ГоловнаНовиниМікаела Шиффрін - Королева гірських лиж

Мікаела Шиффрін – Королева гірських лиж

Мікаела Шиффрін офіційно може іменуватися найкращою гірськолижницею усіх часів! 

Сьогодні Мікаела побила легендарний рекорд шведа Інгемара Стенмарка, здобувши свою 87-му перемогу на етапах Кубка світу! 

Мікаела Шиффрін та її команда

Символічно, що цей тріумф американка здобула на батьківщині Стенмарка – у шведському Оре, де лише вчора зрівнялася з ним за числом перемог. 

На цьому символічні паралелі не завершуються, адже саме тут, в Оре, Шиффрін здобула свою першу перемогу в кар’єрі – у слаломі, на етапі Кубка світу 2012 року. А цими днями Міка зробила рекордний дубль: вчора у гіганті повторила рекорд Стенмарка, а сьогодні – у слаломі – його перевершила! Як і днем раніше, Шиффрін впевнено виграла першу спробу, а у другій не просто «доїжджала», а їхала швидко і водночас, як завжди, ідеально чітко! 

Неймовірне досягнення, яке захоплює усіх шанувальників гірських лиж, які можуть просто радіти, що живуть «в еру Мікаели Шиффрін». 

Після історичного тріумфу Мікаела подякувала усій своїй команді, відзначивши велику роль кожного члена свого «стаффу» у досягненні. На фініші Міку привітав її брат Тейлор, котрий разом зі своєю дружиною влаштував сестрі приємну несподіванку своїм приїздом у такий історичний момент.

Кубок світу, Оре, слалом: 

1.🇺🇸 Мікаела Шиффрін 1:41,77 

2.🇨🇭 Венді Голденер +0,92 

3. 🇸🇪 Анна Свен-Ларссон +0,95

Мікаела та Тейлор Шиффрін

Рекорд протримався 34 роки

Інгемар Стенмарк здобув свою 86-ту перемогу у слаломі-гіганті в американському Аспені 19 лютого 1989 року.

Через 34 роки та 20 днів Мікаела Шиффрін у слаломі побила рекорд шведа на його землі – в Оре. Вийшла символічна рокіровка. Та головне , що 27-річна новоспечена рекордсменка продовжує свою кар’єру, тож є підстави очікувати встановлення нею фантастичного рекорду у 100 перемог!

До слова, сам Стенмарк раніше говорив найкращі компліменти на адресу Шиффрін, наголошуючи на тому, що він не лише не сумнівається у тому, що вона поб’є його рекорд, а у тому, що вона досягне цифри у 100 тріумфів на етапах Кубка світу.

Унікальна Міка

Загалом Шиффрін 136 разів підіймалася на подіуми на етапах Кубка світу. Вона, безсумнівно, унікальна атлетка. Аби впевнитися у цьому, достатньо подивитися на те, як розвивалася її кар’єра і який у неї тепер список рекордів.

Шиффрін розпочала кар’єру в Кубку світу в сезоні 2010/11, у віці 15 років. Першу перемогу здобула 20 грудня 2012 року. За понад 13-річну кар’єру американка 7 разів тріумфувала на чемпіонатах світу та двічі на Олімпійських іграх. 5 разів виграла Великий кришталевий глобус.

Тріумфи у Кубку світу по дисциплінах

  • Слалом – 53;
  • Гігантський слалом – 20;
  • Супергігант – 5;
  • Швидкісний спуск – 3;
  • Суперкомбінація – 1;
  • Паралельний слалом – 5;

Цікавий факт: Свою першу і, поки що, останню перемогу американка здобула на батьківщині Стенмарка у шведському Оре.

Також Мікаелі належать інші видатні досягнення.

Рекорди Мікаели Шиффрін по дисциплінах

  • Рекорд Кубка світу серед жінок та чоловіків за кількістю виграних етапів (87);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за кількістю виграних етапів у слаломі (53);
  • Рекорд Кубка світу серед жінок за кількістю виграних малих кришталевих глобусів у слаломі (7);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за кількістю виграних кришталевих глобусів за один сезон (4);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за кількістю виграних малих кришталевих глобусів за один сезон (3);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за кількістю виграних етапів за один календарний рік (2018 рік – 15);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за кількістю виграних етапів за один сезон (сезон 2018/19 – 17);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків та жінок за сумою зароблених призових за один сезон (сезон 2018/19 – 886 386 швейцарських франків);
  • Рекорд Кубка світу серед жінок з розриву між першим та другим місцем на етапі у слаломі (сезон 2015/16 – 3.07);
  • Рекорд Кубка світу серед чоловіків і жінок, за кількістю переможних дисциплін (6) — слалом, паралельний слалом, гігантський слалом, супергігант, швидкісний спуск, комбінація;
  • Співвласниця (з Крістль Кранц) рекорду чемпіонатів світу серед чоловіків та жінок за кількістю перемог у слаломі (4);
  • Рекорд чемпіонатів світу серед чоловіків та жінок за кількістю перемог поспіль в одній дисципліні (слалом, 4);
  • Рекорд чемпіонатів світу серед чоловіків та жінок за кількістю медалей поспіль в одній дисципліні (слалом, 6);
  • Рекорд чемпіонатів світу серед жінок за кількістю медалей та медалей поспіль у гігантському слаломі (4).
  • Слід зазначити, що попередній рекорд у жінок належав землячці Шиффрін – Ліндсі Вонн (82), яка спеціалізувалася на швидкісних дисциплінах.

Людяність Мікаели
За цифрами стоїть великий талант, але не лише. Мікаела вражає неймовірною працездатністю на тренуваннях, відпрацьовуванням до дрібниць кожного елементу гірського спуску у різних дисциплінах, прагнення до універсальності та нових викликів. Але ще одна її риса, яка захоплює не менше, за її «скілли» – це якась просто незбагненна людяність спортсменки. Про її увагу до кожного члена своєї команди ходять легенди. Очевидці стверджують, що починаючи від ранку вона постійно запитує у своіх сервісменів та тренерів про їхнє самопочуття й настрій, а ще завжди говорить їм позитивні слова. А коли хтось зі «стафу» їде за кермом, Шиффрін по кілька разів передзвонює, запитуючи чи все гаразд у дорозі.

Історія з тренером

Нещодавній інцидент з тепер уже колишнім тренером американки, який вирішив раптово залишити табір під час цьогорічного чемпіонату світу, образившись на те, що Мікаела повідомила йому, що припинить з ним співпрацю після завершення сезону, лише на перший погляд може здаватися помилковим кроком самої атлетки. Справа в тім, що саме під час чемпіонату світу у тренера є найбільше можливостей для перемовин щодо нової роботи. Відтак Шиффрін думала про майбутнє фахівця, тому й запропонувала йому поспілкуватися з тими атлетами й командами, які шукають нових наставників. Коуч цього не зрозумів, залишивши табір просто посеред змагання, причому у непростий момент, коли Мікаела втратила «золото» в альпійській комбінації, пропустивши треті від фінішу ворота. Однак Міка не стала панікувати, продовжила спокійно працювати і виграла «золото» та два «срібла» на цьому мундіалі.

Власне, бажання Шиффрін змінити тренера, за її ж словами, зумовлене пошуком нових викликів у гірськолижному спорті. Які виклики готує для себе видатна рекордсменка, поки залишається в таємниці і водночас інтригує.

Роман з Алексом

Уже два роки, як спортивний світ спостерігає за романтичними стосунками Мікаели з лідером чоловічих гірських лиж норвежцем Александрова Омодтом Кілде. Рівень зірковості зашкалює: обоє вигравали загальні заліки Кубків світу – норвежець одного разу 2020 року, а Мікаела уже гарантувала собі перемогу в тоталі цього року, яка стала для неї п’ятою у кар’єрі! Плюс вчора та сьогодні вона оформила тріумфи й у даох заліках малих глобусів – слалому та гіганту, довівши число своїх кришталевих глобусів в окремих дисциплінах до 10!

Кілде – спеціаліст швидкісних дисциплін: крім Великого кришталевого, у нього також є 4 малих глобуси: по два у Супер-Джі та швидкісному спуску.

Так-от, незважаючиш на таку заобрійність результатів, ці двоє заскромними людьми: певне, саме тому вони й знайшли один одного. А щодо власне спорту, після початку стосунків з Алек Міка однозначно додала у швидкісних дисциплінах: вон одного разу виграла даунгілл на етапі Кубка світу, та й глобус у супер-гіганті оформила 2019-го, але тепер додалася показова стабільність у швидкісному – головній її бойфренда. Цього сезону Мікаела була у топ-6 у чотирьох з п’яти своїх змагальних даунгіллах. Можливо, кажучи про нові виклики, Шиффрін має на увазі саме перехід у швидкісні дисципліни?

Вірити у це не дуже хочеться, адже Міка вражає своїм ідеальним катанням у технічних рейсах: її самообладання, довершені віражі та чітка траєкторія по трасі є чимось незбагненним, інколи здається, що вона прилетіла на Землю з якоїсь іншої засніженої планети. Збій був лише одного разу – минулого року на Олімпіаді у Пекіні, коли відбувалися речі, які важко було усвідомити: у своїх улюблених дисциплінах – слаломі й гіганті, коли Мікаела сходила на других-третіх воротах після старту. Зрештою, це лише доводить, що Шиффрін не інопланетянка. До своєї честі, вона взяла себе у руки і завершила минулий сезон перемогою у загальному заліку Кубка світу. Не варто забувати й трагедію, яка забрала життя батька Мікаели, вибивши її зі спорту фактично на рік. І хоч Олімпіада відбувалася вже через два роки після непоправної втрати, відгомін лиха цілком міг датися взнаки на Олімпійських Іграх, що були першими для Шиффрін без присутності її тата. Вона завжди підкреслювала, як батько з мамою вчили їх з братом кататися на лижах, коли вони ледь почати стояти на ногах. І це саме фразу батька «кататися у задоволення» Міка не раз згадувала в інтерв’ю до трагічної смерті Джеффа Шиффріна.

Мікаела – натура дуже відкрита й емоційна: її пости у соцмережах вражають до глибини душі. Важко переживши втрату тата, вона згодом зустріла чоловіка, з яким, судячи з усього, перебуває у душевній гармонії. Ось чому повернулася минула впевненість та самоконтроль, які дозволили їй спочатку впритул наблизитися до рекорду, а потім, у видовищному стилі його перевершити. У рекордних рейсах не було й натяку на хвилювання, хоча після переможних фінішів Мікаела й казала, що нервувала. Але на трасі це жодним чином не виявилося.

Мікаела зараз – впевнена у собі, щаслива й успішна, а це означає, що перемоги будуть продовжуватися!

Олександр Гливинський, Андрій Твердохліб

Популярні новини