ГоловнаНовини«Динамо» – «Бенфіка»: PRO та Сontra

«Динамо» – «Бенфіка»: PRO та Сontra

Завтра, о 22.00, київське «Динамо» в Лодзі зіграє перший матч раунду плей-офф Ліги чемпіонів проти лісабонської «Бенфіки». Спробуємо оцінити шанси суперників напередодні важливого протиборства.

На перший погляд, усе говорить на користь третьої команди Португалії за підсумками минулого сезону. Уже перші матчі під керівництвом Рогера Шмідта показали, що «Бенфіка» додала в організації гри та не втратила потужності в атаці. Незважаючи на перехід до «Ліверпуля» головного бомбардира Дарвіна Нуньєса та зміну наставника, “орли» не втратили в результативності. У третьому відбірному раунді Ліги чемпіонів команда Рогера Шмідта розгромила “Мітьюлланд” із загальним рахунком 7:2. При цьому ми побачили новий потужний наступальний дует, в якому Нерес, який вимушено залишив донецький «Шахтар», віддає гольові передачі, а Гонсалу Рамуш забиває. Але за останньою інформацією Нерес, зазнав ушкодження та може пропустити перший матч із киянами. Рамуша ж можуть продати вже у це трансферне вікно. Хоча на поле в Лодзі новий лідер атаки лісабонців, скоріш за все, вийде. Як і Рафа Сілва, який відіграє значну роль в атакувальних побудовах Шмідта.

Ну й не слід забувати про Романа Яремчука, який забив киянам один із двох м’ячів в поєдинку групового етапу минулого сезону Ліги чемпіонів. Але, поки що, українцю відведено роль резервіста.

Багато чого буде залежати від креативності та швидкості Флорентину, Фернандеса та Жоао Маріу, які керують грою «Бенфіки» в середині поля. Якщо Нереса не буде, то до них приєднається Шикінью й схема з 4-3-3 трансформується в 4-4-2. І тут найбільш вразливою ланкою в цьому швидкому та гнучкому механізмі є лінія захисту. Навіть матчі з «Мітьюлландом» показали, що при втраті м’яча португальці не завжди встигають перебудуватися та швидко повернутися на свої позиції. Виникають й розриви між лініями. Але для того, щоб цим скористатися киянам потрібно буде надійно працювати проти м’яча й миттєво відповідати. А Отаменді та Морато не найшвидші та надійніші центрбеки, а Жилберто з Гримальдо заграються й залишають свої фланги. Про нинішні можливості голкіпера Влаходімоса важко судити, адже в серйозній роботі ми його не побачили.

У цілому, «Бенфіка» – це швидка атакувальна команда, якій, на мій погляд, все ж не вистачає компактності в середині поля та мобільності захисної лінії. Хоча, якщо стартовий штурм «орлів» приносить успіх, то потім вони ловлять кураж і зупинити їх надзвичайно важко.

Фото ФК “Динамо” Київ

Попередні зустрічі

Якщо згадати перше протиборство з португальцями в Києві минулого сезону, то багато створити суперникам команда Луческу не дозволила, а кінцівку кияни провели вибухову й забили, майже, переможний гол. Але, через офсайд у Гармаша, гол Шапаренка відмінили й була зафіксована нічия. А в Лісабоні «орли» вже відчули смак другого місця й перемога над «Динамо» дозволила в підсумку випередити «Барселону».

Що ж стосується раунду плей-офф минулої Ліги чемпіонів, то тут “Бенфіка” здолала ПСВ (2:1 удома, 0:0 у гостях). Лісабонці тричі грали на цій стадії та щоразу пробивалися далі. До ПСВ вони взяли гору над “Твенте” у сезоні 2011/12 (2:2 у гостях, 3:1 удома) та ПАОКом у сезоні 2018/19 (1:1 удома, 4:1 у гостях). У шести матчах раундів плей-офф Ліги чемпіонів у “Бенфіки” жодної поразки.

В останніх восьми гостьових єврокубкових матчах у “Бенфіки” лише одна поразка при трьох перемогах та чотирьох нічиїх. Минулого сезону лісабонці з рахунком 2:5 поступилися в Мюнхені “Баварії”.

Для киян це п’ятий раунд плей-офф  у Лізі чемпіонів. Тричі «Динамо» долало цю стадію й двічі припиняло боротьбу. А ще в десяти останніх поєдинках, в яких було п’ять поразок, три нічиї та дві перемоги, динамівці забивали не більше одного м’яча. Та й с португальцями кияни грали не дуже вдало – 7 перемог, 6 нічиїх, 11 поразок. Хоча в домашніх іграх все виглядає краще – по 4 перемоги, нічиї та поразки. А «Бенфіка» в гостях із українськими клубами тричі вигравала та програвала й одного разу зіграла внічию

Ставки букмекерів

Не лише статистика, але й букмекери на боці «Бенфіки». Фахівці із британської контори William Hill оцінюють виїзну перемогу португальців коефіцієнтом 1.67. А потенційний успіх Динамо дозволить збільшити виграш у 5 разів (5:00). На нічию ставлять 3.70. Сухого поєдинку, схоже, очікувати не потрібно: коефіцієнт стандартного тоталу менше 1.5 становить 3.00, аналогічний тотал більше – 1.36.

Bwin у домашню перемогу киян майже не вірять  – 4.80, а вікторія «Бенфіки» беззаперечна – 1.72.  Вартість нічиєї – 3.75. Коефіцієнт на прохід «Динамо» до групового етапу  – 6:00 проти 1:10. Найімовірніший результат польського матчу за версією фахівців мінімальна перемога гостей 1:0 (6.50).

І, все ж, незважаючи на несприятливу статистику, прогнози букмекерів, втрати через перебір карток Сидорчука та Гармаша, шанси є тоді, навіть коли здається, що їх взагалі немає. Попри все у «Динамо» хоча й ще дуже молодий, але досвідчений склад, який пройшов чимало випробувань. Гравці вже тривалий час грають разом і знають власні можливості. Ну й головне, що наставник киян Мірча Луческу має неабиякий досвід єврокубкових двобоїв й вже не раз доводив, що здатен вижимати максимум із мінімуму й може надихнути гравців на подвиг. Якщо динамівці не здригнуться в дебюті зустрічі, витримають натиск «Бенфіки» , зможуть перекрити вільні зони й швидко вибігати в контратаки, то можливості для контргри у господарів поля обов’язково з’являться. І ми ще не бачили в цьому сезоні «Бенфіку», коли гра йде не за сценарієм португальської команди. Дуже хотілося, щоб так і сталося…

Рефері матчу

Ну й наостанок про арбітрів, від яких також багато що буде залежати. Усі арбітри представляють Німеччину. Головним рефері буде Фелікс Цваєр. Його помічники – Стефан Лупп, Марко Ахмюллер. Четвертим арбітром призначено Свена Яблонського. Як і на попередньому етапі кваліфікації у раунді плей-офф буде система VAR. За це відповідатимуть Бастіан Данкерт та Харм Осмерс.

Стосунки Цваєра з українськими командами доволі суперечливі. Він обслуговував поєдинок Україна – Боснія та Герцеговина (1:1) у відборі до чемпіонату світу. 12 жовтня 2021 року на “Арені Львів”  українці вперше не перемогли у Львові. Також 41-річний німець судив матч Ліги чемпіонів між «Шахтарем» та «Аталантою», в якому підопічні Луїша Каштру програли – 0:3 й мали великі претензії до арбітражу. З киянами Фелікс Цваєр перетинався одного разу – 2016-го судив матч Ліги чемпіонів проти «Бешикташа» (1:1).

Цікаво, що у 2004 році арбітра усунули на кілька місяців за участь у поєдинку з фіксованим результатом. Однак, це не завадило йому регулярно отримувати призначення на єврокубкові матчі.

Минулого сезону на рівні міжнародних зустрічей Цвайєр обслуговував по одному матчу кваліфікації Ліги чемпіонів та Ліги Європи, працював на трьох поєдинках Ліги чемпіонів та трьох – Ліги Європи.

А стартовий свисток на початок двобою між «Динамо» та «Бенфікою» пролунає 17 серпня о 22.00. Трансляцію матчу можна буде переглянути на МЕГОГО. Вболіваємо за «Динамо».

Юрій Ілючек, член АСЖ та AIPS

Популярні новини