ГоловнаНовиниОлімпіада в Токіо пройде без іноземних уболівальників

Олімпіада в Токіо пройде без іноземних уболівальників

Таке рішення, прийняте урядом Японії, було повідомлено керівникам Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародного паралімпійського комітету під час онлайн-зустрічі за участю п’яти сторін, у тому числі керівництва Токійської метрополії, Оргкомітету Ігор та Кабінету міністрів Японії.

Повернення грошей за квитки

Підставою для для остаточного висновку “не дозволяти в’їзд в Японію закордонним глядачам Олімпійських та Паралімпійських ігор” японська сторона називає “панування у світі пандемії COVID-19”. Водночас організатори обіцяють, що повернуть уболівальникам кошти за придбані олімпійські та паралімпійські квитки.

За наявною інформацією, оргкомітет продав близько 4,45 мільйона квитків на Олімпіаду через внутрішню лотерею, але минулого року отримав запити на відшкодування близько 810 тисяч квитків. Іноземним вболівальникам було продано близько 1 мільйона квитків.

Ми вас попереджали

Аргументуючи нинішню заборону, японці нагадують, що попереджали про можливість такого висновку після перенесення Ігор влітку минулого року. Тоді, за підсумками Координаційної наради за участю всіх зацікавлених сторін, було опублікувано резюме, яке включало зокрема таке формулювання: “Рішення про прийняття іноземних глядачів буде прийнято до весни 2021 року, зважаючи на ситуацію з COVID-19 в Японії та за кордоном, діючі на той час імміграційні правила та будь-які обмеження на відвідування спортивних подій “. Уже на початку цього місяця сторони домовилися, що оголосять остаточне рішення до кінця березня.

Японські організатори наголошують, що на сьогодні ситуація з COVID-19 в Японії та багатьох інших країнах світу все ще досить складна: з’явилася низка різновидів штамів коронавірусу, а міжнародні поїздки надалі суворо обмежені в усьому світі. Виходячи з нинішньої пандемійної ситуації, малоймовірно, що цього літа можна було б гарантувати іноземним туристам в’їзд до Японії. Відтак, аби дати власникам квитків розуміння щодо можливого коригування своїх планів та подорожей, японці дійшли висновку оголосити рішення про заборону в’їзду для закордонних гостей за чотири місяці до початку Ігор. Організатори впевнені, що таке рішення сприятиме забезпеченню безпеки і учасників Олімпіади, і японських громадян.

МОК та МПК прийняли рішення як належне

Дотримуючись принципів безпеки – передусім для всіх учасників Ігор, та з поваги до японської сторони, Міжнародні олімпійський та паралімпійський комітети оголосили на п’ятисторонній зустрічі, що повністю поважають та приймають висновок колег з Японії.

Що робити мас-медіа?

Важливе питання для мас-медіа – чи означає зазначене рішення, що й іноземні журналісти не зможуть приїхати до Японії висвітлювати Ігри? Насправді, ні. На зустрічі було повідомлено, що акредитовані учасники Ігор зможуть приїхати до Японії цього літа, однак будуть зобов’язані дотримуватися правил поведінки, викладених у спеціальному посібнику (Playbook) для кожної із груп учасників. Друга версія посібника вийде до кінця квітня.

Водночас заборона на відвідування Ігор торкнеться іноземних волонтерів. Близько 10% із приблизно 80 тисяч волонтерів Олімпіади у Токіо були іноземцями, до того, як ігри були перенесені рік тому. Зрештою, уряд обіцяє розглянути можливість в’їзду з-за кордону тих волонтерів, яких важко замінити кимось, хто живе в Японії.

За матеріалами AIPS-media

Популярні новини