ГоловнаНовиниЗ Днем спортивного журналіста!

З Днем спортивного журналіста!

Дорогі Колеги та Колежанки!

2 липня – особливий день у світі спортивних медіа, адже саме цього дня майже сто років тому – 1924-го – була заснована Міжнародна асоціація спортивних журналістів AIPS.

Вітаючи Вас із професійним святом, у першу чергу хочеться побажати здоров’я, цінність якого людству вкотре дали відчути безпрецедентні події на нашій планеті, а також твердості принципів, віри й натхнення.

Спорт потрохи адаптувався до Ковіду: асоціації, федерації, клуби, перевівши подих, проводять змагання. Світ, як усім нам хочеться вірити, поступово рухається у напрямку життя, яке люди  називають нормальним, згадуючи, яким воно було до глобальної пандемії. Водночас робота спортивних журналістів залишається складною: обмеження та заборони не дають наразі повернутися до повноцінних умов праці. Ліміти щодо акредитацій на спортивні події, невизначеність щодо можливості перетину кордону у більшості країн, брак безпосереднього спілкування з учасниками змагань – це те, до чого доводиться призвичаюватися і адаптуватися.

Хочеться висловити особливе захоплення й повагу тим колегами, які нині знаходять можливість працювати на чемпіонаті Європи з футболу, невтомно переїжджаючи за національною командою з однією країни до іншої, постійно здаючи тести, на свій страх і ризик купуючи авіа-квитки та бронюючи готелі при відсутності гарантії, що їх пустять  у наступну країну змагання. Помножена на складність економічних реалій в Україні, ця відданість професії, цей ентузіазм і пристрасть вражають і є прикладом для інших колег! Браво, Друзі! Ще важчі умови роботи чекають на тих наших колег, які таки наважаться на поїздку до далекої Японії для висвітлення Олімпійських Ігор. Уже зараз їх треба підтримати та побажати вдалого відрядження, а ще талану, як би це дивно не звучало, у тому, аби отримати можливість працювати у більш-менш нормальних для журналістики кондиціях.

Друзі, у ці непрості часи є ще більш важливим захищати нашу професію та її принципи. Ми маємо реагувати на кожен прояв обмеження журналістських прав, бо інакше важлива для суспільства інституція просто зникне.

На завершення, хочу процитувати президента AIPS Джанні Мерло: «Спортивна журналістика є культурою, як і сам спорт. Ми захищаємо цю культуру і майбутнє чистого і навчального спорту».

Зі Святом, Колеги й Колежанки! Здоров’я Вам і Вашим найближчим, Добра, Натхнення, Талану й Успіху!

Олександр Гливинський, президент Асоціації спортивних журналістів України

Популярні новини