ГоловнаНовиниХарків: чудове місце для зборів та змагань

Харків: чудове місце для зборів та змагань

У Харкові пройшли чергові загальні збори Української федерації карате та міжнародний турнір «Kharkiv Оpen 2017»

Це вже стає доброю традицією: як й минулого року, в Харкові протягом двох днів (4–5 лютого) пройшли дві визначні події в житті українського карате. В готелі «Харків» відбулися щорічні загальні збори Української федерації, а в Палаці спорту «Локомотив» пройшов 6-й міжнародний турнір «Kharkiv Оpen».

Збори розглянули низку поточних питань та актуальних проблем. Президент УФК Сергій Левчук докладно доповів про здобутки, зміни, тенденції, проблеми та завдання, пов’язані з олімпійським статусом, який карате здобуло минулого року.

Голова спортивного комітету УФК, головний тренер національної збірної України Антон Нікулін дав розгорнутий звіт та аналіз справ у збірній. Голови інших комітетів Федерації також відзвітували про свою роботу.

Слід відзначити чітку роботу зборів, які вклалися в регламент та жодного разу не збилися з ділової дискусії фахівців на галасливі сварки. Хоча перед керівництвом УФК було поставлено кілька серйозних питань, які дістали аргументовані відповіді.

У черговий раз українська родина карате переконалася в тому, що процеси розвитку йдуть невпинно та в правильному напрямі. Якісною новацією стало питання співпраці із стильовими організаціями карате в рамках УФК та під її єдиним дахом. Позитивну роль у цій темі відіграє активність представника WSF Олександра Негатурова, який координує роботу із стильовими організаціями від імені УФК. Власне, одеський сенсей в своєму виступі позначив сутнісну та емоціональну кульмінацію зборів: робота УФК вийшла на професійний, стабільний, системний  міжнародний рівень, за яким українські каратисти приїжджають на найбільші світові та європейські змагання не сором’язливими гостями, а поважними претендентами на нагороди.

А те, що зростають потреби та запити – це логічна складова такого розвитку. Тому сьогодні вже йдеться не про те, чи потрібні ID-картки, а, наприклад, як забезпечити збірну спеціальним тренером із ката. Олімпійська перспектива водночас надихає та зобов’язує. Рухатись треба тільки вперед…

«Kharkiv Оpen 2017», перший турнір Української Прем’єр-ліги цього року,  зібрав рекордну кількість учасників: у змаганнях виступили 779 спортсменів з 59 команд, що представляли 8 країн – Україну, Польщу, Білорусь, Словаччину, Францію, Грузію, Іран, Бельгію.
Змагання проходили одночасно на 6-ти татамі. Спортсмени виступали у програмі індивідуальне й командне ката та куміте у різних вікових групах: діти до 14 років, кадети 14–15 років, юніори 16–17 років та дорослі з 18 років.

Організатором турніру спільно з Департаментом молоді, сім’ї та спорту харківської міської Ради виступили Українська Федерація карате та КК «Вагр». Голова оргкомітету – Рудік Сагрунов. Суддівську колегію склали 48 суддів національної та міжнародної категорії. Головним суддею турніру був суддя міжнародної категорії WKF Олексій Коханець (Одеса).

Серед спортсменів було чимало провідних каратистів країни, членів та кандидатів у члени національних збірних, зокрема – Аніта Серьогіна, Костянтин Цимбал, Ігор Угніч, Віталій Кулик та ін. В останній раз перед черговим молодіжним чемпіонатом Європи в Софії випробували себе на змаганнях члени кадетської, юніорської та молодіжної збірних України.

52 команди повернулися з Харкову із нагородами, 22 команди здобули принаймні 1 золоту медаль. У сумарному заліку першість здобув клуб «Катана» (Іллічівськ, Одеська обл.): підопічні Олександра Тонкошкура вибороли 11 золотих, 6 срібних та 8 бронзових медалей. Спортсмени київського клубу «Сен-Бін» здобули загалом більше медалей за «Катану» – 29 проти 26, але поступилися за кількістю золотих: 7,7 та 15 відповідно. Третє-четверте місця поділили одесити – клуби Royal Team та «Легіон», на рахунку яких по 9 нагород (4, 3, 2).

Треба в черговий раз відзначити  роботу оргкомітету на чолі з керівником клубу «Вагр» Рудіком Сагруновим. Йому вдалося залучити до організації великого та складного турніру спонсорів та меценатів – перш за все, із складу батьків юних спортсменів, що займаються в клубі. На крупних міжнародних змаганнях у кращому спорткомплексі України «Локомотив» панувала дружня, по-справжньому сімейна атмосфера.

У цілому це був гарний та успішний турнір. Хоч і без деяких суттєвих накладок, на жаль, не обійшлося. Насамперед, мова йде про значну затягнутість турніру (змагання завершилися дуже пізно) та довгі збої в роботі оргтехніки, що відбилися на ритмічності й послідовності поєдинків, і тим самим завадили деяким спортсменам взяти в ньому участь. Уперше за майже двадцять років існування Асоціації спортивних журналістів України (АСЖУ) тут мав місце й прикрий випадок по відношенню до роботи місцевого журналіста з боку одного із керівників змагань, що в підсумку позбавило його, члена АСЖУ, можливості виконання  своїх прямих професійних обов’язків. Це, на наш погляд, без сумніву, не йде на користь ні карате, ні спорту, ні самому харківському багатообіцяючому турніру. 

Ігор Левенштейн,
голова Комітету по ЗМІ та зв’язках з громадськістю УФК
Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України, член Презідіі УФК

Таким побачив «Kharkiv Оpen 2017» спеціальний фотокореспондент сайта АСЖУ Віктор Дудка.
 

Популярні новини