ГоловнаНовиниАндрій ЯРМОЛЕНКО – лідер та двигун Збірної України

Андрій ЯРМОЛЕНКО – лідер та двигун Збірної України

Шосте місце у рейтингу Найкращих атлетів 2021 року посідає віце-капітан та лідер Національної команди України з футболу Андрій Ярмоленко. На відміну від індивідуальних видів спорту, де особисті якості спортсмена помітно одразу і саме вони визначають шанси атлета на успіх, у команді необхідно застосувати своє вміння з максимальною користю для всього колективу. Так, в ігрових видах індивідуальні здібності та особистий характер також дуже важливі, однак водночас своє «Я» потрібно трансформувати у загальний ККД команди.

Фото УЕФА

Андрієві Ярмоленкові у складі Збірної України упродовж багатьох років це вдається якнайкраще. Він – досвідчений талановитий гравець, який у прямому сенсі слова «тягне» команду за собою. Андрій часто бере ініціативу на себе, при цьому створюючи гольові шанси для своїх партнерів регулярно і у достатній кількості. Виникає лише питання, чи колеги використають ці нагоди. Яскрава та ефективна гра Ярмоленка цього року добре ілюструє успіхи футбольної збірної цього року – вихід до чвертьфіналу Євро-2020 та показаний характер наприкінці відбірного циклу до чемпіонату світу, який дозволив синьо-жовтим вийти до раунду плей-офф.

Фото УЕФА

У нинішньому футбольному осередку України є чимало вправних гравців. Одного з них, вихованця чернігівського футболу Андрія Ярмоленка, можна віднести до категорії найталановитіших та найдосвідченіших у складі нашої національної збірної. У свої 32 роки футболіст має показники, яким міг би позаздрити будь-хто із його колег по ремеслу. Ще б пак: за плечима Ярмоленка понад три сотні  матчів на клубному рівні в елітних ешелонах України, Німеччини та Англії, участь у трьох поспіль чемпіонатах Європи, велика кількість медалей, трофеїв та особистих нагород.

Цього року ветеранові української збірної підкорилося досить солідне досягнення – слідом за Анатолієм Тимощуком, Андрієм Шевченком та Русланом Ротанем він зіграв 100-й матч у її складі.  Поточний рік для Андрія Ярмоленка хоча й складався не завжди так, як того хотілося б, його однозначно можна занести в актив. Незважаючи на травми, які дошкуляли йому в англійському «Вест Гемі» ще з початку 2021-го, українець гідно долав ці випробування. Якщо тренерський штаб лондонського клубу його відсутність на полі не вважав вирішальною, то уявити нашу збірну без Ярмоли нині дуже важко. І не тільки тому, що він володіє відмінною технікою, вміє притримати м’яч та виконує чималий обсяг роботи. Андрій є авторитетом на полі і лідером роздягальні. Так було за тренерської каденції Андрія Шевченко, так є і тепер, у спільній роботі з його наступником Олександром Петраковим. Новий керманич довіряє досвідченому підопічному, знаючи: той не підведе. І Ярмоленко не підводить.

Фото УЕФА

Відновившись після лютневої травми коліна незадовго до початку відбірного циклу ЧС-2022, він відразу ж включився у вир турнірної боротьби. Було важко, адже національна команда втрачала незаплановані очки у, здавалося б, виграшних матчах. Нелегко було і у фінальній частині Євро-2020, де не без труднощів Україна зуміла потрапити до вісімки найкращих на континенті. У матчах континентальної першості Андрій Ярмоленко був одним із найкорисніших у складі синьо-жовтих, забивши у ворота Нідерландів та Північної Ірландії. 

Чим ближче було до фінішу відбору, тим більшою була потреба у майстерності та лідерських якостях Ярмоленка. У виїзній грі з Фінляндією та домашній з Боснією ветеран зробив неабиякий внесок, записавши на свій рахунок по голу. Чотири очки, які збірна України здобула завдяки йому, у підсумку допомогли фінішувати на другій сходинці у відбірній групі і продовжити суперечку за потрапляння на світовий Мундіаль.

Можна не сумніватися, що у березневому випробуванні плей-офф наступного року згадані вище якості Ярмоленка допоможуть збірній України досягти своєї мети – поїхати до Катару. Зважаючи на вік, наш ветеран розуміє: ще одного такого шансу у житті може не трапитись. Тож намагатиметься зробити все від нього залежне, аби головна команда країни не залишилася осторонь від футбольного свята найвищого рівня.  

В’ячеслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ, член АСЖУ та AIPS       

Популярні новини