ГоловнаНовиниЗа мить до тріумфу: "Шахтар" ледь не обіграв чинних переможців Ліги чемпіонів...

За мить до тріумфу: “Шахтар” ледь не обіграв чинних переможців Ліги чемпіонів УЕФА

Донецькому «Шахтарю», який провів відмінний матч, не вистачило однієї хвилини до заслуженої перемоги над мадридським «Реалом».

Перед початком матчу вболівальники зробили неймовірний перформанс: увесь стадіон “Войська Польскєго імені Юзефа Пілсудського” з’єднали два живих прапори братніх народів – Україна та Польщі. Зайве нагадувати, як сильно Польща підтримує Україну у боротьбі з агресором.

Фото Shakhtar.com

Карло Анчелотті прогнозовано зробив чимало замін в основному складі, адже попереду «Ель-Класико» із “Барселоною”. Та й грав “”Реал” без особливої швидкості, не докладаючи серйозних зусиль. «Галактікос» імітували високий пресинг і не були надто агресивними у відборі. Достатньо сказати, що в першому таймі “вершкові” небезпечних  моментів біля воріт Трубіна створили обмаль. Хоча кілька разів голкіпер донеччан загрози своїм воротам ліквідував. Відчувалося, що Азару, Васкесу, Рюдигеру, Начо не вистачає взаєморозуміння з партнерами в атаці. Хоча в захисті ті ж Рюдігер та Начо виглядали спокійно та надійно. Тож у Андрія Луніна роботи було небагато.

Фото Shakhtar.com

Гості давали грати гірникам, не опікали своїх візаві щільної, дозволяючи контролювати м’яч. Але щойно підопічні Йовічевича наближалися до воріт, то прийняти вірне рішення й вивести на завершальний удар Траоре, який вперше у сезоні з’явився в основі, чи інших партнерів мадридці не дозволяли. Та й самі гірники часто-густо припускалися помилок у простих ситуаціях. Не вирізнявся й Мудрик, який кілька разів отримував простір, але програвав свої єдиноборства та робив неточні передачі. В цілому, доволі мирний та спокійний перший тайм закономірно завершився  нульовою нічиєю. Все це виглядало так, що фаворити не особливо й хотіли, а гірники не дуже могли.

А ось початок другого тайму для «Реалу» став «холодним душем». Перша ж атака господарів увінчалася успіхом. Мудрик переадресував м’яч на Михайличенка, а той подав у штрафний майданчик. Менді нещільно зіграв проти Зубкова, а той головою влучно пробив у ближній кут. Таким чином, у двох матах проти «Реалу» Олександр забив два м’ячі. 

Фото Shakhtar.com

Анчелотті миттєво випустив на поле Вінісіуса та Модрича, знявши з гри непереконливих Азара та Чуамені. І тут вже мадридці зарухалися активніше, адже поразка не входила в їхні плани. Однак перебудуватися після доволі неквапливої гри навіть «вершковим» було складно. Тим більше, що хлопці Йовічевича відчули впевненість. Гірники відчайдушно боролися за кожен м’яч і вигравали більшість єдиноборств.  А тут ще й Траоре отримав шанс збільшити перевагу, але спочатку Лунін випередив форварда, а другим ударом Ласіна не влучив у ворота.

«Реал» атакував великими силами, відкриваючи зони для швидких контратак конкурентів. Анчелотті ще більше підсилив склад, кинувши в бій Камавінгу, Алабу та Асенсіо. Відпочивати пішли Вальверде, Менді та Родріго. Але швидкості «галактікос», як і раніше, не вистачало. Та все ж натиск на ворота Трубіна підсилювався. І тут вже мадридці стали пресингувати по-справжньому, а  гірники – втрачати м’яч вже на підступах до власного штрафного майданчика.

Йовічевіч  зробив заміну з прицілом на атаку. Замість Траоре, який добре попрацював, на поле вийшов Сікан. Ну а далі, замість Судакова та Зубкова, які провели класний матч, вже для зміцнення захисту вийшли Тейлор та Джурасек. На останніх хвилинах «Шахтар» притиснувся до власних воріт і відчайдушно відбивався. Йовічевич навіть Мудрика на Петряка замінив. А «Реал» лише на 86-й хвилині створив свій перший реальний момент, коли Вінісіус з дев’яти метрів головою не влучив у ворота після класної передачі справа від Васкеса. Вже в компесований час небезпечно головою пробивав Рюдигер, але трохи не влучно.

А на останній п’ятій компенсованій хвилині, після вивіреної подачі Крооса, помилився на виході Трубін, й Рюдігер, ціною розбитої голови, таки переправив м’яч до сітки воріт. Центрбек «Реалу» залишив поле з закривавленим обличчям, а Трубін також отримав розсічення брови після цього жорсткого зіткнення. Воротар “гірників” все ж гру продовжив, але за хвилину пролунав фінальний свисток.

Отже, «Реал» ледь не став жертвою власного розслаблення й ціною надзусиль таки вирвав нічию. А хлопці Йовічевича зіграли наполегливо, самовіддано й з великим бажанням, цілком заслуговуючи на перемогу. Але цього разу удача відвернулася від «Шахтаря».  Тим часом, «Лейпциг» вдруге обіграв «Селтік» і випередив український клуб у турнірній таблиці на одне очко.

Відтак наступні два матчі будуть в боротьбі за друге місце вирішальними.

Ліги чемпіонів УЄФА. Груповий етап. Група F. 4-й тур.

«Шахтар» – «Реал» – 1:1

Голи: Зубков, 46 – Рюдігер, 90+5

Попередження: Конопля, 16, Бондаренко, 88 – Мілітао, 85, Кроос, 90

«Шахтар»: Трубін – Михайліченко, Матвієнко, Бондар, Конопля – Степаненко – Мудрик (Петряк, 85), Судаков (Джурасек, 81), Бондаренко, Зубков (Л. Тейлор, 82) – Траоре (Сікан, 76).

«Реал»: Лунін – Менді (Алаба, 68), Рюдігер, Начо, Васкес – Кроос, Чуамені (Модрич, 57), Вальверде (Камавінга, 68) – Азар (Вінісіус, 57), Бензема, Родріго (Асенсіо, 68).

Арбітр: Орель Грінфілд (Ізраїль).

Стадіон: Войська Польскєго ім. маршала Юзефа Пілсудського (Варшава, Польща).

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини