонки до нього впритул наблизився більш молодий співвітчизник Стурла Легрейд. І цілком можливий сценарій, за якого Йоганнес в останній гонці сезону виступить в жовтій майці лідера, але, навіть в разі перемоги в ній, ВКГ дістанеться Легрейду (подібна ситуація була в минулому році у Мартена Фуркада). Втім, попереду два етапи, остаточно ще нічого не вирішено.

Невдало склалася гонка і для українців Антона Дудченка та Богдана Цимбала. Мабуть, вони не встигли прийти в себе після естафети: обидва зазирнули на коло штрафу після кожної зі стрільб і не потрапили у топ-60, тим самим достроково завершивши виступ на восьмому етапі.

Результати чоловічого спринту

Дубль етапу

Тіріл Екгофф на вогневому рубежі. Фото IBU

У жіночій гонці переслідування переможниця спринту Тіріл Екгофф лідирувала з першого і до останнього метра дистанції. На стрільбах з положення лежачи вона відпрацювала ідеально, а на стійках допустила в сумі три промахи, які не завадили головній претендентці на Великий кришталевий глобус оформити золотий дубль.

Українка Юлія Джима не закрила дві мішені і на останнє коло пішла третьою, проте сил на найважливіший відрізок гонки у неї залишилося не так багато, а тому вона фінішувала шостою. Прорив з десятої стартової на другу позицію вдався німкені Даніз Геррманн, а в боротьбі за бронзову нагороду Марте Ройселанд випередила шведку Лінн Перссон і ще одну німкеню Франциску Пройсс.

Стабільність етапу

Українка Дар’я Блашко стала єдиною (крім Екгофф) учасницею жіночого персьюту, яка фінішувала на тій же позиції, з якої і стартувала. 25-річна біатлоністка двічі зуміла посісти 16 місце. В обох випадках це другий кращий результат в складі збірної України, так що екс-білоруска має всі шанси застовпити за собою місце в команді на Олімпійські ігри, навіть з огляду на назріваючу шалену конкуренцію в наступному сезоні.

Результати жіночого персьюту

Брати етапу

Переможним дублем в чоловічому переслідуванні вистрілили брати Бьо. Тар’єй забіг на одне коло штрафу на першій стрільбі, а Йоганнес – відразу на два. Здавалося, що молодшому з братів точно можна забути про медалі, але в подальшому обидва стріляли ідеально, і в підсумку удвох піднялися на п’єдестал пошани.

Брати Бьо та Сімон Дестьйо. Фото IBU

Старший брат на останньому колі біг на гордій самоті, а ось Йоганнесу довелося обійти декількох суперників. Зокрема, переможця спринту Сімона Дестьйо, цього разу француз завоював бронзову нагороду. Але для володаря жовтої майки лідера, мабуть, набагато важливіше ніж друге місце те, що вдалося виграти кілька очок у Легрейда, котрий фінішував п’ятим.

Пропуск етапу

Українець Артем Прима став єдиним з 60 спортсменів, що кваліфікувалися, хто не вийшов на старт гонки переслідування. Це було спільне рішення спортсмена і тренерів, і воно цілком логічне, адже проблеми біатлоніста видно неозброєним оком. 44 місце в спринті з одним промахом – однозначно не той результат, на який здатний один з лідерів збірної України.

Снайпери етапу

Дмитро Підручний та Артем Тищенко відпрацювали в переслідуванні за трьох. Обидва ідеально відстрілялися на вогневих рубежах, закривши кожну з 20 мішеней. Вони посіли 9 і 25 місця відповідно після старту з 15-ї і 35-ї позицій. На більше розраховувати за нинішньої швидкості складно.

Але і такі результати не можуть не радувати. Для Тищенка це найкращий виступ у сезоні, а для Підручного – лише друге потрапляння в десятку у 2021 році (мова про особисті гонки, звісно).

Результати чоловічого персьюту

***

Передостанній, дев’ятий етап нинішнього сезону Кубка світу теж пройде в Нове-Мєсто, бо минулий був перенесений до Чехії з Пекіна, де мав відбутися передолімпійський тиждень, через пандемію коронавірусу. Стартує він вже 11-го числа, у програмі – спринти, гонки переслідування і останні змішані естафети в сезоні.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини