ГоловнаНовиниВизнані найкращими за боротьбу з насиллям

Визнані найкращими за боротьбу з насиллям

Асоціація голландської спортивної преси присудила традиційну номінацію “Спортивні особистості року” гімнастам, які виступили проти знущань з боку тренерів

Правління Асоціації спортивної преси Нідерландів (NSP) звернуло увагу громадськості на той факт, що колишні гімнасти протягом десятиліть страждали від терору з боку тренерів. За свідченням самих спортсменів, їх жорстоко били, принижували, залякували та ізолювали. Минулого літа один із тренерів Герріт Бельтман, зізнався, що систематично переступав межу та знущався над спортсменами. Покази потерпілих гімнасток були опубліковані в газетах, вони виступили на радіо та телебаченні, проблему гучно обговорювали за участю членів голландського парламенту під час медійних круглих столів та широко розповсюджували у соціальних мережах з відповідним хештегом. Цього разу голос атлетів був почутим.

Таким чином, Асоціація голландської спортивної преси, котра щороку присуджує премію “Спортивна особистість” атлетам, які не лише досягають успіхів у спорті, а й проявляють себе публічно у засобах масової інформації, змінила усталений порядок речей, визнавши лауреатами групу атлетів, котрі публічно виступили проти тренерського насилля.

Лауреати премії «Спортивна особистість року» попередніх років:

2014: Ар’єн Роббен (футбол)

2015: Макс Ферстаппен (Формула-1)

2016: Свен Крамер (ковзанярський спорт)

2017: Аннемік ван Флейтен (велошосе)

2018: Робін ван Персі (футбол)

2019: Еставана Полман (гандбол)

2020: Колектив чинних та колишніх гімнастів

До 2013 року включно премію NSP отримували: футболісти Франк і Рональд де Бури, ковзанярка Ірен Вюст, велосипедистка Леонтін ван Моорсел, гімнаст Епке Зондерланд, а також тенісисти Паул Хаархейс і Якко Ельтінг.

Христина Гуро – студентка магістратури «Спортивна журналістика» – за матеріалами AIPS-media

Популярні новини