ГоловнаНовиниІсторичний тріумф Мессі та Аргентини

Історичний тріумф Мессі та Аргентини

Лео Мессі піднявся на свою останню, найвищу вершину, але лише після того, як усе мало не пішло кардинально не так. Аргентина, двічі втрачаючи перевагу, таки вирвала перемогу з рахунком 4-2 у серії післяматчевих пенальті після завершення основного й додаткового часу фіналу Чемпіонату світу 2022 із рахунком 3:3.

НАЙДИВНІША КУЛЬМІНАЦІЯ

Дуель між двома найкращими командами мундіалю та двома найкращими гравцями турніру  – Ліонелем Мессі та Кіліаном Мбаппе – стала найдивовижнішою кульмінацією першого чемпіонату світу з футболу, що відбувся в арабському світі.

Мбаппе, найкращий бомбардир Кубка світу, на рахунку якого вісім голів, зробив хет-трик, однак його  Франція втратила корону, здобуту чотири роки тому. Проте, мабуть, найкращий фінал в історії чемпіонатів світу з футболу не був справжнім протистоянням до заключних 10 хвилин основного часу гри.

ДОМІНУВАННЯ АРГЕНТИНИ

Аргентина, натхненна під  нічним небом скандуванням, співом і барабаним боєм своїх захоплених уболівальників, володіла грою з перших хвилин й двічі завдала точних ударів протягом 13 хвилин усередині першого тайму. Повівши у  рахунку 2-0 , аргентинці постали на порозі третього світового тріумфу після звитяг 1978 і 1986 років. Мессі забив перший гол з пенальті та допоміг створити другий для Анхеля Ді Марії. У той момент це був найбільш «односторонній» фінал з того часу, як Франція перемогла Бразилію з рахунком 3:0 у Парижі 1998 року.

КАМБЕК ФРАНЦІЇ   

Але Франція, виснажена травмами та грипом і програючи без особливої боротьби, раптом постала з мертвих після двох раптових голів Мбаппе на 80-й і 81-й хвилинах (перший з пенальті).  У додатковий час Аргентина відновила лідерство завдяки Мессі, але Мбаппе, успішно виконавши ще один пенальті, прирік фінал на третю серію пенальті в історії фіналів Кубка світу – після успіху Бразилії 1994 року та Італії в 2006 року.

Мбаппе забив перший пенальті, але удар Кінгслі Комана парирував Еміліано Мартінес, а Орельєн Чуамені пробив повз. Гонсало Монтьєль переграв Уго Льоріса ударом, від якого вся Аргентина прийшла в екстаз.

У французів було на день менше, ніж у Аргентини,  аби відновитися після важкого півфіналу проти Марокко: після чотирьох напружених тижнів турніру це видавалося значною перевагою.

Феєрія чемпіонату світу обійшлася Катару у 200 мільярдів фунтів стерлінгів, тоді як ФІФА отримала 7 мільярдів фунтів прибутку. Історія розсудить, хто вийшов із кращим результатом, але в короткостроковій перспективі всі переваги були для вболівальників загалом і аргентинської більшості на арені фіналу, що вмістила 88 966 фанів, зокрема.

ГОСТРИЙ СТАРТ

Аргентина розпочала гостріше, чому сприяли необережні паси французів. Анхель Ді Марія створив перший пристойний шанс, пробивши над штангою, а потім був підбитий Усманом Дембеле. Пенальті зрушив справу з мертвої точки. Польському рефері Шимону Марчіняку не знадобився VAR, щоби вказати на позначку, і Мессі, розстрілявши голкіпера, вивів Аргентину вперед.

Південноамериканці  прагнули збільшити свою перевагу. Завдяки енергії та грі вперед від Родріго Де Пауля  та Енцо Фернандеса у півзахисті, вони демонстрували набагато сильніше прагнення до бою.

Франція грала, наче в трансі, і почала ще більше відставати на 36-й хвилині. Ноель Моліна та Алексіс Мак Аллістер розірвали оборону французів ліворуч, Мессі знайшов Хуліана Альвареса, а той запустив у дію вічний двигун Мак Аллістера. Навіс півзахисника був ідеально зваженим, аби його довершив Ді Марія.

2:0 стало лише на 36-й хвилині, але Франція вже опустила очі. Те, що тренер Дідьє Дешам негайно замінив неефективних  Жиру та Дембеле на Маркуса Тюрама та Рандаля Коло Муані, було відчайдушним визнанням.

ФРАНЦІЯ ЛОВИТЬ МОМЕНТ

Упродовж 45 хвилин після другого пропущеного м’яча Франція намагалася покращити свою гру, але до 79-ї хвилини нічого не вдавалося. Але ось  Отаменді, що вийшов на заміну, збив Коло Муані, а Мбаппе влучно пробив з пенальті.

Минула лише хвилина і Франція, неймовірним чином, зрівняла рахунок –  і знову завдяки Мбаппе. Кінгслі Коман, який вийшов на поле 9 хвилинами раніше, пограбував у півзахисті  Мессі – саме його з усіх людей, Тюрам обмінявся пасами з Мбаппе, який люто пробив з льоту повз Мартінеса.

Тепер весь імпульс був за Францією, але в додатковий час Аргентина зібралася. У другому овертаймі Мессі спочатку змусив Уго Льоріса «пірнати» за м’ячем, але потім знову вивів Аргентину вперед на 109-й хвилині після того, як голкіпер відважно відбив постріл Лаутаро Мартінеса.

Тим не менш, команда тренера Дідьє Дешама не погодилася із тим, що її вже побили. Мбаппе зробив свій хет-трик з ще одного пенальті після того, як його прорив був заблокований рукою Монтьєля.

Але, як виявилося, все було марно.

Чемпіонат світу. Фінал.

Аргентина – Франція – 3:3 (4:2 – пен.)

Голи: Мессі, 23 (пен.), 109, Ді Марія, 36 – Мбаппе, 80 (пен.), 81, 118 (пен.)

Попередження: Фернандес, 45+7, Акунья, 90+8, Паредес, 114, Монтьєль, 116 – Рабьо, 54, Тюрам, 87, Жиру, 90+6 (не на полі)

Аргентина: Е. Мартінес – Тальяфіко (Дібала, 120+1), Отаменді, Ромеро, Моліна (Монтьєль, 91) – Мак Аллістер (Пеццелья, 116), Фернандес, Де Пауль (Паредес, 102), Ді Марія (Акунья, 64) – Альварес (Лаутаро Мартінес, 103), Мессі.

Франція: Льоріс – Т. Ернандес (Коман, 72), Упамекано, Варан (Конате, 113), Кунде (Дісасі, 120+1) – Рабьо (Фофана, 95), Чуамені, Грізманн (Камавінга, 71) – Мбаппе, Жиру (Тюрам, 41), Дембеле (Коло Муані, 41).

Арбітр: Шимон Марциняк (Плоцьк, Польща).

Стадіон: «Лусаїл Айконік» (Лусаїл, Катар).

Удари (у площину): 20 (10) – 10 (5)
Кутові: 6 – 5
Офсайди: 4 – 4.

НАГОРОДИ

Золотий м’яч (Найкращий гравець): Лео Мессі (Аргентина)

Золота бутса (Найкращий бомбардир): Кіліан Мбаппе (Франція) 8 голів

Золота рукавичка (Найкращий воротар): Еміліано Мартінес (Аргентина)

Найкращий молодий гравець: Енцо Фернандес (Аргентина)

Чесна гра: Англія

Кір Реднедж, футбольний делегат  AIPS

Популярні новини