ГоловнаНовиниСтамбул приймає спортивних журналістів

Стамбул приймає спортивних журналістів

Протягом трьох днів (16–18 січня) багато відомих спортивних журналістів Європи, члени AIPS Europe, провели в багатомільйонному засніженому мегаполісі, розташованому по обидві боки Босфору. Сюди їх покликали два серйозних моменти: заключний відбірковий передолімпійський турнір для Старого Світу з тхеквондо перед Ріо-де-Жанейро. І найголовніше – 40-річчя AIPS Europe.

Ідея об’єднати ці важливі для нас події і запросити колег у древнє місто належить президенту AIPS Europe Яннісу Дарасу (Греція), який от уже кілька років дуже успішно й професійно керує великою творчою громадською організацією. Саме його особисті добрі стосунки з Міжнародною та Європейською федераціями тхеквондо, що взяли на себе основні витрати з проведення обох заходів у Стамбулі, і дозволили спортивним журналістам отримати максимум корисного від перебування в Туреччині.

Три дні пролетіли як одна мить: перша половина їх була відведена роботі Європейського семінару для спортивних медіа «Від розвитку до успіху», а друга – відвідуванню відбіркових змагань тхеквондистів. Дуже гарячими і гострими вийшли творчі дискусії на семінарі, що стосуються роботи спортивних журналістів на великих турнірах, і зокрема висвітлення змагань з тхеквондо в різних ЗМІ.

Надзвичайно цікавим і полемічним вийшов розгляд актуальних проблем і питань, що стосуються жіночої спортивної журналістики. Відзначимо тут виступ віце-президента AIPS, голови жіночої Коміссії AIPS Лайми Стейнхоф-Янусоніт (Литва) і коментарі представниці України, членкині Правління АСЖУ і жіночої Комісії АІПС, доцента Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата наук Анастасії Волобуєвої. Воно викликало серед колег великий інтерес і гарячу дискусію. Як зазначив президент AIPS Europe Янніс Дарас, побільше б нам таких виступів! І чимало б проблем жіночої спортивної журналістики, – на думку одного з найавторитетніших в Європі фахівців у галузі ЗМІ, – вирішувалися б швидше, професійніше і якісніше. «Такі дискусії в нашому середовищі повинні стати регулярними, – підкреслив Янніс Дарас. – Вони, без сумніву, підуть на користь і нашій професії, і спільній справі»…

Що ж стосується олімпійських перспектив стамбульського візиту, то вони не надто успішні – ніхто з чотирьох українських спортсменів (дві дівчини і двоє чоловіків) пройти відбір до Ріо-де-Жанейро не зумів. Ближче за інших до заповітної мети була киянка Ірина Ромолданова, яка поступилася в рівному півфіналі суперниці з Азербайджану. На жаль, на Олімпійських іграх в Бразилії наших тхеквондистів не буде. І це засмучує, адже з кожним роком даний вид спорту в Україні стає все популярнішим. Тут є над чим задуматися і серйозно попрацювати національній Федерації, щоб через чотири роки знову не опинитися в подібній ситуації …

А завершити цей репортаж мені хочеться словами подяки керівникам AIPS Europe, Європейській федерації тхеквондо та Федерації спортивних журналістів Туреччини, які відмінно організували і провели стамбульський саміт. Відзначимо і такий приємний факт – на урочистому вечорі, присвяченому 40-річчю Європейської Асоціації спортивної преси, багато провідних спортивних журналістів Старого Світу були нагороджені цінними призами. Такі творчі зустрічі нам усім вкрай необхідні. І можна лише порадіти їх появі. Спасибі, колеги!

КиївСтамбулКиїв

Михайло Вєтров,
спецкор сайту АСЖУ

 

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини