ГоловнаНовиниПровал Чеферіна. В УЕФА передумали повертати російські команди на міжнародну арену

Провал Чеферіна. В УЕФА передумали повертати російські команди на міжнародну арену

Дозволивши російським командам до 17 років брати участь у міжнародних змаганнях під своєю егідою, УЄФА втрапив у черговий скандал. Допуск росіян викликав велике невдоволення у значної частини футбольної спільноти — деякі асоціації-члени УЄФА розкритикували таке рішення та оголосили бойкот матчів за участю росії. Континентальній федерації довелось переглянути та в кінцевому результаті відмовитись від повернення юнацьких футбольних збірних росії до міжнародних матчів.

Спробуємо розібратися у ситуації допуску росіян до офіційних змагань, які аргументи були у розпорядженні керівництва УЄФА та ФІФА та якою була реакція футбольної спільноти на відповідні рішення.

Про все це – далі у матеріалі.

На початку повномасштабного вторгнення підтримка України у світовому спортивному середовищі була величезною — атлети, професійні спортивні клуби та асоціації засуджували розпочату росією війну проти України, а світовий спорт почав накладати на росіян санкції. Футбол не став виключенням — ФІФА та УЄФА слідом за рішеннями інших міжнародних спортивних організацій оголосили, що всі російські футбольні клуби та збірні відсторонені від змагань під їхньою егідою, скасували заходи, заплановані в росії, зокрема фінал Ліги чемпіонів УЄФА в Санкт-Петербурзі та Суперкубок УЄФА в Казані, а також розірвали спонсорський контракт з “Газпромом”. Втім нині все змінюється — обмеження стосовно росіян послаблюються з кожним днем — все частіше індивідуальні атлети допускаються до змагань, хоч і виступають під нейтральним прапором. І якщо ще місяць тому президент УЄФА Александр Чеферін переконував, що допускати країну-агресорку до міжнародних змагань, доки в Україні триває війна, не будуть, то зараз ми бачимо протилежні його словам дії.

ПЕРШІ КРОКИ НАЗУСТРІЧ РОСІЇ

Рішення про допуск російських команд до 17 років до міжнародних змагань з футболу прийняли 26 вересня. Тоді Виконавчий комітет УЄФА звернувся до адміністрації УЄФА з проханням запропонувати технічне рішення, яке б дозволило допустити до змагань російські команди, навіть попри те, що жеребкування вже відбулося. Водночас в континентальній федерації зауважили, що гратимуть російські команди без національної символіки та без виконання гімну, а матчі проводитимуться на нейтральній території.

Союз європейських футбольних асоціацій мотивував це тим, що діти не повинні страждати через війну, яку розв’язали дорослі.

“Футбол ніколи не повинен відмовлятися від послань миру та надії. Особливо прикро те, що через тривалий конфлікт покоління неповнолітніх позбавлене права змагатися у міжнародному футболі”, – йдеться у заяві УЄФА.

Водночас очільник УЄФА Александр Чеферін зазначив, що забороняючи дітям брати участь у змаганнях, їх не тільки не визнають та не підтримують, а й дискримінують.

“Надаючи можливість грати та змагатися з однолітками з усієї Європи, ми інвестуємо в те, що, як ми сподіваємося, стане більш яскравим і здібним майбутнім поколінням і кращим завтрашнім днем”, – сказав Чеферін.

РЕАКЦІЯ ФУТБОЛЬНОЇ СПІЛЬНОТИ

Пом’якшення санкцій викликало миттєву реакцію у футбольних асоціацій. Першою на рішення УЄФА відреагувала Футбольна асоціація Англії. Там заявили, що їхні збірні не будуть грати з росіянами.

«Ми не підтримуємо позицію повторного допуску росії до змагань УЄФА за віковими категоріями й наша позиція залишається такою, що збірні Англії не гратимуть проти Росії», — цитує керівництво англійського футболу The Times.

Не довго довелось очікувати й відповідь Української асоціації футболу, яка теж засудила та закликала ФІФА та УЄФА переглянути відповідне рішення. Українська сторона повідомила, що не братиме участі в змаганнях, де будуть присутні росіяни, та закликала інші асоціації-члени УЄФА бойкотувати можливі матчі за участі команд із росії. Зі схожою вимогою виступило й Міністерство молоді та спорту України.

“З України було викрадено та вивезено у Росію щонайменше 19 тисяч дітей. Російськими військовими зруйновано 2767 навчальних закладів в Україні. Постраждали 344 спортивних об’єктів. 95 з них – Росією зруйновано повністю або знищено частково.

Окупаційний російський режим продовжує вбивати й викрадати українських дітей, знищує об’єкти цивільної інфраструктури, включно зі стадіонами та спортивними школами, не залишаючи українським дітям можливостей не те, що для занять спортом, а для звичайного життя”, –  йдеться в повідомленні Мінмолодьспорту.

Відмовились грати в будь-яких міжнародних турнірах з росіянами і скандинавські країни, зокрема Фінляндія, Данія, Норвегія та Швеція. Шведи своєю чергою повідомили, що не допускатимуть росію до домашнього жіночого Євро-2024. Окрім того, пізніше стало відомо, що один із трьох віцепрезидентів УЄФА, які голосували за повернення росіян до міжнародних матчів —  швед Карл-Ерік Нільссон. У країні це викликало величезне обурення і призвело до того, що чиновник покинув посаду президента Національної спортивної конфедерації своєї країни

Відреагували на рішення УЄФА і балтійські країни — федерації футболу Латвії та Литви повідомили, що відмовляються від проведення матчів проти російських збірних. За словами латвійської сторони, їхня позиція залишиться чинною до закінчення війни в Україні. Також проти повернення російських команд на міжнародну арену виступили асоціації Польщі, Ірландії та Румунії. Ще декілька країн – Швейцарія, Чехія, Нідерланди та Естонія – заявили, що чекають подальших пояснень від УЄФА.

Втім, серед активної протидії рішенню УЄФА знайшлась країна, яка підтримала ідею повернення росії до міжнародних змагань – і це Угорщина. Угорці заявили, що “завжди поважають та виконують всі рішення та правила УЄФА”.

У російському футбольному союзі зазначили, що допуск російських юніорських збірних – важливий крок до повернення росії до офіційних міжнародних матчів.

“Ми також продовжимо вести діалог з УЄФА щодо повернення наших клубів, дорослих та молодіжних збірних команд до офіційних міжнародних змагань», – повідомили у службі комунікацій рфс.

ПІДТРИМКА ВІД ФІФА

ФІФА, попри бойкот росіян частиною європейських футбольних асоціацій, рішення УЄФА підтримала і у своєю чергою дозволила футболістам та футболісткам з росії до 17 років брати участь у міжнародних змаганнях під своєю егідою. Відповідне рішення ухвалили 4 жовтня.

Також у ФІФА зауважили, що командам з росії дозволяють грати тільки на нейтральних полях та під назвою російського футбольного союзу, а не росії: гравці не матимуть права використовувати свою символіку та виконувати гімн.

Таким чином, російські команди U-17 мали змогу спробувати кваліфікуватись на чемпіонат світу з футболу серед чоловічих та жіночих збірних. І якщо російським юнакам зіграти на найближчому чемпіонаті не вдалось би, оскільки він стартує у листопаді цього року, то російські дівчата змогли б пробитись на жіночий ЧС-2026.

УЄФА ЗМІНЮЄ РІШЕННЯ

Через шалений спротив футбольних асоціацій Європейський футбольний союз змінив попереднє рішення та скасував допуск російських команд до 17 років до міжнародних змагань. В УЄФА заявили, що “пункт порядку денного був знятий, оскільки не було знайдено жодного технічного рішення, яке б дозволило російським командам грати”.

Таким чином, відсторонення російських команд від міжнародних змагань вдалось подовжити. Втім, зараз складно прогнозувати, чи надовго міжнародний футбол буде без росіян. Бо цієї відповіді немає навіть у керівників футбольних асоціацій. І якщо дехто й планує допустити представників країни-агресорки на міжнародну арену і навіть обговорює механізми для цього, то у відповідь стикається з негативною реакцією та опором членів-асоціацій. Втім, як би там не було, нові загострення — більш ніж ймовірні.

Як зазначив перший віцепрезидент УАФ Вадим Костюченко, треба розуміти, що це може бути не остання спроба росії повернути свої позиції на міжнародній арені та підкреслив, що УАФ “готова в разі потреби і далі боротися за продовження ізоляції рф”.

ЧЕРГОВИЙ “ЖЕСТ ПРИЯЗНІ” ВІД ЧЕФЕРІНА

Тим часом, керівник європейського футболу, який раніше відмовився виключати з континентальних змагань збірну Білорусі та білоруські клуби, попри те, що ця країна активно й безпосередньо підтримує військову агресію росії щодо України, знову зробив гучну заявку, вочевидь не замислюючись над тим, що образив українців.

«Італія повинна кваліфікуватися на Євро-2024, інакше це буде катастрофа. Італійська збірна занадто важлива, але я думаю, що вона виграє в України», — таку фразу Чеферіна процитувала ТМW, посилаючись на LaPresse. Сказано це було під час книжкового ярмарку у Франкфурті.

Такі слова президента УЕФА є дуже красномовними і можна лише уявити, яким буде тиск на рефері вирішального матчу групи за путівку на Євро-2024. І, власне, хто буде цим рефері, якого призначає УЕФА? Схоже, Чеферін зовсім втратив відчуття нейтральності. І для України це черговий привід для занепокоєння…

Соломія Соловей, членкиня АСЖУ

Популярні новини