ГоловнаНовиниІлля Ковтун - найкращий атлет України серед чоловіків

Ілля Ковтун – найкращий атлет України серед чоловіків

Експертна Рада АСЖУ визнала талановитого молодого гімнаста Іллю Ковтуна “Найкращим атлетом України серед чоловіків”. Цього року Ілля став став справжньою зіркою чемпіонату світу, здобувши «срібло» у багатоборстві, що стало найвищим досягненням української чоловічої гімнастики на світових першостях. До цього моменту найвищим досягненням в абсолютному заліку на мундіалях для української чоловічої гімнастики за часів Незалежності залишалася «бронза» нашого олімпійського чемпіона Олега Вернява, здобута ним в «all-round» у Штутгарті-2019. Цю “висоту” Ілля Ковтун повторив на чемпіонаті світу-2021. Власне, в активі Верняєва ще й «срібло» олімпійського багатоборства Ріо-2016, тож Ковтуну є ще до чого прагнути. Але вже видно, що талант і амбіції цього 20-річного гімнаста можуть привести його до рекордних показників.

Українська спортивна гімнастика має славетні переможні традиції серед чоловіків. Достатньо згадати успіхи на світовій арені Віктора Чукаріна, Бориса Шахліна, Богдана Макуца, Рустама Шарипова,  Ігоря Коробчинського, Валерія Гончарова, Олександра Береша, Олександра Воробйова, Ігоря Радівілова та Олега Верняєва, які здобували нагороди на чемпіонатах Європи, світу й головне – на Олімпійських іграх. До цієї славетної когорти вже зараз можна сміливо додавати й нашого лауреата Іллю Ковтуна. 20-ти річний гімнаст поки що не має лише олімпійської нагороди. Але його прогрес та результати свідчать про те, що наступного року в Парижі учень Ірини Горбачової має гарні шанси поповнити свою солідну медальну колекцію ще  головною для будь якого спортсмена – медаллю Олімпійських ігор. Ну й те, що на його честь уже названо елемент, який Ілля першим у світі виконав на паралельних брусах – говорить само за себе.

Гімнаст з трьох років

Ілля Ковтун почав займатися гімнастикою у трирічному віці в спортивній школі міста Черкаси. Хлопчик був дуже активним і рухливим, і щоб спрямувати енергію у потрібне русло, батьки відвели його до гімнастичної зали.

Батьки у всьому підтримували сина. Згодом він розповідав, що саме вони мали позитивний вплив на його успіхи в спортивній кар’єрі. Ще однією надихаючою та мотивуючою людиною у житті українського гімнаста стала його особиста тренерка Ірина Надюк (Горбачова). Вона бачила в Іллі стійкість, силу духу та волю до перемоги, допомагала розвивати ці якості, підтримувала у складні моменти. І хоча були скептики, які говорили, що в хлопця не гімнастична статура і йому важко буде змагатися з більш легкими суперниками, але вони із наставницею доволі швидко вгамували песимізм скептиків.

Верховенство серед юнаків

Ілля ще в юному віці став найкращим в Україні й гучно заявив про себе на міжнародному рівні. Ковтун здобув «золото» юніорського чемпіонату Європи 2018 на паралельних брусах, а також «срібло» у командному багатоборстві та «бронзу» в особистому заліку на чемпіонаті світу 2019 року. Цього ж року Ковтун відзначався на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі в Баку, зібравши золоті нагороди у командному та особистому багатоборстві, та у фіналах на брусах і поперечині, а в вільних вправах став срібним призером. Феноменальним був виступ українського таланта на юніорському чемпіонаті Європи 2020 року у турецькому Мерсіні, де він виграв шість золотих медалей і лише в опорному стрибку став другим.

Елемент «Ковтун»

Вже наступного року Ілля Ковтун увірвався до світової еліти спортивної гімнастики. Він завоював бронзу чемпіонату Європи у багатоборстві. 17-ти річний Ковтун став другим наймолодшим медалістом в історії дорослих чемпіонатів Європи після Дмитра Білозерчева, який виграв золото чемпіонату Європи-1983 в особистому багатоборстві у віці 16 років.

На Олімпійських іграх у Токіо Ковтун посів 7-е місце в особистому багатоборстві та 11-те – у командному. Через три місяці на першому дорослому чемпіонаті світу у своїй кар’єрі Ілля здобув «бронзу»  в особистому багатоборстві. А у грудні 2021 року український гімнаст увійшов в історію: його ім’ям було названо елемент на паралельних брусах. Елемент включає переворот назад з упору на руках, а потім поворот на чверть оберту до брусів. Вперше Ілля Ковтун виконав його на етапі Кубка виклику 2021 року у словенському Копері.

Здобутки 2022 року

У рік повномасштабного вторгнення рашистів до України Ілля Ковтун, попри всі складнощі, продовжив тішити своїми результатами. Він сам зазначав, що розуміє наскільки важливо підіймати настрій нашим воїнам і підтримувати їх усіма можливими способами. І українець виграв етап Кубку світу в Котбусі на паралельних брусах й став срібним призером у вправі на коні. У березні в Досі Ілля пробився до фіналів у шести видах й здобув «золото» на паралельних брусах, срібло у вільних вправах і бронзу на поперечині. Згодом у Каїрі та Баку учень Ірини Надюк ще двічі перемагав на паралельних брусах й виграв загальний залік Кубку світу на цьому снаряді. На чемпіонаті Європи був певний спад, адже у Мюнхені Ковтун став лише одинадцятим у багатоборстві, але «срібло» на брусах вдалося вибороти. Тут українець отримав однакові бали з британцем Фрейзером, але поступився за технікою виконання. Вдалося разом із командою здобути путівку на чемпіонат світу. Хоча до медального фіналу збірна України не потрапила.

На чемпіонаті світу 2022 року у Ліверпулі на перше тренування Ковтун вийшов у жовтій футболці із закликом синім кольором «Stop war», яка закликала припинити повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Міжнародна федерація гімнастики віднесла заклик до політичних заяв, що є неприпустимо для міжнародних змагань, та, обмежившись попередженням, заборонила збірній України вдягати подібні футболки на турнірі. Кваліфікація для гімнаста, як і для усієї збірної України, склалася невдало. Ковтун вийшов до фіналц багатоборства з п’ятнадцятим результатом, а також став першим запасним у вправах на паралельних брусах. Збірна України посіла двадцять перше місце серед двадцяти чотирьох країн. У фіналі багатоборства Ковтун покращив свої результати, посівши сьоме місце.

2023-й: Медальні Кубок світу та чемпіонат Європи

2023-й рік, за який й відзначаємо нашого талановитого спортсмена, насичений для Ковтуна просто таки букетом тріумфів.  На Кубку світу-2023 Ілля загалом виборов п’ять золотих, дві срібні та одну бронзову медаль, що дозволило йому, окрім перемоги на паралельних брусах, виграти ще й залік на поперечині.

На чемпіонаті Європи, який відбувся в Анталії, Ковтун дуже вдало пройшов кваліфікацію, ставши першим у багатоборстві, а також вийшовши до фіналу на чотирьох снарядах: вільні вправи, кінь, паралельні бруси та поперечина. Збірна України у підсумку посіла дев’яте місце та зуміла кваліфікуватися на відбірний до Олімпіади чемпіонат  світу. У фіналі багатоборства Ілля, виконуючи свою надскладну програму, припустився кількох  помилок у вправі на коні, а також в опорному стрибку. Та найкращі результати серед всіх учасників у вправах на паралельних брусах та поперечині дозволили йому піднятися на третє місце. У заключний день змагань в окремих видах багатоборства Ілля виборов перше місце у своєму “коронному” виді – паралельних брусах, а також бронзову медаль на поперечині, яка стала першою за багато років медаллю чемпіонатів найвищого рівня, виграною в цьому виді українцями.

Наприкінці  квітня 2023 року Ілля Ковтун на етапі Кубка світу в Каїрі виграв змагання у вправах на поперечині, паралельних брусах та у вільних вправах, а також став бронзовим призером на коні.

Для Ковтуна увесь сезон Кубка світу вийшов медальним. На кожному з чотирьох етапів Ілля підіймався на подіум і став найтитулованішим гімнастом змагань. В  активі українця одразу вісім нагород – 5 золотих, 2 срібні та 1 бронзова.

За загальною кількістю нагород Ковтун став найкращим атлетом сезону Кубка світу, а також здобув найбільшу кількість золотих медалей.

Окрім того, Ілля Ковтун за результатами сезону виграв два заліки – захистив звання найкращого на паралельних брусах, а також уперше в кар’єрі тріумфував у заліку Кубка світу на поперечині. У порівнянні з минулим роком, Ілля повторив свій результат за кількістю виграних медалей (8), але виграв на одне “золото” більше. У 2022 році Ковтун завоював чотири перемоги, усі на паралельних брусах, однак не вигравав у інших дисциплінах.

Чемпіонат світу: командна ліцензія

Головний старт сезону – чемпіонат світу в бельгійському Антверпені. Тут у складі збірної України Ілля Ковтун, разом із Радомиром Стельмахом, Назаром Чепурним, Ігорем Радівіловим та Олегом Верняєвим, який домігся скорочення своєї дискваліфікації, здобули путівку на Олімпійські ігри до Парижу. Хоча в командному турнірі саме Ковтун разом із іншим учнем Ірини Горбачової – Стельмахом, припустився кількох помилок, але й додали балів завдяки складності виконуваних елементів. Та спрощувати свою програму вони з тренеркою не стали, хоча на цьому наполягав головний тренер збірної України Геннадій Сартинський. У підсумку, українці таки зачепилися за останнє прохідне, 12-те, місце, що дозволить їм виступити в олімпійському Парижі.

Багатоборство: ключова ротація

А ось у багатоборстві Ілля Ковтун вже не припускався суттєвих похибок. І ця психологічна стійкість стала визначальною. Українець упродовж усього фіналу вів боротьбу за медалі.  Конкурентами нашого гімнаста були японці Дайкі Гашимото та Кента Чіба, британець Фредерік Річард та китаєць Сун Вей.

Ключовою у напруженій боротьбі стала остання ротація: Ковтун, який йшов четвертим, зміг випередити Чібу та Річарда, які впали на поперечині. Не зміг обійти українця й китаєць Вей, який помилився у вправі на коні. У підсумку, Ковтун здобув срібну медаль у найпрестижнішому виді гімнастичної програми, досягнувши найкращого результату за часів Незалежності на чемпіонатах світу зі спортивної гімнастики серед чоловіків саме у багатоборстві. Загалом медаль нашого лауреата стала вже третьою “чоловічою” для України у багатоборстві.

Першим, кому це вдалося, був Олег Верняєв, котрий виборов «бронзу» на чемпіонату світу  2019 року. У Ковтуна ж тепер “бронза” й “срібло” абсолюту. Згадаймо й Ігоря Коробчинського, який вигравав абсолюний залік на чемпіонаті світу 1989 року ще за часів радянського союзу. З огляду на те, що Коробчинський завершував кар’єру вже у незалежній Україні, цей спогад має сенс.

У списку всіх українських гімнастів, що здобували нагороди на великих міжнародних турнірах (Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи), Ковтун – один з чотирьох, хто вигравав більше однієї нагороди в кар’єрі в абсолютному заліку. Крім нього, це легенди української спортивної гімнастики – Верняєв, Коробчинський та  Береш. А за кількістю медалей 20-річний гімнаст поступається наразі лише Олегу Верняєву, в активі якого три «золота» та одна «бронза». На жаль, на коронних паралельних брусах цього разу медаль здобути не вдалося.

Ілля Ковтун та його особиста тренерка Ірина Горбачова (Надюк)

Цитати ударного тандему

Ось як оцінила виступ свого учня його наставниця Ірина Горбачова :

“Звичайно, ми прагнули більшого, впоралися десь на 50 відсотків, на жаль. У нас були плани не просто вийти до фіналу на паралельних брусах, а й боротися за медаль. Також ми планували потрапити до фіналу вправ на коні та поперечині, у нас була нова комбінація. Але маємо те, що маємо, робимо висновки, аналізуємо й працюємо далі, виправляємо свої похибки”.

Тату Home (“Дім”) з’явилося на руці Іллі Ковтуна під час чемпіонату світу-2023 в Антверпені

А сам Ілля Ковтун налаштований оптимістично й вирить, що найголовніші досягнення у нього попереду:

«Моє гасло у житті – «насолоджуватися моментом тут і зараз». Я отримую задоволення від процесу тренувань, змагань. При цьому я дуже цілеспрямована людина, зараз моя велика мрія та мета – медаль на Іграх-2024 у Парижі. Це дає натхнення та стимул працювати та ще раз працювати!»

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини