ГоловнаЛауреати АСЖУКоманда року – Збірна України з футболу U-21

Команда року – Збірна України з футболу U-21

За опитуванням членів Асоціації спортивних журналістів України саме футбольна «молодіжка», що здобула першу в історію Українки путівку на олімпійський футбольний турнір, визнана найкращою командою 2023 року.

У голосуванні молоді збірники випередили національну команду України, що виступала на Invictus Games, а також головну футбольну збірну держави.

Команда року – 2023. Підсумки голосування членів АСЖУ:

  1. Збірна України з футболу U-21 – 94 бали
  2. Збірна України на Invictus Games – 78
  3. Національна команда України з футболу – 55

__________________________________________________

4. Збірна України з кульової стрільби – 52

5-6.  Українська байдарка-четвірка (чоловіки) – 48

5-6.  Збірна України з фрістайлу – 48

7. Жіноча збірна України з пляжного футболу – 22

8. Збірна України з художньої гімнастики – 16

9. Сергій Попов – Едуард Резнік (пляжний волейбол) – 6  

10. Збірна України з академічного веслування (жінки) – 3

*Команди набирали бали за таким принципом: перше місце в обраній трійці – 3 бали, третє – 1.

Для молодіжної збірної України (U-21) цей рік виявився напрочуд вдалим. В розпал літа керована Русланом Ротанем команда зробила, здавалося б, неможливе – здобула бронзові нагороди чемпіонату Європи-2023 та путівку на Олімпійські Ігри-2024. Вже у першому ж матчі групового раунду фінальної частини турніру, який проводився у Грузії та Румунії, наша «молодіжка» взяла гору над однолітками з Хорватії – 2:0, потім обіграла господарів, Румунію – 1:0, а у заключному поєдинку зіграла внічию із Іспанією – 2:2.

Фото Павла Кубанова

Впевнена гра молодіжної збірної на румунських полях вразила багатьох футбольних фахівців, які відзначали  переконливі дії при переході від оборони в атаку, наполегливість, бійцівські якості та індивідуальні здібності низки гравців. Серед них був і Георгій Судаков, для якого рік, що минає, став досить продуктивним. Окрім вдалих виступів за донецький «Шахтар» на внутрішній арені та у єврокубках, він став у пригоді не тільки «молодіжці», а й національній збірній України.

Фото Павла Кубанова

Склавши груповий іспит на «відмінно», підопічні Ротаня наче піймали кураж і продовжили дивувати зі знаком «плюс» своїх вболівальників. У чвертьфіналі європейської першості українці зуміли подолати одного із фаворитів змагань, сильну збірну Франції – 3:1.

Фото Павла Кубанова

Зрозуміло, що звикнувши до сюрпризів, які наша «молодіжка» підносила впродовж змагань, вболівальники очікували спортивної звитяги і у півфіналі з тією ж Іспанією. Та дива не сталось: врахувавши усі особливості гри команди Ротаня, іспанці зуміли уникнути похибок в обороні і вдало зіграти в атаці – 5:1.

Фото Павла Кубанова

Крім бронзових нагород Євро-2023, молодіжна збірна України зуміла також вибороти право грати на Олімпіаді-2024 у Франції. Це неабияке досягнення для нашої країни, особливо якщо враховувати стан повномасштабної війни, що триває майже два роки…

В’ячеслав Кульчицький, член Правління АСЖУ

Популярні новини