ГоловнаНовиниБронзовий успіх українських журналістів на Кубку Коте Махарадзе у Тбілісі

Бронзовий успіх українських журналістів на Кубку Коте Махарадзе у Тбілісі

Збірна спортивних журналістів України здобула Бронзовий Кубок на Міжнародному турнірі пам’яті легендарного коментатора Коте Махарадзе, що відбувся у Тбілісі.

Ідея, що об’єднує

Асоціація спортивних журналістів Грузії уже вдруге провела змагання, яке збирає спортивні медіа з різних країн: вперше такий турнір відбувся 2019 року, торік же завадив карантин. Цього разу організатори запросили колег з шести держав – Литви, Молдови, Вірменії, Казахстану, Азербайджану та України. При цьому з нашої країни було одразу два учасники: крім збірної спортивних журналістів України, що дебютувала на цьому турнірі, виступала й команда одеських журналістів – переможниця першого Кубку Коте Махарадзе. Колектив з Південної Пальміри очолював голова Одеських обласних організацій Національної Спілки журналістів України та АСЖУ Юрій Работін.

Зураб Талаквадзе, Мамука Кварацхелія та Міхеїл Абаїшвілі з Асоціації спортивних журналістів Грузії

Автори та реалізатори ідеї – президент Асоціації спортивних журналістів Грузії Міхеїл Абаїшвілі та медіа-офіцер УЕФА Мамука Кварацхелія – досягли одразу кількох цілей. Важлива тут і пам’ять про легендарного коментатора, і зустріч колег – спортивних журналістів у непростий час, коли відрядження фактично зникли, а всі контакти перейшли у розряд онлайн. Тож медіа отримали унікальну нагоду поспілкуватися на близькі теми і при цьому позмагатися на футбольному полі. Одразу зауважимо, що турнір та зустріч спортивних журналістів пройшли просто блискуче. Ідея Грузинської Асоціації провести перший в історії чемпіонат Європи серед медіа має всі підстави для того, щоби бути реалізованою найближчим часом.

Турнір – групові перипетії

Щодо самого турніру, то команди було розділено на дві групи: згідно з жеребкуванням, у групі А зіграли команди Грузії, Казахстану, Вірменії та Одеських журналістів, а у групі B компанію Збірній України склали команди Азербайджану, Молдови та Литви.

Переможцями першого квартету стали господарі, друге місце посіли вірмени, а одесити фінішували третіми і, на жаль, не вийшли до півфіналу.

Тим часом,  Збірна спортивних журналістів України виграла свою групу. У першому матчі синьо-жовті перемоги команду Азербайджану 4:2 (за ходом матчу рахунок був 4:0, після чого українці дещо скинули оберти, пропустивши двічі, але не поставивши перемогу під сумнів).

Другий матч у групі став найбільш напруженим: молдавани виявилися дуже зіграною командою – виявляється, вони постійно грають своїм колективом в аматорських змаганнях. У першому таймі молдовські медіа мали перевагу – українців рятувала реакція голкіпера Андрія Майорова. По перерві наші хлопці зуміли заспокоїтися, створивши кілька непоганих гольових нагод, однак забити не вдалося – 0:0.

У заключному груповому матчі – з Литвою, українців влаштовувала й нічия, але грати на такий результат – справа ризикована, тож синьо-жовті розпочали з атак і Дмитро Ржондковський забив уже на першій хвилині гри. Проте литовці так само швидко відігралися. Переломний момент зустрічі стався наприкінці першого тайму – парируваний Андрієм Майоровим пенальті дозволив українцям піти на перерву за нічийного рахунку. У другій половині зустрічі  Ржондковський ще двічі вразив ворота суперників, оформив хет-трик та забезпечив українській команді перше місце у групі.

Розчарування та сатисфакція

Півфінал став справжнім розчаруванням для нашої команди. Поразка від Вірменії не витікала із подій на полі: українці  більше володіли м’ячем, цікаво комбінували, проводили змістовні атаки. Але  вирішальним у цьому протистоянні стала вища ефективність вірменів: суперник буквально продавив українців на другому поверсі (два голи головою після розіграшів стандартів) і реалізував ледь не всі свої нагоди. Як наслідок, 3:4.

Бронзовий матчі з грузинами, які поступилися в іншому півфіналі Молдові, став справжньою перестрілкою. Українці забили першими, потім швидко пропустили, при цьому двічі, відігралися, після чого двічі виходили вперед, але й двічі пропускали, востаннє –  за 20 секунд до кінця матчу. Однак, коли здавалося, що післяматчевих пенальті не уникнути, Євген Кузьменко замкнув передачу партнера на дальній стійці та приніс Україні перемогу 5:4! Для Євгена цей гол став четвертим на турнірі. А найкращий бомбардир Збірної України на Кубку Коте Махарадзе – Дмитро Ржондковський, на рахунку якого 5 забитих м’ячів.

У фінальному матчі Молдова впевнено обіграла Вірменію (4:1), здобувши головний трофей Кубка Коте Махарадзе. Тим часом, Команда одеських спортивних медіа, програвши стиковий матч Азербайджану у серії післяматчевих пенальті, посіли шосте місце.

Кузьменко – MVP Player

Крім командних призів, організатори також відзначили найкращих гравців. Лідер атак нашої команди Євген Кузьменко був визнаний найкращим гравцем турніру.

Євген Кузьменко отримує приз “Найкращого гравця турніру”

Переможцями інших номінацій стали:

Найкращий воротар – Вахе Хачатрян (Вірменія)

Найкращий захисник – Сергій Олексієнко (Україна, Одеса)

Найкращий захисник  –  Ханоглан Іманов (Азербайджан)

Найкращий нападник – Аділбек Жаканов (Казахстан)

Найкращий бомбардир – Сергій Урсул (Молдова)  – 7 м’ячів

Найкращий гол  – Мераб Сімонішвілі (Грузія)

Fair Play – Литва

Чудові три дні, проведені колегами у спільній компанії у Грузії, запам’ятаються надовго. Наступного року обіцяють організувати міжнародний турнір молдовани, традиційно проводять свої змагання  у вересні литовці. Відтак й АСЖУ планує запросити колег-друзів на професійно-футбольну зустріч у Києві! Гарний приклад грузин має отримати продовження!

Поїздка Збірної спортивних журналістів України до Грузії була організована АСЖУ за підтримки титульного партнера Національної Команди України з футболу – компанії “Епіцентр”.

Всі матчу Збірної спортивних журналістів України (наші голи – у дужках):

Група:

Україна – Азербайджан 4:2 (Кузьменко – 2, Ржондковський , Сай)

Україна – Молдова 0:0

Україна – Литва 3:1 (Ржондковський – 3)

Півфінал: Україна – Вріменія 3:4 (Стасюк, Гіленко, Дубас (пен)

Матч за 3-тє місце:  Україна – Грузія 5:4 (Кузьменко – 2, Ржондковський, Гіленко, Кісткін)

Склад Збірної спортивних журналістів України на Кубку Коте Махарадзе:

Андрій Майоров (УАФ), Максим Гіленко (Футбол 1/2/3), Євген Кузьменко (Футбол 1/2/3), Олександр Гливинський (АСЖУ), Юрій Сай (Факти), Роман Мальчевський (FootBoom), Олександр Кісткін (УАФ), Дмитро Ржондковський (УАФ), Дмитро Стасюк (XSPORT), Дмитро Дубас (Do Best).

Популярні новини