ГоловнаНовиниЄврокубкова весна "Шахтаря"

Єврокубкова весна “Шахтаря”

Шахтар” здобув важку нічию у матчі з “Селтіком”, гарантувавши собі третє місце й путівку до плей-офф Ліги Європи. А для продовження боротьби в Лізі чемпіонів в останньому поєдинку з “Лейпцигом” потрібна лише перемога.

Перший тайм вийшов доволі рівним. “Селтік” не побіг уперед, як очікувалося, й не притиснув суперників пресингом. Скоріш за все, господарі побоювалися відкривати зону для швидких контратак “гірників”. Гості частіше шукали на фланзі Мудрика, проти якого грали дуже щільно. В захисті команди грали зосереджено, адже розуміли ціну помилки. У команди Йовічевича захищався навіть Траоре, не даючи можливості “кельтам” домінувати на другому поверсі. Небезпечних моментів виникало небагато, але більше біля воріт Трубіна. “Шахтар” намагався виходити із захисту через дрібний пас, але це не завжди виходило й іноді було тривожно. В середині поля точилося багато боротьби, в якій віддати перевагу комусь було важко. Помилялися обидві команди. І все ж господарі дочекалися свого шансу. Зубков не дограв на своєму фланзі й дозволив своєму візаві прострілити в штрафний майданчик. Там не розібралася центрбеки й мяч від Матвієнка відскочив до Якумакіса, якому не склало труднощів з близької відстані вразити ціль. Трубіну врятувати команду було важко.

Фото uefa.com

А ось згодом голкіпер гостей врятував свою команду після дальнього потужного пострілу того ж Якумакіса. Проявив себе й досвідчений Харт, який більшу частину першого тайму був стороннім глядачем. А ось коли Судаков єдиний раз таки відшукав вільну зону й вивів Мудрика одного до воріт, то екс-голкіпер збірної Англії перекрив кут обстрілу й виграв дуель у лідера донеччан. Згодом було ще падіння в штрафному майданчику Бондаренка, але арбітр порушення правил не зафіксував. Тож, у цілому, рівний перший тайм завершився за мінімальної переваги “кельтів”. Потрібно визнати, що тренер шотландців Поспекоглу здивував своєю обережною тактикою, яка принесла результат.

А ось у другому таймі наставник господарів прорахувався. Адже можна було зіграти спокійно, не ризикуючи. А гравці “Селтіка” пішли вперед, намагаючись закріпити свою перевагу. А це було тільки й потрібно “Шахтарю”. Хлопці Йовічевича отримали простір й стали створювати моменти. Спочатку Траоре, опинившись у штрафному наодинці пробив невдало, але вийшла передача на Зубкова. Олександр не влучив у ворота з декількох метрів. А згодом вже Мудрик отримав м’яч на половині поля суперників, просунувся до лінії штрафної та потужно пробив метрів із 17-ти. І тут вже Харт був безсилий, аби відбити цей “постріл” – 1:1.

Фото uefa.com

Після цього пішла гра на зустрічних курсах, де більше тиснув “Селтік”, а гості вичікували своєї чергової стрімкої контратаки. Але підопічні Йовічевича почали  не встигати за суперниками й кілька шансів господарі не використали. Одного разу врятував Трубін, який відбив удар впритул Фурухасі. А в іншому епізоді Михайличенко ледь не зрізав м’яч у власні ворота..

Та все ж “гірники” створили свій просто таки двісті відсотковий момент. І знову Мудрик втік на вільний простір і зробив передачу на ніким не прикритого Сікана, котрий раніше замінив Траоре. Й Данило, певне, вже сам бачив м’яч у воротах, але незграбний прийом не дозволив забити традиційний для молодого форварда гол у порожні ворота. І, після такого неймовірного фарту, “Селтік” із подвійною енергією побіг вигравати. У штрафний майданчик “Шахтаря” пішли подачі та удари, але Трубін грав надійно. А десь підстраховували захисники. Але не можна сказати, що хлопці Йовічевича лише захищалися. При першій можливості м’яч скеровувався на Мудрика в розрахунку на те, що Михайло щось вигадає. Але Мудрик також не залізний й він став помилятися. А “кельти” наполегливо тиснули на ворота конкурентів. Та останнього влучного удару не було. Контратаки в гостей вже не виходили. І на 90-й хвилині Йовічевич визнав, що синиця в руках у вигляді нічиєї краще й зняв із гри Мудрика та Судакова, випустивши на поле Петряка та Кривцова. Гості притислися до власних воріт, відбилися й втримали нічию.

Фото Shakhtar.com

Цей результат гарантує “гірникам” путівку до Ліги Європи. А ось  “Лейпциг” дещо сенсаційно переграв на власному полі “Реал” з рахунком 3:2. Тепер для виходу в плей-офф Ліги чемпіонів “Шахтарю” потрібна в заключному поєдинку групового етапу лише перемога над німецьким клубом.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини