ГоловнаНовиниСвітові футбольні зірки зіграли матч на підтримку України

Світові футбольні зірки зіграли матч на підтримку України

Благодійний матч Game4Ukraine привернув увагу однозначно не лише через футбольну складову. Звісно, подивитись на гру світових зірок прийшло чимало людей. Втім вивіску цій грі робили не тільки відомі імена, але й сама мета поєдинку — збір грошей для України.

Матч відбувався у Лондоні, на домашньому стадіоні Челсі Стемфорд Бридж. Його організували колишній футболіст збірної України Андрій Шевченко та півзахисник національної команди Олександр Зінченко. Грали жовті проти синіх. Сині — команда Шевченка, жовті — Зінченка. Обидва футболісти були капітанами, а у складах команд брали участь легенди світового футболу, зірки зі сфери телебачення, кіно та музики.

Туманний Альбіон зустрів вболівальників своєю традиційною погодою. Дрібний дощ не зупинявся з самого ранку. Перших українських фанів можна було зустріти ще дорогою до стадіону — у дощовиках, з парасолями та жовто-синьою атрибутикою. Починаючи з далеких підходів до Стемфорд Бридж традиційні українські кольори з’являлись усе частіше. Серед тисяч українців навколо стадіону було й чимало англійців. Один з них — Баз. Чоловік вболіває за Челсі з дитинства. Він прийшов на матч з дружиною для того, щоб підтримати Україну.

«Україна — це чудова країна. Війна, яка зараз відбувається на їхній території, — це неправильно, це жахливо. Тому ми тут, щоб допомогти, підтримати, донатити. Те, що зараз відбувається, може спіткати нас. Ця гра допоможе українцям, які постраждали від війни. Вони потребують їжі, захисту, тому ми робимо усе можливе, щоб допомогти їм», — каже чоловік.

Наталія Худу прийшла на матч з родиною та друзями. Вона не футбольна фанатка, втім каже, що цей матч пропустити не могла.

«Як ми могли не прийти? Така подія в підтримку України. Ми завжди стараємось допомагати, хоча ми за кордоном, але ми душею, звичайно, в Україні. І сьогодні така подія, яка зібрала всіх українців, і ми не могли її пропустити», — каже жінка.

Атмосфера до матчу була фантастичною — всюди звучала українська мова, люди фотографувались з українською символікою та вигукували «Слава Україні». Та на самому стадіоні все було в рази масштабніше. Попри те, що частина трибун не була заповнена, синьо-жовті прапори майже повністю заполонили Стемфорд Бридж. Українські фанати співали традиційні кричалки, стрибали та скандували «УК-РА-ЇНА».

Перед поєдинком прозвучали національні гімни України та Великої Британії. Після цього до присутніх звернувся український президент Володимир Зеленський. Він подякував учасникам матчу та Великій Британії за підтримку та допомогу під час війни.

«Футбол це сила, яка об’єднує світ. І сьогодні ми бачимо об’єднаний світ, об’єднаний командами Шевченка та Зінченка. Синя та жовта команди презентують наш національний прапор. Один з найбільш потужних символів свободи, які колись знало людство. І ми робимо його символом відновлення», – сказав Зеленський.

Після промови учасники матчу вшанували пам’ять всіх загиблих у війні проти Росії. А на 24-ій хвилині матч призупинили й весь стадіон почав аплодувати, щоб хвилиною оплесків вшанувати всіх українців, які борються із російською агресією.

Рахунок у матчі відкрив представник команди Зінченка Марк Нобл — він відзначився голом на 38-й хвилині. А уже за кілька хвилин легенда збірної Нідерландів і Мілана Кларенс Зеєдорф зрівняв рахунок фантастичним ударом в дальню дев’ятку.

У другому таймі команда Зінченка знову вийшла вперед — забив спортдиректор Шахтаря Даріо Срна. Наприкінці матчу ексфутболіст збірної Франції Вільям Галлас зрівняв рахунок. Благодійна гра між командами завершилась нічиєю  — 2:2.

Окрім футболу на глядачів очікувала концертна програма. На Стемфорд Бридж співали українські артисти Джамала, Вакарчук та гурт Бумбокс. Також виступали відомі у всьому світі виконавці — співачка Melanie C та шотландський музикант Том Вокер.

Загалом гру відвідало майже 30 тисяч вболівальників. Організатори збирали кошти на відбудову ліцею на Чернігівщині, який зруйнували росіяни.

За допомогою цієї гри футболістам вдалось не лише зібрати гроші, але й нагадати всьому світу про те, що війна в Україні триває…

Соломія Соловей, спеціально для АСЖУ з Лондона

Популярні новини