ГоловнаНовиниУкраїнська фоторепортерка перемогла у конкурсі FIBA і поїде на Кубок світу

Українська фоторепортерка перемогла у конкурсі FIBA і поїде на Кубок світу

Українська фоторепортерка Ярослава Немеш перемогла у  відборі за програмою жіночої фотографії, яку проводить Міжнародна федерація баскетболу FIBA, і тепер висвітлюватиме чемпіонат світу-2022 у Сіднеї. Ярослава закохалася у фотографію ще в дитинстві, із мистецтвом її познайомив батько. А вже менш як за три місяці вона здійснить подорож свого життя – на чемпіонат світу з баскетболу серед жінок!

Немеш була серед шістдесяти жінок із тридцяти країн, які подали заявку на участь у програмі жіночої фотографії Міжнародної федерації баскетболу, і стала однією з тридцяти шести жінок із двадцяти п’яти країн, яких журі відібрало як претендентів для участі у престижній спортивній події.  Кандидати повинні були мати від двох до п’яти років досвіду роботи у фотозйомці, підкріпленого пристрастю до баскетболу та бажанням вдосконалювати свої навички. Програму підтримала Міжнародна асоціація спортивної преси AIPS.

У фіналі конкурсу журі мало відібрати лише одну із учасниць, яка й отримувала статус офіційного фотографа світового чемпіонату. І цим фотографом виявилася українка Ярослава Немеш! Відтак тепер саме Ярослава презентуватиме українські медіа на баскетбольному Кубку світу, що відбудеться з 22 вересня до 1 жовтня.

«Поїздка до Сіднея звучить для мене як диво, я й досі не можу в це повірити», — зізнається Немеш,  – я завжди хотіла бути частиною команди Міжнародної федерації баскетболу, працювати з найкращими, але я не думала, що мені пощастить потрапити на жіночий чемпіонат світу. Це така честь!  Це чудовий старт для фотографа. Це надихає та дає сили йти далі до своєї мрії!»

Фото Ярослави Немеш

Оскільки програма «Жінки в баскетболі» є стратегічним пріоритетом Міжнародної федерації баскетболу на цикл 2019-2023 років, однією з її поточних цілей є підвищення ролі жінок на всіх рівнях, що включає у себе створення та розвиток групи молодих талановитих жінок-фотографів. Освітню програму зі зйомки подій, зокрема баскетболу, проводили досвідчені фотографи Міжнародної федерації баскетболу Мілад Пайамі та Соня Канада, а також інші наставники-експерти в цій галузі, включаючи досвідченого фотографа та кінорежисера Ріккардо Романі.

Мета полягала в тому, щоби надати освіту та навчання фотографиням  і допомогти їм стати професійними фоторепортерками  баскетболу та, зрештою, офіційними фотографами Міжнародної федерації баскетболу. Чотири онлайн-семінари пройшли  з березня по червень.

Фото Ярослави Немеш

Ярослава Немеш, яка щойно отримала чудовий трамплін для розвитку своєї кар’єри, чітко пам’ятає кожен крок, зроблений для досягнення цієї миті: «Я закохалася у фотографію, коли була зовсім маленькою дівчинкою, коли ми жили з моїми батьками в маленькій квартирі, і вночі мій тато проявляв фотоплівку. Це було його хобі і це справжня магія! У п’ятому класі я купила на зібрані гроші фотоапарат і плівку. Це була моя перша серйозна покупка».

Під час навчання у КПІ інтерес Немеш до мистецтва лише збільшився, і з практичної точки зору вона змогла поєднати свою пристрасть до фотографії з іншою пристрастю – баскетболом.

«Я була університетським баскетбольним репортером і нам потрібні були фотографії для статті», — розповідає Ярослава. “Головний редактор просто дав мені камеру й сказав «Зроби це!».  Я вперше знімала баскетбол, і ці фото вийшли!»

Фото Ярослави Немеш

З того часу Немеш почала мріяти про кар’єру фотографа: «Коли я купила свій перший фотоапарат, то почала вивчати теорію та практику й  знімати аматорські ліги. Потім мене покликали знімати  вищу лігу, через рік –  Суперлігу, а потім –  збірні. Рік за роком, фотографуючи щодня, я вдосконалювала свої навички та наближалася до мети».

Коли Немеш дізналася про програму жіночої фотографії Міжнародної федерації баскетболу, вона подала заявку, і вуаля – решта вже історія.

«Хочу подякувати всім, хто брав участь у семінарі», – каже Ярослава,  -фотографи FIBA, які поділилися своїм досвідом й порадами зі спортивної фотографії, сильно надихнули нас. І дякую Ріккардо Романі за мотивувальний семінар, на якому ми змогли обговорити питання етики та моралі фотографії. Я була рада зустріти стільки молодих талановитих фотографів у програмі та ще більш вдячна за таку унікальну можливість»

Влада Коваленко, членкиня АСЖУ, за матеріалами AIPS

Популярні новини