ГоловнаНовиниЛітній біатлон: "пристрілка" нового сезону

Літній біатлон: “пристрілка” нового сезону

24 серпня у словацькому Брезно-Осорблі стартує чемпіонат світу з літнього біатлону. Ця унікальна подія стане не лише першим значним заходом під егідою IBU у  сезоні 2023/2024, але й чудовою нагодою оцінити напрацювання команд під час літньої підготовки. У цьому прев’ю ми зазирнемо у коротку історію та еволюцію літнього біатлону, а також розповімо вам чого очікувати від цих змагань.

Міжсезоння у біатлоні

Дивлячись на кількість фото літнього відпочинку у соціальних мережах біатлоністів,  легко спіймати себе на думці, що за відсутності снігу та змагань життя спортсменів завмирає, а наші герої повертаються до клопотів та радощів пересічної особистості. Але реальність зовсім інша! За лаштунками інформаційної тиші, непомітно для пересічного вболівальника кипить міжсезонна підготовка! Саме у ці спекотні дні закладається фундамент несподіванок та розчарувань, які ми з вами спостерігатимемо на трасах та стрільбищах наступної зими. У центрі цих подій – літній біатлон!

У порівнянні з традиційним, зимовим, літній біатлон використовує змагання у кросі та лижоролерах замість перегонів на снігових трасах. Однак і там, і там є стрільба – як же без неї! Разом з тренажерним залом, велосипедом та лижними тренуваннями на глетчері, літня адаптація біатлонної дистанції формує основу фізичної підготовки спортсменів у міжсезонні.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Змагання з літнього біатлону

Літній біатлон, як молода форма популярного зимового спорту, пройшов свій власний шлях розвитку та становлення. Перший чемпіонат світу з цього різновиду відбувся 1996 року в австрійському Гохфільцені та включав у себе спринт та індивідуальну гонку у форматі кросу. Учасники крос-змагань мали пробігти дистанцію без гвинтівки, роблячи зупинки на стрільбищі для виконання стрільби. А через 10 років, 2006-го, атлети вперше змагалися на лижоролерах- спеціальних роликових лижах на гумових колесах. Такий “еквіпмент” уже довзолив спортсменам симулювали рухи на снігу з гвинтівкою за спиною та тренуватися у техніці лижного бігу, а відтак зробив підготовку більш наближеною до реальних умов. Ну, а щодо атмосфери, то попри спеку та відсутність глінтвейну, глядачі отримали унікальну можливість фактично насолоджуватися тим самим біатлоном ще й влітку! Тому й не дивно, що з 2009-го року змагання на лижоролерах остаточно витіснили крос з програми літніх чемпіонату світу.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Брезно-Осорблі 2023

Цього року чемпіонат світу відбудеться у словацькому Брезно-Осорблі. Атлети змагатимуться чотири дні у чотирьох дисциплінах та у двох вікових категоріях.

Календар змагань:

24.08

11:00 Суперспринт (кваліфікація) 4,5 км, юніорки
12:30 Суперспринт (фінал) 7,5 км, юніорки
14:45 Суперспринт (кваліфікація) 4,5 км, юніори
16:15 Суперспринт (фінал) 7,5 км, юніори

25.08

11:00 Суперспринт (кваліфікація) 4,5 км, жінки
12:30 Суперспринт (фінал) 7,5 км, жінки
14:45 Суперспринт (кваліфікація) 4,5 км, чоловіки
16:15 Суперспринт (фінал) 7,5 км, чоловіки

26.08

11:00 Спринт 6 км, юніорки
13:00 Спринт 7,5 км, юніори
15:30 Спринт 6 км, жінки
17:40 Спринт 7,5 км, чоловіки

27.08
11:30 Гонка переслідування 7,5 км, юніорки
13:15 Гонка переслідування 10 км, юніори
15:15 Гала мас-старт, жінки
17:15 Гала мас-старт, чоловіки

Чого варті результати у літньому біатлоні:

Хоч літній біатлон лише молодший брат звичних зимових перегонів з гвинтівкою, чемпіонат світу влітку з року в рік приваблює до участі зіркових спортсменів, спраглих до міжнародних змагань. Водночас високі результати на літньому чемпіонаті світу часто є заявкою на успіх у головних стартах основного сезону. Свідченням зазначеного є подіуми Себастьяна Самуельссона, Романа Реса, Мартіна Понсілуоми серед чоловіків та  Доротеї Вірер, Лізи Вітоцці, Маркети Давидової, Деніз Геррманн-Вік і Пауліни Фіалкової серед жінок минулого року у німецькому Рупольдінгу.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Збірна України

Торік українці зуміли здобути на літньому чемпіонаті одну «бронзу» – Віталія Мандзина,  у гонці переслідування серед юніорів.

На жаль, цього року збірна України виступатиме без свого капітана Дмитра Підручного, який зламав руку під час літньої підготовки на велосипеді.

Склад збірної України:

▪️Чоловіки: Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк, Артем Тищенко, Денис Насико, Руслан Ткаленко;

▪️Жінки: Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Дар‘я Блашко, Любов Кип‘яченкова, Анна Кривонос, Христина Дмитренко,

▪️Юніори: Віталій Мандзин, Степан Кінаш, Богдан Борковський, Сергій Супрун, Єгор Макаренко, Михайло Хміль;

▪️Юніорки: Олександра Меркушина, Олена Городна, Ксенія Приходько, Єва Мартиненко.

Едуард Буткевич для АСЖУ

Популярні новини