ГоловнаНовиниЗа крок до мрії: збірна України не поїде на Кубок світу

За крок до мрії: збірна України не поїде на Кубок світу

Багатостраждальний, але від того не менш гордий та завзятий український народ, наразі переживає черговий виток агресії проти нашої країни. Хтось каже, що говорити про футбол у такий скрутний час є недоречним, але досвід переможного матчу національної збірної України з футболу в кваліфікаційному матчі проти Шотландії (3:1) свідчив про геть протилежне.

Завдяки цьому успіху «синьо-жовтих», ми не тільки змогли додати трохи ендорфінів у свій щоденний раціон емоцій, а й власне команда Олександра Петракова здобула можливість зіграти у вирішальному матчі проти Уельсу в Кардіффі за право представляти свою країну на мундіалі в Катарі. Гостинний стадіон «Кардифф Сити», як і вся Велика Британія, радо зустріла українську збірну, проте ми приїхали з конкретною метою – перемагати, тож компромісів не потрібно було шукати.

І Україна дійсно розпочала дуже потужно, коли вже на третій хвилині рикошет від захисника та потужна злива завадили голкіперу Хеннессі впоратися з дальнім пострілом Олександра Зінченка зі штрафного в середній зоні. Шкода, що наші футболісти поквапилися з розіграшем стандартного положення, не дочекавшись дозволу від арбітра, тож влучний постріл довелося скасовувати. Утім, команді Петракова це геть не заважало й надалі чинити тиск на чужій половині поля, даючи воротарю суперників приводи вступати в хід поєдинку.

На відміну від протистояння проти Шотландії, моментів біля воріт представників Британських островів було хоч греблю гати. Залишалося тільки забивати, із чим у «синьо-жовтих» зрештою виникли настільки серйозні труднощі, що залишалось тільки хапатись за голову кожен раз, коли Хеннессі вчергове виходив «сухим» із ситуацій.

Яремчук, Циганков та Зінченко почергово руйнували захист валлійців у широких швидких атаках, проте на 34-й хвилині поодинокий вихід у контрнаступ через лівий фланг від Джеймса призвів до тяжких для нас наслідків. Руслан Маліновський збив суперника на підступах до штрафного, а потім Андрій Ярмоленко невдало підставив голову під не надто важку подачу Гарета Бейла зі стандарту.

Не такий підсумок першого тайму ми очікували побачити, із огляду на дії команди Петракова, проте проти стану справ на табло нічого не можна було протиставити. А ось відносно певних рішень іспанського арбітра Лаоса – так залюбки! Очевидний пенальті за раптовий фол Аллена проти Ярмоленка на лівому фланзі штрафного під час спроби вибити м’яча куди-подалі незадовго до перерви бригада VAR чомусь так і не побачила, що стало приводом для суперечок для вболівальників за час нетривалої паузи.

Друга половина гри була досить прогнозованою стосовно поведінки Уельсу з точки зору гри в захисті, проте саме з моменту господарів ми розпочинали хід подій. Ремсі відверто вибачив нашу команду, коли невдало в дотик завершив простріл із лівого флангу з меж штрафного. Подеколи в «червоних драконів» виникали можливості турбувати Бущана, проте гру майже повністю тримала під власним контролем Україна.

Про моменти біля воріт Хеннессі було марно казати, бо їх потрібно було перетворювати на забиті м’ячі. Проте голкіпер суперників був максимально впевненим у власних силах, тож навіть вбивчі нагоди Ярмоленка та Довбика завершувалися виключно нашим розчаруванням. А тут ще й суперники раптово могли вискочити до контратаки з завершальним ударом у стійку, як ото зробив Неко Вільямс на 75-й хвилині, після чого Бущан подарував ще трохи надії на успіх магічним відбиттям удару Бейла з близької дистанції. Однак, зрештою, дивовижного порятунку не сталося – команда Петракова билася до останнього, проте вдачі в неї не було.

Фінальний свисток іспанського арбітра Антоніо Мігеля Матеу Лаоса подарував перепустку до чемпіонату світу в Катарі збірній Уельсу. Для національної команди України відбулася зупинка за крок до мрії.

Плей-оф відбору ЧС-2022.

Уельс – Україна – 1:0

Гол: Ярмоленко (34, автогол)

Попередження: Аллен (2), Джеймс (3) – Миколенко (32), Мудрик (90+4)

Уельс: Хеннесі, Н.Уільямс, Родон, Б.Девіс (Норрінгтон-Девіс, 90+3), К.Робертс, Джеймс (Джонсон, 71), Аллен, Ремзі, Ампаду, Бейл (Уілсон, 83), Мур.

Україна: Бущан, Миколенко, Матвієнко, Забарний, Караваєв, Степаненко (Сидорчук, 70), Циганков (Мудрик, 77), Зінченко, Маліновський (Шапаренко, 70), Ярмоленко, Яремчук (Довбик, 77).

Арбітр: Антоніо Матеу Лаос (Іспанія)

Стадіон «Cardiff City Stadium» (Кардіфф, Уельс)

Олександр Снітко, Sport.ua

Популярні новини