ГоловнаНовиниФорс-мажор з негодою ледь не завадив Йоганнесу Бьо втриматися на троні

Форс-мажор з негодою ледь не завадив Йоганнесу Бьо втриматися на троні

У шведському Естерсунді завершився десятий, заключний етап Кубка світу передолімпійського сезону-2020/21. Головною інтригою була боротьба за Великий кришталевий глобус між двома норвежцями – Йоганнесом Бьо та Стурлою Легрейдом.

Йоганнес вигравав загальний залік КС за підсумками двох попередніх сезонів, поваливши з трону француза Мартена Фуркада, який домінував довгі сім років. Стурла проводив, за великим рахунком, перший сезон на подібному рівні, але вражав своєю стабільністю.

Як часто буває, останні гонки сезону були під загрозою скасування через негоду, і це могло завадити Йоганнесу виграти боротьбу у молодого співвітчизника. На щастя, все вирішилося в чесній боротьбі. Більше про неї та інші найцікавіші події минулих гонок – в нашому традиційному огляді.

Серія етапу

У жіночому спринті, який відкрив змагальну програму етапу в Естерсунді, Тіріл Екгофф оновила свою рекордну серію перемог у цій дисципліні. 30-річна норвежка виграла сьомий спринт поспіль.

Допустивши один промах на стрільбі стоячи, найкраща біатлоністка планети пішла на останнє коло з відставанням в п’ять з половиною секунд від Доротеї Вірер, і зуміла випередити італійку, котра відстрілялася чисто.

Доротея Вірер, Тіріл Екгофф, Інгрід Тандревольд. Фото IBU

Також завдяки ідеальній стрільбі на п’єдестал пошани піднялася партнерка Екгофф по збірній Норвегії й подруга у житті Інгрід Тандревольд, цього разу вона піднялася на третю сходинку.

Конкуренція етапу

У стартовій гонці була зафіксована рекордна щільність результатів для жіночих спринтів. Інтервал між 1-м і 60-м місцями склав всього 1 хвилину і 47,8 секунди. Очевидно, що думка про те, що в чоловічому біатлоні конкуренція значно вище, ніж в жіночому, застаріла.

У такій ситуації кожен промах відкидав назад на пару десятків позицій, а тому не дивно, що Анастасія Меркушина після трьох незакритих мішеней не змогла кваліфікуватися у переслідування. Для неї міжнародний сезон завершився ще у п’ятницю.

Результати жіночого спринту

Точність етапу

Якщо в жіночому спринті Екгофф вдалося виграти навіть з колом штрафу в пасиві, то у чоловіків для завоювання медалі потрібно було відстрілятися ідеально. Найкраще стрільбу зі швидкістю вдалося поєднати Лукасу Гоферу, який здобув першу особисту перемогу за останні сім років.

Цікаво, що Гофер програв срібному призеру, шведу Себастьяну Самуельсону, в швидкості як на лижні, так і під час стрільби. Але там розрив був мінімальним. Вирішальним став час, проведений на рубежі. Гофер набагато швидше вмощувався на килимок і вставав з нього, що й дозволило йому тріумфувати. Третє місце з двома нулями посів Тар’єй Бьо.

Лукас Гофер. Фото IBU

Вдалося без промахів відстрілятися і українцеві Артему Тищенку, однак стабільно слабка швидкість проходження дистанції продовжує йому заважати боротися за високі місця. Тищенко насилу кваліфікувався до гонки переслідування, ставши 57-м. А ось його тезка Артем Прима пробіг відразу чотири кола штрафу, тому був змушений разом з Меркушиною стати вболівальником на два останні змагальні дні.

Результати чоловічого спринту

Лотерея етапу

У суботу погодні умови в Естерсунді змінилися кардинально. Сильний поривчастий вітер часто змінював свій напрям, а тому орієнтуватися за прапорцями було дуже складно. Робота на вогневих рубежах перетворилася на свого роду лотерею.

Тіріл Екгофф зробила чотири промахи й перервала свою серію з п’яти виграних персьютів поспіль, посівши друге місце. Скористалася цим інша норвежка Марте Ройселанд, якій вдалося відстрілятися без промахів з положення лежачи, а на стійках Олсбю зробила ставку на швидкість стрільби – і не прогадала. Навіть після 2+2 в графі промахів їй вдалося впевнено фінішувати першою.

Вперше в кар’єрі на п’єдестал пошани за підсумками гонки переслідування піднялася білоруска Анна Сола, яка з п’ятьма промахами стала третьою. У лютому Анна виборола бронзову медаль чемпіонату світу у спринті, тому сенсацією цей результат вже не назвеш.

Анна Сола. Фото IBU

Зняття етапу

Українка Юлія Джима і норвежка Іда Лієн знялися з гонки переслідування. Джима кваліфікувалася у мас-старт за загальним заліком, а тому тренерський штаб вирішив поберегти її на заключну дисципліну. Адже після 41 місця у спринті розраховувати на високе місце в переслідуванні було складно. Втім, через сильний вітер декільком спортсменкам вдалося з п’ятого-шостого десятка прорватися у топ-20.

Що стосується Іди Лієн, то у спринті в Естерсунді вона показала найкращий виступ в кар’єрі, посівши 9 місце. Норвежка мала шанси навіть після пропуску персьюту стати однією з кращих біатлоністок на етапі серед тих, хто не входить у топ-25 загального заліку Кубка світу. Але в переслідуванні було чимало сенсацій, а тому в список на мас-старт їй потрапити не вдалося.

Дебют етапу

До минулого етапу була прикута увага не тільки любителів біатлону, а й багатьох фанатів лижних гонок. Справа в тому, що в Естерсунді відбувся дебют олімпійської чемпіонки Пхьончангу-2018 Стіни Нільссон на Кубку світу з біатлону. 27-річна шведка лише рік тому заявила про перехід в новий для себе вид спорту, та вже зуміла прорватися в основну команду.

На Кубку IBU Нільссон зірок з неба не хапала, тому тріумфального дебюту в її виконанні мало хто чекав. Для першої гонки цілком прийнятним результатом стало б місце у топ-60 і кваліфікація до гонки переслідування. Але Стіна змогла здивувати, здається, навіть саму себе. Їй вдалося закрити 9 мішеней з 10 і посісти 26 місце.

У гонці переслідування Нільссон виступила ще краще. Шведка за поганих погодних умов заробила відразу вісім кіл штрафу, але багато суперниць стріляли не краще, а тому вона зуміла фінішувати 22-ю. Очевидно, бігти з гвинтівкою на спині набагато складніше, але все ж Стіна показала, що в майбутньому здатна досягти чималих успіхів і у біатлоні.

Стіна Нільссон. Фото IBU

Результати жіночого персьюту

Традиція етапу

Коли Йоганнес Бьо у спринті допустив два промахи на стрільбі лежачи, його вболівальники відчули почуття дежавю, адже на попередньому етапі Кубка світу, що проходив в чеському Нове-Мєсто, 27-річний норвежець відстрілявся ідентично, що завадило йому завоювати медаль. Ще більш цікаво те, що після невдалих виступів у спринті, в попередніх двох переслідування Йоганнес фінішував другим.

Однак персьют в Естерсунді, як здавалося перед останньою стрільбою, повинен був перервати цю відносно невдалу серію. Бьо-молодший перші три вогневі рубежі пройшов без промахів, і мав більше хвилини гандикапу над Стурлою Легрейдом на підході до заключного «шутінга».

Ніщо не віщувало біди, але на останній стрільбі Йоганнес заробив відразу три кола штрафу. Стурла помилкою співвітчизника скористався сповна: він спокійно закрив усі мішені й на фінішному колі зумів навіть збільшити без того комфортний гандикап. Тепер в колекції головної сенсації сезону два Малих кришталевих глобуси – в заліках індивідуальних гонок і переслідувань.

Стурла Легрейд з Малим Кришталевим Глобусом. Фото IBU

Перед етапом в Естерсунді Йоганнес Бьо мав всього сім очок реального відриву від Легрейда, і Стурла зумів їх відіграти за перші дві гонки: у спринті більш молодий норвежець набрав на два очки більше, а в переслідуванні – на шість. По суті, перед мас-стартом вони вийшли на один рівень, все мала вирішити остання гонка.

Прорив етапу

Виступ Дмитра Підручного, звичайно, не став найкращим проривом етапу серед всіх учасників персьютів, але у складі збірної України він став найкращим як у спринті, так і в переслідуванні. Після старту з 34-ї позиції, капітан нашої чоловічої команди по ходу гонки обійшов 21 суперника й фінішував 13-м. Всі три промахи Дмитро допустив на стрільбах з положення стоячи.

Ще більшого прогресу досяг німець Ерік Лессер. Він відправився на дистанцію відразу перед Підручним та стріляв чисто аж до останньої стрільби, поки не заробив два кола штрафу, які завадили йому завоювати медаль. Але після старту з 33-м номером забігти в квіткову церемонію – це все ж дорогого вартує.

Результати чоловічого персьюту

Форс-мажор етапу

У неділю пориви вітру в Естерсунді посилилися: вранці на вогневому рубежі літали килимки, зсувалися з місця навіть рекламні щити, а тому гонки цілком могли скасувати. Кілька годин Йоганнесу Бьо і шанувальникам його таланту довелося понервувати, адже якби чоловічий мас-старт не відбувся, Великий кришталевий глобус виграв би Легрейд. Це той випадок, коли важливість одного очка складно переоцінити.

Але все ж організатори вирішили просто перенести гонки на більш пізній час. На щастя, до вечора погода трохи покращилася, що і дозволило біатлоністам виступити у мас-стартах. Титул найкращого біатлоніста планети був розіграний в чесній боротьбі.

Триллер етапу

На екваторі мас-старту українка Юлія Джима була єдиною біатлоністкою, що закрила всі 10 мішеней на стрільбах з положення лежачи, завдяки чому певний час була лідером і претендувала на медаль. Однак на третьому рубежі 30-річна киянка не закрила відразу чотири мішені й вилетіла за межі топ-10.

Як не дивно, з п’ятьма в сумі промахами за гонку Джима стала однією з кращих снайперок гонки. Всі 30 учасниць через важкі погодні умови дуже багато помилялися. Джима фінішувала 12-ю. Найменше промахів допустила німкеня Яніна Геттіг, якій довелося пробігти всього лише чотири кола штрафу, у неї 9 місце – другий кращий результат в кар’єрі.

Француженка Жюлья Сімон виступила в червоному бібі лідера дисципліни. У цьому сезоні їй вдалося виграти відразу два мас-старти, але 21 березня – явно не її день. Жюлья закрила лише 5 мішеней з 20, а після 15 кіл штрафу те, що вона знайшла мотивацію добігти останньою до фінішу – вже досягнення. На жаль, виграти перший в кар’єрі Глобус це не допомогло.

Переможний фініш Інгрід Тандревольд у мас-старті. Фото IBU

Виграла залік мас-стартів Інгрід Тандревольд, яка на останньому колі випередила в боротьбі за золоту медаль білоруску Дінару Алімбекову. Третьою фінішувала Франциска Пройсс. Німкеню цілком влаштувало б в такій ситуації друге місце, адже підсумкове відставання в заліку від Тандревольд склало всього три очки.

Результати жіночого мас-старту

Інтрига етапу

У чоловічому мас-старті головною інтригою була боротьба за Великий кришталевий глобус між Йоганнесом Бьо і Стурлою Легрейдом. Перед стартом гонки спортсменів у віртуальному заліку після вирахування чотирьох найгірших результатів у сезоні розділяло лише одне очко на користь Легрейда.

Після двох лежок Стурла був попереду більш іменитого співвітчизника, проте на першій стійці Йоганнес був точним, а Легрейд допустив одну помилку. Третій рубіж вони покинули на 4-му і 5-му місцях відповідно. До фінальної стрільби Бьо-молодший піднявся на третю проміжну сходинку, але ще нічого не було вирішено.

Все вирішилося на останньому вогневому рубежі. Йоганнес стріляв майже безпомилково, допустивши лише один промах. А ось Легрейд відправився на 300 метрів штрафу. В підсумку Бьо фінішував третім, а Стурла – восьмим. Таким чином, Йоганнес Бьо поповнив свою скарбничку нагород третім Великим кришталевим глобусом поспіль. У підсумковому заліку він випередив Легрейда на 13 очок.

Йоганнес Тінгнес Бьо виграє свій третій поспіль Великий Кришталевий Глобус. Фото IBU

А перемогу в гонці здобув француз Сімон Дестьйo, який допустив тільки два промахи. На останньому колі він дістав і випередив росіянина Едуарда Латипова, який вперше піднявся на особистий подіум Кубка світу.

Українець Дмитро Підручний фінішував 27-м. Він промахнувся 4 рази – по одній помилці на кожному рубежі. Сезон Дмитро завершив на 25-му місці загального заліку.

Результати чоловічого мас-старту

***

На цьому міжнародний біатлонний сезон-2020/21 завершений. Спортсменам і тренерам належить плідно попрацювати в міжсезоння, адже наступний рік особливий – олімпійський. Для уболівальників наступають вісім місяців «літньої сплячки». Будемо сподіватися, що до її завершення світу вдасться відправити пандемію коронавірусу як мінімум у нокдаун, і біатлон повернеться в більш звичному вигляді, як у «доКОВІДну» епоху.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини