ГоловнаЛауреати АСЖУТетяна Степанова - Тренер 2023 року

Тетяна Степанова – Тренер 2023 року

За голосуванням членів Асоціації спортивних журналістів України, у номінації «Найкращий тренер року» перемогла наставниця переможниці цьогорічного опитування «Атлет року» Ярослави Магучіх – Тетяна Степанова.

В опитуванні Тетяна доволі впевнено випередила двох чоловіків – Сергія Реброва та лауреата минулорічної номінації «Тренер року-2022» Енвера Аблаєва. Як і її вихованка, Степанова цього року – поза конкурнцією.

«Тренер року – 2023». Підсумки голосування членів АСЖУ:

  1. Тетяна Степанова – 117 балів (особиста тренерка Я.Магучіх)
  2. Сергій Ребров – 82  (головний тренер Збірної України з футболу)
  3. Енвер Аблаєв – 70 (головний тренер Збірної України з фристайлу)
  4. Руслан Ротань – 58 (головний тренер Збірної України U-21 з футболу)
  5. Олена Чуприна – 28 (головна тренерка Збірної України з академічного веслування)
  6. Ірина Надюк-Горбачова – 26 (особиста тренерка Іллі Ковтуна)
  7. Микола Мацапура – 22 (особистий тренер Людмили Лузан)
  • Тренери набирали бали за таким принципом: перше місце в обраній трійці – 3 бали, третє – 1.

В успіху Ярослави на чемпіонаті світу – велика частка зусиль її тренерки, яка працює з Магучіх уже 12 років. Саме завдяки спільній роботі Магучіх та Степанова стали відомі спочатку на всю Україну, а потім і світ. Тандем з Дніпра підкорив всі можливі п’єдестали планети – Ярослава має медалі Олімпійських Ігор, чемпіонатів світу і Європи у різних вікових категоріях, вигравала Діамантову лігу й встановлювала національні та світові рекорди. Зараз Степанова і Магучіх планують підкорення найвищої сходинки Олімпійського п’єдесталу і мріють про світовий рекорд.

Тренерка з іншого виду

Успіх Тетяні Степановій принесли стрибки у висоту, а от сама тренерка цим видом ніколи не займалася. Її спеціалізація – бар’єрний біг, ним же займався чоловік Степанової, а нині династію бар’єристів успішно продовжує  їхній син Назар.

Перетягнула Магучіх від іншого тренера

Спільна історія Магучіх і Степанової розпочалася 2011 року, коли Тетяна Володимирівна прийшла працювати у дніпровську СДЮШОР №3. Спочатку Ярославу тренували два тренери – Олена Куценко й Тетяна Степанова. Згодом вони розійшлися, і Ярослава пішла до Степанової. Як жартувала Тетяна Володимирівна в одному з інтерв’ю – колишня напарниця і досі скоса дивиться на неї за цей випадок. Хоча і Магучіх наголошувала, що сама обрала Степанову – вони одразу відчули зв’язок.

Вчилася разом з Ярославою

Магучіх спершу теж розглядали як бар’єристку, але потім побачили в ній потенціал для стрибків у висоту. Тож тонкощі цього виду тренер і підопічна фактично опановували разом. Степанова розповідала, що любить вивчати технічні види, докопуватися до суті й шукати важливі нюанси, аби пояснити спортсмену як виконати все технічно правильно.

“Коли до мене Ярослава перейшла, я стала копатися, вивчати, як зробити так, щоб вона стала чемпіонкою”, – розповідала якось Степанова. А Ярослава виявилася старанною ученицею. Результат спільної праці бачимо наочно.

Одна кімната на двох

Під час зборів Степанова і Магучіх живуть в одному номері – така близькість між тренером і спортсменом у спорті буває не часто. Однак дівчата кажуть, що їм комфортно разом.

«Тетяна Володимирівна мені часто як подруга, – розповідала Ярослава в одному з інтерв’ю. – Хоча вона, звісно, трохи суворіша. З нею потрібен характер. У висоті без нього просто неможливо».

Не лише тренер, а й майбутня свекруха?

Степанова і Магучіх вже зовсім скоро зміцнять свої стосунки ще й родинними зв’язками. Адже Ярослава оголосила про заручини з сином своєї наставниці – перспективним бар’єристом Назаром Степановим. Пара знайома з дитинства, багато часу провели разом на тренуваннях і в роз’їздах, однак почуття спалахнули не одразу. Магучіх розповідала, що перший крок зробив Назар, запросивши її у кіно. У листопаді чемпіонка світу повідомила, що весілля відбудеться одразу після Олімпійських ігор у Парижі.

Сім’ї Степанових і Магучіх тісно спілкуються – Тетяна розповідала, що мама Ярослави постійно зустрічає їх після змагань смачними стравами.

При підготовці статті використано матеріали «Жорсткої атлетики»

Популярні новини