ГоловнаНовиниПрезидент АСЖУ представив позицію України на Виконкомі AIPS Europe

Президент АСЖУ представив позицію України на Виконкомі AIPS Europe

Президент АСЖУ Олександр Гливинський виступив з доповіддю на засіданні Виконкому AIPS Europe

Перший Виконком

Перше засідання Виконавчого комітету Європейської асоціації спортивних журналістів AIPS Europe, обраного на Конгресі AIPS у Римі минулого жовтня, відбулося у Стамбулі.

Подію прийняла Турецька асоціація спортивних журналістів TSYD, яка цього року святкує 60-річчя. Перед початком засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять  загиблих внаслідок землетрусу у Туреччині та пам’ять українців, загиблих від російської агресії.

Від імені турецького уряду присутніх привітав генеральний менеджер з міжнародних та зовнішніх зв’язків Міністерства молоді та спорту Туреччини Ахмет Темурджі, який акцентував увагу на цілющій та об’єднуючій силу спорту в загоєнні ран Туреччини після землетрусу.

Чарльз Камензулі та Ахмет Темурджі

У свою чергу, президент AIPS Europe Чарльз Камензулі наголосив на тому, що Виконком дотримав своєї обіцянки провести перше засідання у Туреччині: «Ми не хотіли залишати TSYD і наших друзів у Туреччині на самоті у цей важкий період».

Премія та членство в AIPS

Під час роботи Виконавчого комітету його члени обговорили поточні питання, зокрема підбиття підсумків подання заявок на здобуття премії AIPS Sport Media Awards. Із 1830 претендентів зі 138 країн світу – 712 робіт  подано із 42 європейських країн, що становить майже 39 відсотків від усіх учасників конкурсу.

Також мова йшла про кількісний склад AIPS Europe та країни, які поки не представлені в організації, а це – Вірменія, Монако, Андорра та Косово. Відповідальний за цей процес – скарбник організації Еродотос Мільтіадос – ставить собі завданням наведення мостів із спортивними медіа цих країн.

Українське питання

Окремим питанням стояв розгляд поточної воєнної ситуації в Україні та у спортивній журналістиці нашої держави за даних обставин.

«Бути більш відкритими до співпраці з українськими колегами, замовляючи їм матеріали про те, як український спорт живе, бореться і намагається розвиватися навіть за умов війни; розповідати історії про українських атлетів, які пішли на війну або, вийшовши з окупації, повернулися на міжнародні змагання щоби відстоювати інтереси України, – ці та інші варіанти співпраці запропонував європейським колегам на засіданні Виконкому Європейської асоціації спортивних журналістів AIPS Europe президент АСЖУ Олександр Гливинський.

Серед інших пропозицій представника України у Виконкомі – розширення співпраці європейських та українських вишів у царині спортивної журналістики, проведення спільних тренінгів, літніх шкіл та вебінарів з актуальних тем, створення молодіжного крила AIPS Europe  для більшого спілкування молоді на одній платформі.

Також Гливинський закликав колег прийняти спільне звернення від імені європейських спортивних медіа щодо недопущення представників росії та білорусі до міжнародних змагань. Щодо останнього Виконком погодив випрацювати драфт такого звернення та винести його на розгляд усіх членів Європейської асоціації у травні цього року, під час засідання Конгресу AIPS у Сеулі.

Олімпійський басейн на території Турецької асоціації спортивних журналістів TSYD

TSYD вражає

Штаб-квартира Турецької асоціації спортивних журналістів TSYD, де відбулося засідання Виконкому, вражає об’ємами та функціональністю. На території розміщено відкритий олімпійський басейн, де TSYD щорічно проводить Суперкубок Туреччини з плавання. Є також закритий басейн,  баскетбольний майданчик і тенісні корти, які орендують професійні тенісисти, великий оснащений зал для електронного спорту, кав’ярня та ресторан. Поруч – ще одна будівля, яку TSYD здає в оренду приватному університету.

Кімната для перегляду спортивних подій у штаб-квартирі Турецької асоціації спортивних журналістів TSYD

Відповідно організація має добрі кошти для функціонування  та розвитку. Цікавий момент – у Туреччині акредитацією медіа на усі спортивні змагання займається саме TSYD , а не прес-служби федерацій чи клубів. Винятком є лише Олімпіда, на яку, як і всюди, акредитує місцевий НОК. З усього видно, має місце державна підтримка, бо без неї такий комплекс не збудувати. У нас нині інші пріоритети, тож у першу чергу дякуємо колегам за підтримку наших зусиль задля Перемоги, після якої будемо відбудовувати й будувати нові об’єкти не лише для журналістів.

Прес-служба АСЖУ  

Популярні новини